Koalisyon

Eski ajan Snowden'ın dinleme belgelerinin yayınlanması için kurulan firstlook.org'un giriş kodu İngiltere Rusya ve Almanya'da çıktı. 3 ülkenin belgelerle, ABD'ye karşı operasyon yaptığı iddia edildi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Eylül 2014 Güncelleme 03 Eylül 2014, 01:24
Koalisyon

İÇİNDEKİLER

Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı NSA'den sızdırdığı gizli istihbarat belgeleri ile dünyayı sarsan bilgisayar uzmanı ve eski CIA analisti Edward Snowden,1 yılı aşkın bir süredir Moskova'da saklanıyordu. The Guardian başta olmak üzere birçok gazeteye özel belgeler vererek, dünya gündeminin ilk sırasına yerleşen Snowden için firstlook.org adlı bir internet sitesi hayata geçirildi.

Bu site üzerinden de çok önemli bilgiler paylaşıldı. Son olarak ABD ve İngiltere'nin Türkiye'yi dinlediğinin belgeleri, zaten gergin olan dünya gündemini bir anda bu yöne çevirdi. ABD'li yetkililer bu skandal hakkında yorum yapmaktan kaçınırken, Türkiye'nin ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Obama'ya bu konuyu yüz yüze soracağım" diyerek net tavır aldı. Peki firstlook.org adlı internet sitesini yönetenler kim? İspanyol medyasına göre bu siteye 3 kişinin girişi kodu var. Bu üç kişinin Rusya, İngiltere ve Almanya'da yaşadığı belirtildi. Çünkü bu sitenin haberleri bu üç ülkeden girildi. Hatta ABD ve İngiltere'nin Türkiye'yi dinlediği belgeler, Almanya'dan servis edildi. Snowden'ın Rusya'da yaşıyor olması ve Kremlin aleyhinde hiçbir belgenin yayınlanmaması nedeniyle bu sitenin aktif baş yöneticisinin Rusya olduğu iddia edildi. ABD hükümeti tarafından vatan haini ilan edilen Snowden bu suçlamayı reddetti ve elindeki belgelerin dünya barışı için önemli olduğuna dikkat çekti.

SURİYE'YE SİBER OPERASYON
Snowden, NSA'in 2012 yılında sivil savaşın ortasında olan Suriye'nin ana internet şebekesine giriş yapmaya çalıştığını detaylı bir şekilde firstlook.org'ta anlattı Snowden'in anlattıklarına göre bu sırada yaşanan teknik bir problem sonucunda Suriye'de tüm internet kesildi. Bunun üzerine NSA panik içinde şebekeye giriş yapma girişimlerini gösteren izleri örtmeye çalıştır ancak bunu başaramadı. Suriye o sırada iç savaşta olmasından dolayı internet kesintisini araştırmadı.