MiT, feryadı ISiDDi

Suriye'de 6 ay önce kaçırılan 2 İspanyol gazeteci, MİT tarafından müthiş bir operasyonla kurtarıldı. 194 gün sonra ailelerine kavuşan gazeteciler, mutluluk gözyaşı akıttı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Mart 2014 Güncelleme 31 Mart 2014, 01:52
MiT, feryadı ISiDDi

İÇİNDEKİLER

Türkiye sınırı yakınlarında Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü tarafından kaçırılan 2 İspanyol gazeteci, altı aylık esaretin ardından kurtarıldı. İspanya'nın en saygın gazetesi El Pais, El Mundo'nun tecrübeli savaş muhabiri Javier Espinosa ile serbest foto muhabiri Ricardo Garcia Vilanova'nın Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) operasyonuyla kurtarıldığını belirtti. İki gazeteciden kaçırıldıktan sonra bir daha haber alınamamıştı. Gazetecileri koruyan 4 Özgür Suriye Ordusu üyesi de kaçırılmış, ancak daha sonra serbest bırakılmıştı. El Mundo, gazetecilerin ailelerinin talebi üzerine olayınbir süre kamuoyuna duyurulmadığını açıklamıştı. Bunun ardından MİT devreye girdi. Yoğun istihbarati çalışma sonucu gazetecilerin yerlerini belirledi. Önceki gün de IŞİD'e büyük bir darbe vuran MİT, 2 gazeteciyi kurtardı.

AKÇAKALE'YE GETİRİLDİLER
Gazeteciler önce Şanlıurfa Akçakale sınırına getirilip askeri yetkililere teslim edildi. Özgürlüğüne kavuşan Espinosa, önceki gece gazeteye "Ben Espinosa. Bu telefonu not et ve beni ara" diye mesaj geçti. Kurtarıldıklarının müjdesini verdi. Akçakale'de sağlık kontrolünden geçirilen gazeteciler için dün İspanya Hava Kuvvetleri'ne ait bir uçak Türkiye'ye geldi. Özgür gazeteciler, akşam saatlerinde Madrid'e ulaştı. Javier Espinosa, uçaktan iner inmez pistte kendisine doğru koşan oğlu ile kucaklaşırken eşi Monica Garcia Prieto da duygularını "Hayatımın en güzel günü" diye anlattı.

CASUS YAKIŞTIRMASI

Uluslararası gazetecilik kuruluşları gazetecilerin kaçırılmasına son verilmesi çağrısını yapmıştı. Gözlemciler, IŞİD'in Suriye'deki yabancı gazetecileri ve yardım çalışanlarını casus olarak gördüğünü ve tutuklanmaları emri verdiğini söylüyor.