Fidan farkı

MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, İmralı görüşmesini TAKVİM'E değerlendirdi: Görüşmeyi Hakan Fidan'ın yürütmesi çok isabetli."

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Ocak 2013 Güncelleme 05 Ocak 2013, 01:17
Fidan farkı

İÇİNDEKİLER

Milli İstihbarat Teşkilatı içerisinde Kürt meselesine en çok kafa yormuş isimlerin başında gelir Cevat Öneş. Eski MİT Müsteşar Yardımcısı, yıllardır sorunun "ortak akıl"la çözülmesi için kamuoyu oluşturmaya çalışıyor. Televizyonlarda, gazetelerde görüşlerini "cesaretle" dile getirip siyasilere bir anlamda yol açıyor. İmralı ile yapılan son müzakereler tam da Cevat Öneş'in uzmanlık alanına girdiği için dün kendisini telefonla arayarak sorularımızı yönelttik. İşte Öneş'in altı çizilecek değerlendirmeleri:

BU OLAY TÜRKİYE MESELESİ
* "Görüşmeleri MİT Müsteşarının doğrudan yürütmesi çok isabetli. Bilgiyle donanımlı olması, tecrübeli olması, ayrıca bu sürecin gerektirdiği disiplini devam ettirebilmesi önemli. Ve devlet yöneticileri katında güvenirlik sahibi olması da çok önemli. İsabetli bir isim. Çözüm umudunu artıran önemli bir faktör. Bu tür müzakerelerde en önemli konu bu süreci yürütenlerin güvenirliğidir."
* "Öcalan ile Fidan arasında oluşan güven çok önemli. Bu güven Kürt siyaseti ile Türk siyaseti arasında da sağlanmalıdır. Kamuoyunda da sağlanmalıdır. Türk tarafı ile Kürt tarafının artık çözüme inanması, güvenmesi gerekiyor. Tabi ki, siyasetin dilinin değişmesi gerekiyor. Mesele bir siyasi parti çıkarları çevresinde değil, Türkiye meselesi olarak görülmelidir."
* "Siyasetin dili şu andan itibaren yumuşamış görünüyor. Bunun sürekliliğe sahip olması, barış dilinin ortaya çıkması gerekiyor. Yeni bir Türkiye iklimine girilmeli, bu iklim oluşturulmalıdır.
Toplumdaki saflaşma ortadan kaldırılmalıdır. Özellikle Ergenekon ve türevlerinin yarattığı toplumsal psikolojinin de, Kürt sorunu halledilirkenbuna paralel olarak halledilmesine yönelik çalışma yapılmalıdır. Siyasetin önünde böyle bir görev var."
Öcalan örgüte tam anlamıyla hakim mi? Sözünü geçirebilir mi?
Cevat Öneş, soruyu şöyle yanıtlıyor:
* "Bu olay sadece Öcalan'ın talimatıyla olabilecek bir şey değil. Sayın İçişleri Bakanının ifade ettiği entegre stratejinin demokratikleşme ayağına ihtiyaç var.
Silahların bıraktırılması süreci ve diplomasi ayağının paralel şekilde yürütülürken, bir de buna kamuoyu oluşturma ayağı ile destek verilmelidir.
Bunların paralel şekilde götürülmesi, sonuç alıcı şekilde ve kararlılıkla sürdürülmesi durumunda Öcalan sözünü geçirir. Eğer bu ayaklardan özellikle demokratikleşme ayağı eksik kalır ve kısa sürede beklenilen 4. Yargı paketindeki beklentiler karşılanmazsa sonuç almanın mümkün olmayacağını sanıyorum.
* "4. yargı paketinde, özellikle şiddete bulaşmamış tutuklular ve gözaltında bulunanların salıverilmelidir. Hem milletvekillerinin hem KCK sanıklarının, hatta bunun içinde Ergenekon ve türevlerinin de içine girdiği kapsamlı bir pakete ihtiyaç var. Tabi dağda suça bulaşmamışlar meselesi de önemli.
"Duayen istihbaratçı" Öneş, son gelişmelerin kendisinde yarattığı duyguyu tek cümle ile özetliyor:
*
"Her zamankinden çok daha umut verici..."