Avrupa'ya Türkmen gazı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov'u ağırladı. İkili görüşmede, Türkmen gazının Avrupa'ya Türkiye üzerinden taşınması konusunda prensip anlaşması sağlandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Mart 2015 Güncelleme 04 Mart 2015, 01:57
Avrupa’ya Türkmen gazı

İÇİNDEKİLER

Türkiye'ye gelen Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TİKA'nın Sultan Alpaslan'ın mezarının bulunması ve sahabe türbelerinin restorasyonuna ilişkin çok anlamlı proje yürüttüğünü söyledi.

VİZYONLARIMIZ AYNI

Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan'la ilişkileri önümüzdeki dönemde de ekonomiden tarıma, enerjiden, ulaştırmaya her alanda daha da güçlendirmeye kararlı olduklarını söyledi. Erdoğan, "Bilhassa ulaştırma ve enerji alanındaki iş birliğimiz ilişkilerimize stratejik bir boyut kazandırıyor. Orta Asya'nın Hazar Denizi üzerinden uluslararası pazarlara bağlanması noktasında Türkmenistan özel bir konuma sahip. Görüşmelerimizde Türkmen gazının, Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa pazarlarına taşınmasına yönelik fikir teatisinde bulunduk. Enerji Bakanlarımız da aynı şekilde konunun detaylarını kendi aralarında görüştüler. Bu kritik konuda Türkmenistan ve Türkiye'nin vizyonlarının aynı olduğunu bir kez daha müşahede ettik" dedi.

TÜRKMEN KARDEŞLERİMİZ

Enerji konusunda, içerisinde Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan'ın bulunduğu üçlü bir mekanizmayı hayata geçirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, mekanizmayı liderler düzeyinde yapmak için karar verdiklerini ve ilk toplantının Türkmenistan'da yapılacağını ifade etti. Türkmenistan'ın müteahhitlik sektörü bakımından da özel bir ülke olduğunu belirten Erdoğan, şunları söyledi: Müteahhitlerimizin Orta Asya'da en fazla proje üstlendiği ülke Türkmenistan'dır. Bugüne kadar Türk müteahhitler tarafından Türkmenistan'da gerçekleştirilen projelerin toplam değeri 46 milyar dolara ulaştı. Bu başarıda Sayın Devlet Başkanı Berdimuhamedov olmak üzere Türkmen kardeşlerimizin firmalarımıza verdikleri güçlü desteğin çok büyük önemi olduğunu belirtmeliyim. Türkmenistan'la olan ticari ve ekonomik ilişkilerimiz olumlu bir seyir izliyor. Bu alanlarda mevcut potansiyelin tam anlamıyla kullanılması için ortak çabalarımızı devam ettirme hususunda tam bir görüş birliği içindeyiz. Bölgenin refahı, istikrarı, güvenliği için Türkmenistan'la çalışmayı, yakın istişare olmayı gelecekte de sürdüreceğiz. Özellikle terörle mücadele konusunda da neler yapabileceğimiz aramızda görüşme fırsatımız oldu.

FİDAN'A KIRGIN

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan dönüşü uçakta önemli açıklamalar yaptı. Özellikle MİT Müsteşarlığı görevinden istifa eden Hakan Fidan'la ilgili net konuştu. Erdoğan, "Hakan Fidan meselesinde kırgın olduğunuzu söylemiştiniz. Hala aynı hissiyatta mısınız?" sorusuna şöyle cevap verdi: Biz devlet yönetiyoruz. Kanaatlerimizi ifade etmiş olmamıza rağmen istifa edip adaylık söz konusu olmuş ise elbette bir kırgınlık vardır. Devletin Milli İstihbarat Teşkilatı zayıfsa, o devletin ayakta kalması mümkün değildir. Biz onu böyle bir göreve getirdik. Getiren de benim. Ayrılırken de müsaade edilmiyorsa, orada kalması ve ayrılmaması gerikiyordu" dedi.

UÇAK ARIZASI İNİŞİ ENGELLEDİ

Suudi Havayolları'na ait yolcu uçağı, dün gece Sabiha Gökçen Havalimanı'na indikten sonra hidrolik arızası nedeniyle pistte kaldı. Havalimanı, yarım saat uçuşlara kapatıldı. Ankara'dan İstanbul'a gelen Erdoğan'ın uçağı da havada 2 tur atmak zorunda kaldı. Uçak, 18 dakika sonra piste iniş yaptı.