Başbakan'dan çok önemli açıklamalar

Erdoğan, Ergenekon davasında AK Parti hakkında yalan haberler yapıldığının belirlenmesi üzerine kurmaylarına kapatma davasında verilen ‘laiklik karşıtı eylemlerin odağı’ hükmünün düzeltilmesi amacıyla iade-i muhakeme” (Yeniden yargılanma) davası açılması için talimat verdiğini açıkladı.

Giriş Tarihi 17 Ağustos 2013, 00:00 Güncelleme 17 Ağustos 2013, 11:40
Başbakan’dan çok önemli açıklamalar

İÇİNDEKİLER

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ergenekon Davası'nın karar bağlanmasının ardından, AK Parti'ye açılan kapatma davasında verilen "laiklik karşıtı eylemlerin odağı olma" cezası iade-i Muhakeme davası açılması talimatı verdiğini açıkladı. Ergenekon davasında kapatma davasında delil olarak kullanılan belgelerin 'kara propaganda siteleri' tarafından üretildikleri netleşmişti. Erdoğan Ergenekon'un gerekçeli karardan sonra başvurunun yapılmasını istediğini kaydetti. Erdoğan, "İlgili arkadaşlara talimat verdim, çalışıyorlar. Gerekçeli kararı bekliyoruz. O karar çıktıktan sonra gerekeni yapacağız" dedi. Erdoğan günübirlik Türkmenistan seyahati dönüşünde önemli açıklamalarda bulundu:

MEYVE VEREN AĞAÇ

- Sağlığınız hakkında spekülasyon yapılıyor...

Armudu yenen ağaç taşlanır. Yenmeyeni kimse taşlamıyor. Ortada tabi bir hizmet var, on yılda Türkiye'nin geldiği bir nokta var. Bir de sandıktan çıkma çabası olmayan muhalefet var. Son anketlere göre oyumuz yüzde 55'e kadar çıkıyor. Ortalama yüzde 53. Muhalefetin oyu düşüyor.

Gezi'de istenen neydi? Veya hakikaten bir şey istendi de hükümet buna karşı tavır mı koydu? Önce ağaç dendi, bir tanesi 'hala anlamadın mı konu ağaç değil' dedi. Peki ne? Onu da kimse söylemiyor. Bir defa güçlü Türkiye istenmiyor. İçeride de dışarıda da buna çalışanlar var. Mısır olayını hafife almayalım. Mısır da yaşananlar, bu ülkenin stratejik önemini hazmedemeyenlerin başlattığı bir olaydır. Türkiye ile Mısır'ın bölgede farklı bir yeri var.

FAİZ LOBİSİ
Türkiye laiklikle demokrasiyi bir arada götüremez diyorlardı. Türkiye tam aksini ispat etti. Bunu görmeleri ciddi hazımsızlık başlattı. Demokrasiyle ekonomiyi başarıyla götürdük. Üstelik petrolümüz yok. En önemli sırrı yolsuzlukların olmadığı bir ülke dedik. Yolsuzluklara darbe üstüne darbe vurduk. Tamamen bitti mi hayır. Tamamen bitse Türkiye başka yerde olurdu. Kayıt dışı ekonomide hala istediğimiz yerde değiliz. Faiz lobisi derken boşuna çıldırmadık. Onlar bu işi başarılı bir şekilde sürdürüyorlar.

BU ADAMLAR SÜLÜK GİBİ
Faiz dışı gelirler nedir diye baktığımızda ortaya korkunç bir rakam çıkıyor. 3-5 değil 14-15 milyar. Bu adamlar sülük gibi 76 milyonu emiyorlar. Bazılarının diktatör yakıştırmasını da anlamıyorum. Bu ülkede seçim var, seçim arkasına seçimler yapılıyor herkes partisini kurabiliyor. Mısır'daki gibi 2-3 ay süren seçim yok. 7 tane seçim yapmışız. Partimizin yükselen bir trendi var. Şimdi ben şuna üzülürüm, Gezi Parkı'nda ücretten dolayı mı, işsizlikten dolayı mi isyan vardı. Üniversitelerde şunlar bunlar derken harç dediniz onu da kaldırdık.

DİKTATÖR DİYENLERE TEPKİ
Tam aksine burslarla kredilerle destek olduk. 100 bin öğrenciye burs verdik. Şimdi bunlar bile sokaklara dökülüyor. Bunlar kahir ekseriyet mi değil. Sesleri gürültüleri çok çıkıyor. Vesile olanlar da maalesef bir kısım medya. Bizi üzen biraz bu. Yoksa şahsımla ilgili gerilimler söz konusu değil. Gerilim insanı diye değerlendiriliyorsam üzülmek hakkımdır. Hele hele diktatör filan... İnsan biraz insaf eder... Alkol düzenlemesi yapıyorsunuz. Alkol yasaklaması diye veriyor medya günlerce, ayıptır.

- Batı basınının tavrı için ne diyorsunuz.

Batı medyası bize hiç bir zaman olumlu bakmamıştır. Ne ülkeme ne partime yönelik hiç bir zaman olumlu bakmamışlardır. Özellikle Alman medyası bu işin önemli aktörlerinden biri olmuştur. Halkların bize bakışı müspet. Financial Times Mısır olaylarıyla ilgili bir baş yazıda Türkiye'yi arabulucu olmaya davet ediyor. Aynı şeyi telefonla arayanlar ricayla söylüyor. Biz diyoruz ki biz arabuluculuk yapalım ama sizin bazı şeyleri yerine getirmeniz gerekir.

OBAMA YETERLİ DEĞİL

- Obama'nın Mısır mesajını nasıl buldunuz?

Tam istediğim gibi değil. Bir tavır değişikliği var ama ben daha güçlü bir tavır beklerdim. Demokrasinin aması olmaz. Diyorlar ki muhalefetin de kucaklanması lazım, yönetime onlardan da adam alması lazım. Ne demek almak lazım. Kaldı ki Mursi kendi hükümetini kuramamıştır. Darbe yapıldığı andaki hükümette 3'te 1'i kendi arkadaşlarıydı. Sisi'yi Genelkurmay Başkanı yapıyor, Milli Savunma Bakanı yapıyor. Anayasa Mahkemesi başkanını atadı, adamcağızı arkadan hançerlediler. Ben tarafım. Ben oradaki demokrasinin yanındayım. Taraf olmayan bertaraf olur. Katledilen halkın iradesi iade-i itibar olarak geri verilmelidir. O da Mursi'nin ve siyasi tutukluların serbest bırakılması ile olur.

HUKUKİ EYLEME SAYGI

- Sonbaharın sıcak geçeceği bahsediliyor...

Silivri'de de öyle diyorlardı. Ne yaptılar Silivri'de.Bunlar kendileri çalıp kendileri oynarlar. Onlar ne derlerse desinler biz tedbirleri alırız. Huzursuzluk çıkaranlar bedelini hukuk içinde ağır öderler. Hukuk içinde kalmak şartıyla her türlü eyleme şapka çıkartırım. Hukuk içinde kalmayana da gereğini hukuk içinde yaparız.

BAŞKANLIK SİSTEMİNE DEĞİL BANA KARŞILAR

- Tartışmalar Çankaya senaryolarıyla ilişkilendiriliyor. Başkanlık sistemi tartışmalarının esas neden olduğu yorumları da var?

Kaç kere açıklama yaptım dedim ki başkanlık sistemi AK Parti olarak teklifimizdir. Olmazsa olmazımız değildir. Baraj kalksın diyorlar. Bunun en güzel yolu başkanlık sistemi. Baraj yok. İstemiyor muydun hadi buyur. iki-dar bölge sistemi... Türkiye'yi bölersin 550 bölgeye... Her bölgeden bir vekil. Dolayısıyla orda da baraj olmaz. Şimdi ana muhalefetin hiç bir hazırlığı yok. Başkanlık sistemini geri çeksin ona göre konuşalım diyorlar. Niye ben çekeyim sen tekliflerini geri çektin mi? Son ana kadar durur, eğer tıkanma nedeniyse o zaman geri çekeriz. Başından bu yana en olumlu yaklaşımı biz göstermişiz. Engelleme iktidardan geliyor diyorlar. Yine köşe yazarlarının bir çoğundan adil bir yaklaşımı göremiyoruz.

Bunları derdi üzüm yemek değil bağcıyı dövmek. Bakın 61 oldu yazılan madde sayısı. Mademki mutabıkız. Bir haftada geçiririz Meclis'ten. 60 maddeyi hallettikten sonra referandumda kabul edilen 26 madde ile çoğu bitiyor. Geriye 30 madde filan kalıyor o da bir şekilde halledilir.

- Demokratikleşme paketinde seçim barajı ya da sistemi üzerine değişiklik olacak mı?

Var. Ancak yüzde 10 barajı ile ilgili tutumumuz şu. Bu ülke koalisyondan çok çekti. Niye ülkemizi tekrar dara zora sokalım. İki puan barajı indirdik ne olacak? 4 partiden başkası mı gelecek? Yok. O zaman bu kavga niye.

İLKER BAŞBUĞ KEŞKE O AÇIKLAMAYI YAPMASAYDI


- İlker Başbuğ'un açıklamalarına ne diyorsunuz?

Başbuğ öyle bir açıklama yapmamalıydı. Genelkurmay başkanım olarak beraber çalıştığımız ismi terör örgütü yöneticisi olarak kabul etmem mümkün değil. Tutuksuz yargılanması mümkün iken, tutuklu yargılanması... Diğerleri için de söylemiştim. Bu tabi aslında sesse herhalde en yüksek tonda bir sestir. Riski olan da bir sesti. Genelkurmay başkanımız (Orgeneral Necdet Özel) ne yapacaktı? Zaten bu tür açıklamaları yapma hakkına da sahip değil. Buna rağmen nasıl bir rahatsızlık içinde olduğuna en yakından ben şahidim... Hukukun dışına mı çıkacaktı? Keşke o tür bir açıklamayı duygusallık içinde yapmasaydı. Çünkü daha süreç bitmedi. Bu tür açıklamalar yargıyı olumsuz istikamette tahrik de edebilir.

KILIÇDAROĞLU'NUN SÖZLERİ YARGIÇLARI İLGİLENDİRİR


- CHP liderinin Silivri mahkemesini tanımama sözlerini nasıl değerlendirdiniz ?

Bir partinin genel başkanının bir hukuk devletinin içinde anayasaya aykırı açıklamalar yapması beni değil daha çok yargıçları ilgilendiren bir durumdur. Yargıçları tanımıyorum, yargıyı tanımıyorum diyor. Böyle bir ifade bizlerden sadır olsaydı yargıçlar ne yapardı?

- Pakette anadilde eğitimin önü açılıyor deniyor. Ne boyutta düzenleme?

Hayır yok. Özel okullarda da yok. Biz, ülkemizi bölecek konular üzerinde adım atamayız. Zamanlama çok önemli. Zamanlamayı iyi yapmazsanız ülkemize yazık edersiniz. Biz zaten okullarda anadili öğrenme imkanı sağladık. Ama anadil ile eğitimin önünü açarsanız resmi dili zedelersiniz.

GENEL AF SÖZ KONUSU DEĞİL

- Ergenekon kararından sonra bir çok kesim PKK'yı da kapsayacak bir genel aftan bahsediyor....

Gündemimizde yok. Öcalan için de değil. Asla bir genel af söz konusu değildir. Af konusunda benim farklı bir düşüncem vardır. Kişilere karşı işlenen suçlarda kişiler af yetkisine sahiptir. Devlete karşı işlenen suçlarda devletin yetkisi vardır. Adam öldürme vs. konularda devletin yetkisi olmaz. Gündemimiz de af yok.

- Kürt Ulusal Kongresi'ne nasıl bakıyorsunuz?

Yaklaşımlar bir kere yanlış. Filistin Kurtuluş Örgütü benzetmesi yanlış. Onlar, gasp edilmiş topraklarını geri alma mücadelesi veren insanlar. Kürtlerin böyle bir sorunu var mı? Filistinlilerin pasaportu bile yok. Benim ülkemde Kürt vatandaşımın böyle bir sorunu var mı? Burada hangi örgütü kuracaklar. Türkiye dışında düşünüyorlarsa bilemem. Zaten kongre Türkiye dışında o da beni çok ilgilendirmiyor. Bu özellikle Kuzey Irak yönetimi açısından sorun olur. Çünkü bize söyledikleri sözlere, taahhütlere ters kararlar bizim münasebetlerimizi etkileyebilir. Biz kendilerine çok açık söyledik. Ülkemizin bölünmesine vesile olabilecek adımlarda biz münasebetlerimizi kesinlikle gözden geçiririz hep söyledik. Onlar da kadir kıymetini bilmeliler.

- Çözüm süreci nasıl gidiyor?

Türkiye'yi terk konusunda verilmiş sözler yerine gelmiş değildir. Çocuk yaşlı kadın gibi yüzde 20 gibi bir durum... Bunun dışında çıkma diye bir şey söz konusu değil. Böyle bilinmesinde fayda var. Tabi akil insanların bize verdiği raporlardan hareketle atılması gereken adımları atıyoruz.

- PKK'nın tehdit etmesini neye bağlıyorsunuz?

Silahı bırakmış değiller. Durumlarını ortaya koyuyorlar. Saldırırım diyeni güvenlik güçleri de herhalde hoş geldin demeyecek. Gereğini yapacaklardır.

BAŞÖRÜTLÜ VEKİL İÇİN ENGEL YOK

- Kamuda başörtüsü gelecek mi?

Kamuda başörtüsü kararını Danıştay verdi.

- Başörtülü aday gösterecek misiniz?

Yerelde yönetimlerde var zaten.

- Başörtülü milletvekili adayınız olacak mı?

İnşallah. Meclis'te engel yok. Fiili bir durum var sadece.

- Yerel seçim adaylarınızı ne zaman açıklayacaksınız?

81 ilin tamamında anket yeni bitti. AK Parti'nin oy oranı 51,9. İsim bazında yaptığımız anketlerde değerlendirme sürüyor. Gerek teşkilatımızla gerek milletvekillerimizle değerlendirme yapıp bir de teşkilat yönetim kurullarının dahil olduğu araştırma yapacağız. Bu kanaatleri aldıktan sonra çıkan 3-5 ismi o ildeki halka soracağız. Tekrar değerlendireceğiz. Adaylarımızı peyderpey açıklayacağız. Üzerinde ittifak olan isimleri açıklayabiliriz. Büyükşehir adaylarını Eylül-Ekim gibi açıklamaya başlarız.

DEMOKRASİ PAKETİNDE SÜRPRİZ OLABİLİR

- Lübnan'da kaçırılan pilotların durumunda bir gelişme var mı?

Bazı olumlu gelişmeler var, ilgili arkadaşlar yoğun bir çalışma içindeler. Lübnan ayağında zaten kaçıranlardan biri yakalandı. Onun verdiği bilgiler çerçevesinde bazı olumlu gelişmeler var. Kısa sürede sonuç alacağımızı umuyoruz.

- Süper Kupa finalini izlediniz mi? FB'nin kaybı sizi üzdü mü?

Kısmen izleyebildim. Ayrıca niye üzüleyim. Biz o işleri aştık.

- Demokratikleşme paketinde sürpriz görecek miyiz?

Geneli itibariyle duyduğunuz, bildiğiniz şeyler ama bir kaç tane de sürpriz olabilir. Ama bazen öyle şeyler yazılıyor ki hayret ediyorum. Ülkemizi rahatsız edecek şeyler üzerinde durmuyoruz.

Kaynak: Star Gazetesi