Yalan söylüyorsun!

Bayburt'ta halka seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, uçak krizine değindi. Putin'e sert mesajlar verdi: Uluslararası ilişkiler dedikodu ve iftirayla yürümez. Rusya iddialarını ispatlamak zorunda. Yoksa Türkiye'ye karşı haksız ithamları nedeniyle yalancı durumuna düşecektir...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Kasım 2015 Güncelleme 28 Kasım 2015, 01:57
Yalan söylüyorsun!

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Bayburt'taki toplu açılış töreninde vatandaşlara seslendi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e sert mesajlar gönderdi. Erdoğan şunları söyledi:

* "Türkiye kasıtlı olarak Rus savaş uçağını düşürmüş değildir. Bu olay sınır ihlaline verilen otomatik bir tepkiden ibarettir, angajman kurallarının uygulanmasıdır. Rus savaş uçakları daha önce de hava sahamızı ihlal etti. G-20'de, önceki ihlalleri (3-4 Ekim) Putin'le konuştuğumuzda 'Misafir olarak kabul edin' dediler. Davetsiz misafirlik olmaz.

Şu anda Rusya orada. Biz defalarca söyledik, sizin orada ne işiniz var? Neymiş, Suriye rejimi davet etmiş. Şimdi gayrimeşru bir devlet var Suriye'de. Siz her davete icabet etmeye mecbur musunuz? Devlet terörü estiren bir insana böyle bir desteğin verilmesi meşru mudur?

RUSYA ATEŞLE OYNUYORSUN

* DAEŞ'le mücadele eden ülke Türkiye'dir. Türkiye DAEŞ'ten petrol alıyormuş. Yazıklar olsun. Bu iftirayı nasıl atarsınız? Tam aksine Rus şirketleri ve DAEŞ, Suriye rejimine petrol satıyor. Biz bir terör örgütünden petrol alacak kadar haysiyetsiz değiliz. Bize bu iftirayı atanlar, bilsinler ki müfteri sıfatını sahiplenmişlerdir.

* Türkiye'yi DAEŞ ile ilişkilendirmeye çalışmak Türkiye'ye karşı büyük saygısızlıktır. Uluslararası ilişkiler dedikodu ve iftirayla yürümez. Kendilerinden (Putin) olayın olduğu gün randevu talebinde bulundum. O günden bugüne dönmediler. Şimdi Paris'te İklim Değişikliği Zirvesi var. Zannediyorum kendileri de oraya gelecek, orada da bunları oturup konuşabiliriz, değerlendirebiliriz.

* Biz, Rus savaş uçaklarının sınırlarımızı ihlal ettiğini radar görüntüleriyle tüm dünyaya duyurduk. Rusya'nın da iddialarını bu şekilde ispatlaması gerekiyor. Aksi takdirde Rusya, Türkiye'ye yapılan bu ağır ve haksız itham yüzünden yalancı durumuna düşecektir. Tabii Rusya'nın uçak bahanesiyle, Suriye'deki askeri bağlarını güçlendirmesinin gerisindeki kurnazlığı da görmüyor değiliz.

*
Sayın Putin 'Kim teröre çift taraflı oynuyorsa ateşle oynuyordur' diyor. Evet buna katılıyorum. Suriye'de 380 bin cana mal olan devlet terörü uygulayan Esed rejimine destek olmak, ateşle oynamaktır. Ilımlı muhalifleri vurmak, ateşle oynamaktır. Bize olmadık ithamlarda bulunmak, vatandaşlarımıza eziyette bulunmak, ateşle oynamaktır. Yardım TIR'larını vurmak ateşle oynamaktır. Rusya'ya samimi olarak ateşle oynamamasını tavsiye ediyoruz.

* Devletler arasındaki ilişkiler çocuk oyuncağı değildir. Rusya'dan devlet ciddiyeti bekliyoruz. Rusya ile olan ilişkilerimizi önemsiyoruz. Putin, Türkiye'nin kendilerini sırtından bıçakladığını söylüyor. Hayır, bu millet hiçbir zaman sırtından bıçaklamamış, göğüs göğüse çarpışmasını bilmiştir.