'Vaatlerimizin bütçeye etkisi 19,3 milyar lira'

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan vaatlerin bütçeye net etkisinin 19,3 milyar lira olacağını belirtti.

Giriş Tarihi 07 Ekim 2015, 00:00 Güncelleme 07 Ekim 2015, 16:21
’Vaatlerimizin bütçeye etkisi 19,3 milyar lira’

İÇİNDEKİLER

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti'nin seçim beyannamesindeki vaatleri değerlendirirken, "Hepsi kuruşuna kadar hesaplanmış. 1 Kasım seçimlerine yönelik AK Parti'nin açıkladığı yeni beyannamedeki vaatlerimizin net etkisini 19,3 milyar lira olarak öngörüyoruz... Bütçe açığına bırakın yüzde 1'i, yüzde 0,5 olarak bile yansımayacak" dedi.

Şimşek, Bloomberg HT''nin canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

AK Parti'nin seçim beyannamesindeki vaat değişikliklerinin anımsatılması üzerine Şimşek, 7 Haziran seçimleri öncesindeki perspektifin korunduğunu söyledi. Şimşek, "Bir şey dün doğruysa bugün de doğrudur" diye konuştu.

7 Haziran seçimleri öncesinde "Türkiye'nin büyük ikiz açığı (cari açık ve bütçe açığı) tolere etmesi, bunu yönetebilmesi, sıkıntılara girmeden böyle bir süreci yönetebilmesi çok zordur" dediğini anımsatan Şimşek, Türkiye'nin zaten cari açığının bulunduğunu, bütçede çok ciddi bir disiplin ve büyük bir başarı yakalandığını, bütçenin disiplininin bozulmaması gerektiğiyle ilgili duruşunda önemli bir değişiklik olmadığını söyledi.

MUHALAFET PARTİLERİNİN VAATLERİ

Bütün olumsuz koşullara rağmen bu sene bütçe performansının öngörülenden çok daha iyi olduğunu, bunda Maliye Bakanlığının attığı birtakım adımların katkısının bulunduğunu belirten Şimşek, "Mesela yazar kasa ve pos makinasını birleştirdik. Bundan dolayı matrahımız sadece o alanda 11 milyar lira arttı. Bu bir reformdur. İlgili işletmeler itiraz ettiler ama biz, ısrarlı olduk, kayıtdışıyla mücadele anlamında. Bu sene büyüme, beklenenin altında olmasına rağmen yılın 8 ayında cüzi de olsa fazlamız var. Bütçenin ekonomideki aşağı yönlü riskleri olan dayanıklılığı ama bunun ötesinde doğrudan doğruya altından kalkılamayacak büyük transferler içeren şeylere ben karşı durdum" ifadelerini kullandı.

Muhalefet partilerinin vaatlerinin kaynağına yönelik açıklamada bulunmadıklarını, bir anlamda yüzleşmek istemediklerini, kendisinin de ağır eleştirilerinin temelinde bunun olduğunu dile getiren Şimşek, "Çıkarsınız dersiniz ki ben şu kadarlık vaatte bulunuyorum ama şunları yapacağım. Şimdi biz AK Parti olarak bunları söyleyebilecek noktadayız. 13 yıldır bütçe yapıyoruz ve bütçeleri yönettik. Ben, bu kalemleri popülist çerçevede düşünmüyorum. Gençlerimizin umudunu, iş imkanını ve girişimciliklerini artıracak, sağlık ve bilgi toplumu anlamında katkıda bulunacak" diye konuştu.

ÇİFTÇİ DESTEĞİ

Çiftçiye yönelik girdi maliyetlerini özellikle de gıda enflasyonunu da bir miktar aşağı çekme potansiyeli olan kalemlere ağırlık verdiklerini anlatan Şimşek, şunları kaydetti:

"Biz, 'hem girdi maliyetlerini indirelim hem sistemde bir tahribata yol açmasın, kamu maliyesinde istismar alanlarını kapatalım' diye oturduk yine çok ince düşündük. Çiftçimizin gübre desteği bize yaklaşık 1 milyar liraya, yem desteği yaklaşık 1,5 milyar liraya mal olacak, tam rakam istiyorlarsa 1 milyar 400 milyon lira. Bunların hepsinin hesabı yapılmış. Daha önce biz 51 ilde işveren sigorta primini 6 puan indirimli uyguluyorduk, bunu diğer illere de yaygınlaştıracağız. Bunun maliyetini biz 305 milyon lira olarak tahmin ediyoruz. 'Basit usulde vergilendirilen esnafa belli bir miktara kadar vergi istisnası getireceğiz, vergi almayacağız' demişiz. Burada 240 milyon lira öngörmüşüz. Hepsi kuruşuna kadar hesaplanmış. Bunun toplamı net, etkisi bütün bu tedbirlerin, 1 Kasım seçimlerine yönelik olarak AK Parti'nin açıkladığı yeni beyannamedeki vaatlerimizin net etkisini 19,3 milyar lira olarak öngörüyoruz. Birtakım geri yansımaları da olacak. Dolayısıyla 19,3 milyar lira bu seneki milli gelirin yaklaşık yüzde 1'i, gelecek seneki milli gelirin yaklaşık yüzde 0,9'u ki bunların çoğu da düzenleme gerektiriyor. Şimdi Türkiye'nin bu sene için bütçe açık öngörüsü yüzde 0,5 genel kamu açığı. Yani milli gelir 100'se yüzde 1'in altına yani 0,5'lik bir açık. 2002'de AK Parti hükümetinden önce bu yüzde 11 civarıydı. Biz, kamu maliyesinde inanılmaz bir iyileştirme sağlamışız, mali alan oluşturmuşuz. Şimdi bu alanın bir kısmını istihdamı, girişimciliği, üretimi, yatırımı, işvereni teşvike, bir kısımını da emeklimize vaatte bulunmuşuz. Dolayısıyla biz vaatlerde dozu makul bir düzeyde tutmuşuz."