Başbakan Gazze'yi ne zaman ziyaret edecek?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, mayıs ayında planlanan, daha sonra haziran ayına ertelenen Gazze ziyaretinin, 5-6 Temmuz'da gerçekleşebileceği iddia edildi. Ancak iddia Başbakanlık kaynakları tarafından doğrulanmadı. Başbakanlık kaynakları, Erdoğan'ın o tarihlerde Türkiye'de olacağı bilgisini verdi.

Giriş Tarihi 27 Haziran 2013, 00:00 Güncelleme 27 Haziran 2013, 14:07
Başbakan Gazze’yi ne zaman ziyaret edecek?

İÇİNDEKİLER

İsrail merkezli Ynet haber sitesinde yer alan iddiaya göre, Erdoğan, Gazze ziyaretini 5 Temmuz'da gerçekleştirecek. Haberi, üst düzey bir Hamas hükümeti görevlisine dayandıran Ynet, bu kişinin bir Türk heyetinin Hamas'ın Başbakanı İsmail Haniye ve Dışişleri Bakanı Yardımcısı Razi Hamed ile ziyaretin detaylarını görüştüklerini aktardı.

Ancak internet sitelerine de düşen bu iddia, Başbakanlık kaynakları tarafından doğrulanmadı. Başbakanlık yetkilileri, Erdoğan'ın o tarihlerde Türkiye'de olacağı bilgisini verdi. Erdoğan'ın, son olarak haziran ayında öngörülen ziyareti Gezi Parkı olaylarından dolayı ertelenmişti. Başbakan Erdoğan, salı günü grup toplantısı sonrasında kendisine Gazze ziyareti sorulunca, "Gazze hazır, biz hazır değildik. Her an sürpriz olabilir." diye açıklama yapmıştı.

Öte yandan, 5 Temmuz tarihinin, İsrail-Filistin arasındaki çatışma tarihinde de önemli bir yeri bulunuyor. İsrail Savunma Bakanı Moşe Dayan, 5 Temmuz 1967'de Gazze'yi ilhak ettiklerini açıklamıştı. 1967'deki 6 Gün Savaşları sırasında Savunma Bakanı olan Dayan, savaş sırasında başka yerde olmasından dolayı doğrudan müdahalede bulunamasa da Doğu Kudüs'ün 5-7 Temmuz'da ele geçirilmesi harekatını da izlemişti.