Binali Yıldırım'dan adaylık açıklaması

Binali Yıldırım, İzmir Büyükşehir Başkanlığı aday adaylığı için yaptığı değerlendirmede, “İzmir bana uzak bir il değildir. Benim seçim bölgemdir. Ben aynı zamanda İzmir milletvekiliyim. Adaylıkla ilgili zaman gittikçe kısalıyor. Şuanda belirlenmiş bir şey yok. Zamanda daralıyor en kısa zamanda belirlenir ve hepimiz öğreniş oluruz'' dedi.

Giriş Tarihi 05 Aralık 2013, 00:00 Güncelleme 05 Aralık 2013, 20:40
Binali Yıldırım’dan adaylık açıklaması

İÇİNDEKİLER

Hazar Strateji Enstitüsü tarafından Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen Hazar Forumu'na katılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, forumun ardından basın toplantısı düzenledi ve ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Projeler hakkında bilgi veren Bakan Yıldırım, "Bakü Tiflis-Kars Demiryolu Projesi Hazar bölgesinin önemli bir projesi olmakla beraber aslında doğuyla batıyı İpekyolu'nu ihya eden çok önemli bir projedir. Bölgesel bir proje gibi gözükmesine rağmen küresel anlamda çok şey ifade ediyor. Projeyle ilgili finansman ve siyasi yönünden herhangi bir sıkıntı yok. Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye arasında tam bir irade birliği, tam bir kararlılık var. Fakat planlamalarınız bazen arazide bire bir gerçekleşmiyor. Firmaların performansları, verimliliği birbirine farklı oluyor. Projenin şuanda ki tek zorluğu şu; 3 tane ayrı ülke var, 3 ayrı ülkenin topraklarında çalışma var, bunların birlikte koordinasyonu uyum içerisinde yapılmasında zaman zaman zorluklar yaşanıyor. Hukuki anlamda ve firmalardan dolayı zorluklar yaşandı. Ama şuanda işler yoluna girdi, çalışmaları ve hazırlıkları yapıyoruz" dedi.

Hazar Forumu olarak adlandırılmasına rağmen aslında küresel öneme de sahip olduğunu belirten Bakan Yıldırım, "İsim bölgesel, önem ve konum küresel. Bu toplantını küresel bir önemi var. Küresel önemi son yaşanan küresel ekonomik kriz, hemen sonrasında dünyanın ekonomisi yer değiştirmeye başladı. Dünya ekonomisindeki ağırlık merkezi batıdan doğuya doğru kaymaya başladı, bunu hemen gördük. Küresel kriz ekonomik anlamda küresel değişimi de beraberinde getirdi. Bu değişim rakamlara da yansıdı. 20 yıldır dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeler refahın artık batıdan doğuya hareket ettiğini gösteriyor" diye konuştu.

"EKONOMİK GÜÇ BATIDAN DOĞUYA KAYMAKTADIR"
Asya-Avrupa arasındaki ticaretin geleneksel olarak geçmişte batıdan doğuya akmakta olduğunu ifade eden Bakan Yıldırım, "Aslında geleneksel olarak batıdan doğuya doğru akmaktayken, şimdi geldiğimiz noktada Asya'dan Avrupa'ya yapılan ticaret yüzde 11 büyümesine rağmen Avrupa-Asya istikametinde ki ticaretin ancak yüzde 7.5 dolayında kaldığı hesaplanıyor. Bu da artık İpekyolu'ndaki ticaretin yön değiştirdiği yani Asya'dan Avrupa'ya doğru bir artış gösterdiği anlamına geliyor'' dedi.

Hazar Forumu önemli olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Bu forumun bana göre üç tane önemli ayağı var. Bir ulaşım koridorları, iki iletişim koridorları, üç enerji koridorları. Bu 3 önemli stratejik hizmet Hazar bölgesini gittikçe daha önemli hale getiriyor. Bu anlamda Türkiye tam anlamıyla kilit ülke rolünü oynuyor. Bildiğiniz gibi Bakü Tiflis Ceyhan boru hattı yine Erzurum Bakü Şahdeniz doğalgaz boru hattı, TANAP Projesi enerji hatlarının çok önemli birer bileşenlerini oluşturuyor. Bunu dışında demiryolu projemizde var, daha gerçekleştirilen birçok proje var ve bunlardan biriside Marmara Projesidir. Marmaray projesi bu projelerin içerisinde en büyüğüdür. Batıyla doğuyu kesintisiz birleştirecek stratejik bir proje olarak Marmaray hemen paralelinde ikinci tüp geçiş projesidir. Bütün bunlar bölgesel oluğu kadar küresel anlamda doğu ile batının birbiriyle yakınlaşması, refahını artması anlamında çok büyük katkı sağlıyor dedi.

Bakan Yıldırım, basın mensuplarının İzmir Büyükşehir Başkanlığına adaylığı ile ilgili sorularına ise net bir yanıt vermekten kaçındı. Yıldırım, "İzmir bana uzak bir il değildir. Benim seçim bölgemdir. Ben aynı zamanda İzmir milletvekiliyim. Adaylıkla ilgili zaman gittikçe kısalıyor. Şuanda belirlenmiş bir şey yok. Zamanda daralıyor en kısa zamanda belirlenir ve hepimiz öğreniş oluruz'' dedi.