Dev ortaklık

Hollywood'un dev yapım şirketleri, Türkiye'ye gelecek. Türkiye'de plato kurması beklenen Universal, Walt Disney, Warner Bross ve Paramount Pictures gibi şirketlerin CEO'ları, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'la görüşecek...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Nisan 2013 Güncelleme 02 Nisan 2013, 02:48
Dev ortaklık

İÇİNDEKİLER

Dizi filmleri 42 ülkede izlenen ve sağladığı gelir 100 milyon doların üzerine çıkan Türkiye, Avrupa'nın 1 numarası olmak için hedef büyüttü. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bu hafta Hollywood'un dev yapım şirketleri ile bir araya gelerek, "Türkiye'de plato kurulması" hayalini gerçeğe dönüştürmek üzere önemli bir adım atacak. Universal, Walt Disney, Warner Bross, Paramount Pictures, Entertainment Development (EDP) gibi dünyanın en büyük yapım şirketlerinin CEO'ları ile görüşmeye, Türkiye'deki büyük film şirketlerinin temsilcileri de katılacak.
Görüşmelerden sonra Türk-Amerikan şirketlerinin ortaklığıyla plato kurulması için hemen harekete geçileceği ve film sektöründeki büyümenin inanılmaz boyutlara ulaşacağı bildiriliyor.
***

Hollywood şirketleri, filmlerini sadece ABD'de çekmiyor. İtalya başta olmak üzere birçok ülkede platolar bulunuyor. Ancak Türkiye işçilik maliyetleri ve malzemelerin ucuz olması nedeniyle daha çekici görünüyor. Türkiye'nin son 10 yılda film sektöründe kat ettiği mesafe ve dünyanın hemen her bölgesine ulaşarak dizi film satmasının Amerikan şirketlerinin dikkatini çektiği belirtiliyor.
***

Hollywood şirketlerinin film platolarına ev sahipliği yapmak için Türkiye'de birçok ilin talepte bulunduğu öğrenildi.
Ancak, platoların uzun süre kullanılabilmesi için sıcak bölgelerin daha cazip olduğuna dikkat çekiliyor. İstanbul'un yanı sıra, Akdeniz illerinin şansı yüksek görülüyor.
Platolar sayesinde illerin ekonomisine de canlılık geleceği ve binlerce kişiye istihdam imkanı yaratacağı belirtiliyor. Hollywood platolarında Türk film şirketleri de gişe filmi ve dizi film çekimleri yapacak. Zafer Çağlayan, bu işbirliğinin Türkiye'de sinemacılığın gelişmesine önemli katkı sağlayacağını söyledi.
***

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın 5 günlük ABD gezisinin ilk durağı Houston. Çağlayan dün Türk Hava Yolları'nın İstanbul-Houston arasında doğrudan seferleri başlatması nedeniyle düzenlenecek törene katıldı. Bugün Houston ve Austın'da işadamları ile buluşacak. Teksas Temsilciler Meclisi ve Teksas Senatosu'nu da ziyaret edecek olan Bakan Çağlayan, Senato Başkanı ile görüşecek.
***

Zafer Çağlayan, 4 Nisan Perşembe günü Los Angeles'da Entertainment Development ve Nexus şirketlerinin yöneticilerini kabul edecek.
Aynı gün Universal ve Walt Disney stüdyolarını gezecek olan Bakan Çağlayan, Cuma günü de Hollywood'un diğer dev şirketleri Warner Bross ve Paramount Pictures'in yöneticileriyle bir araya gelecek.