Emri ben verdim

Sınır ihlali yapan Rus savaş uçağı hakkında konuştu: Emri TSK'ya bizzat ben verdim. Tüm uyarılarımıza rağmen dikkate almayan uçak, hava kuvvetlerimiz tarafından düşürülmüştür

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Kasım 2015 Güncelleme 26 Kasım 2015, 01:31
Emri ben verdim

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayladığı 64. Hükümet'in ilk grup toplantısını yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, çarpıcı açıklamalarda bulundu:

TÜRK hava sahasını ihlal eden, bir uçak düşürüldü. 2 uçak 5 dakikada 10 defa uyarılmıştır.
Uluslararası angajman koşullarıyla müdahale gerçekleştirilmiştir.
Bölgede devriye görevi yapan F16 uçaklarımız tarafından Türk hava sahası içinde müdahale edilmiştir. Rus makamlarınca yapılan açıklamayla Rusya uçağı olduğu anlaşılmıştır. Angajman kurallarımız ilgili tüm taraflara açık bir şekilde açıklanmıştır.

BAYIRBUCAK tarafına saldırılar yoğunlaşması üzerine, bu husus bir kez daha vurgulanmış, her türlü tedbirin alınacağı belirtilmiş, silahlı kuvvetlere talimatlar tarafımca verilmiştir.
Türk kara ve hava sahasının ihlali suretinde kararlılığımızı bir kez daha açıkça ifade ettik. Angajman kurallarımız tüm dünya tarafından bilinmektedir. Rusya tarafından da bilinmesine rağmen uyarılarımız dikkate alınmamıştır. Bu uçak tehdit olarak algılanmış, angajman kuralları uygulanmıştır. Bu ihlaller gerçekleşiyorsa, tüm tedbiri almak hakkımız, milletimize karşı görevimizdir.

BU olayda Rusya Federasyonu ile ipleri germek, gerilim yaşamak gibi bir niyetimiz yoktur, olamaz da. Rusya bizim dostumuzdur, komşumuzdur. Büyük devletler arasındaki ilişkiler, iletişim kazalarına feda edilemez.

OLAY sonrasında gerekli bütün diplomatik tedbirleri alıyoruz. Gerekli yerlere duyurmuş durumdayız. NATO, bu akşam olağanüstü toplanacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız ve ben birçok liderle görüşerek durumu anlattık.

KURULTAYDA OYNAYIN

TÜRKİYE, başta Bayırbucak Türkmenleri olmak üzere, kapılarını açık tutmaya devam edecektir.
Bizim duruşumuz bellidir. Suriye halkı barış içinde yaşamayı hak eden bir halktır. Suriye halkı bir bütün olarak Türkiye'nin dostu ve kardeşidir. Bu ateş çemberi içinde ne gerekiyorsa yapacağız.

SAYIN Kılıçdaroğlu'nun yaptığı gibi hükümetin Ortadoğu politikasını eleştirmek, hiçbir muhalefet partisine yakışmaz. 78 milyon, TSK'nın hava sahamızı koruması yönünde memnun olmuştur. Muhalefet liderleri; ya hep beraber birlikte olalım, ya da gidin gölge etmeyin kendi kurultayınızla uğraşın. Ya da tebrik edip onların yanında olun.

İNSANLIĞA HİZMET
Bizim iktidarımızda kimse kendisini ötelenmiş hissetmeyecek. Şeffaf ve berrak bir yönetimle insanlığa hizmet edeceğiz. Her zeminde uzlaşma ve diyalog yolunu açacağız. Bizim gibi düşünmeyenlerle uzlaşmaya çalışacağız, bir tek vatandaşımızın kalbinin kırılmasının önüne geçeceğiz. Bu dava birliğin ve bütünlüğün davasıdır. Bütün coğrafyanın gözleri üzerimizdedir. Bütün insanlığın meselelerini mesele ediniyoruz. Hiçbir insanın hakkı yenmesin, hiçbir insanın hayat hakkı elinden alınmasın. Bu evrensel markanın, siyaset felsefesinin sadece kendi vatandaşlarımız için değil bütün insanlık için ne anlama geldiğini çok iyi biliyoruz.



Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkmenler'le ilgili açıklamaları sırasındaki alkış ve destek nedeniyle gözyaşlarını tutamadı.