Vatan seferi

Kültür Bakanı Çelik, "Tarihi yat, gezinin uygunluğuna bağlı olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın belli ülkelere yapacağı seyahatlere eşlik edecek. Böylece 'Türk toprağı' sıfatıyla Cumhurbaşkanı'nın davetlerine ev sahipliği yapacak" dedi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Mart 2015 Güncelleme 23 Mart 2015, 02:21
Vatan seferi

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Bakir İzzetbegoviç'i kabul ederek yemek verdiği Savarona Yatı, demir alacak. 1938 yılında satın alınan ve Atatürk'ün hayatının son günlerinde kabine toplantılarını gerçekleştirdiği tarihi Savarona Yatı, uluslararası sulara açılacak.

RESTORASYON SÜRÜYOR

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, şunları söyledi: "Sayın Cumhurbaşkanımız arzu ederlerse Türkiye'ye gelen devlet başkanlarını Savarona Yatı'nda ağırlayabilecek. Cumhurbaşkanımızın yurt dışı seyahatlerinde de bu gemi oraya eşlik edebilir. Mesela Sayın Cumhurbaşkanımız, ziyaret ettiği ülkenin devlet başkanını Savarona'da konuk edebilecek. Böylece Cumhurbaşkanımız da misafirini 'Türk toprağında' ağırlamış olacak. Bu, Türkiye'nin uygunluğuna, gezinin uygunluğuna bağlı olarak gerçekleşebilecek." Öte yandan Bakan Ömer Çelik, okullardan da Savarona Yatı'nı gezme taleplerinin geldiğini söyledi. Bu projenin de yaşama geçirilebileceğini kaydetti. Çelik, "Şimdi restorasyon çalışmaları devam ediyor. Savarona Atatürk'ün hatırasıdır" dedi.

ATATÜRK'ÜN HATIRASINA SAHİP ÇIKILDI,KORUMAYA ALINDI
Adını Hint Okyanusu'nda yaşayan Afrika kuğusundan alan Savarona Yatı, 1931'de Amerikalı John A. Roebling'in mirasçısı Emily Roebling Cadwallader için Almanya'da tasarlandı. Ancak gemi, vergi sebepleriyle ABD'ye alınmadı. Savarona, 23 Şubat 1938'de Türkiye tarafından satın alınarak sağlığı gün geçtikçe kötüleşen Atatürk'e hediye edildi. Yat, İkinci Dünya Savaşı boyunca İstanbul Boğazı'nda, Kanlıca Koyu'nda demirli kaldı. Savarona, 3 Ekim 1979'da Heybeliada'da demirliyken makine dairesinde çıkan yangın sonucu büyük hasar aldı. Onarılan gemi, 1989'da hurdaya çıkartıldı. Ardından 49 yıllığına iş adamı ve armatör Kahraman Sadıkoğlu tarafından kiralandı. 2013 yılında ise Kültür Bakanlığı tarafından Sadıkoğlu'ndan geri alınan yat, yeniden hazırlandı.