"Farklı senaryolara hazır olmalıyız"

Ali Babacan, hükümetin devlet kuruluşlarının ve şirketlerin farklı senaryolara hazır olması gerektiğini söyledi.

Giriş Tarihi 17 Kasım 2011, 00:00 Güncelleme 17 Kasım 2011, 21:27
Farklı senaryolara hazır olmalıyız

İÇİNDEKİLER

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Hürriyet Gazetesi'nde birçok sektörden temsilcinin katılımıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, önümüzdeki dönemde herkesin çok çok ihtiyatlı hareket etmesi gerektiğini belirterek, ''Hem hükümetin hem tüm devlet kuruluşlarımızın, hem şirketlerimizin farklı senaryolara hazır olması gerekecek. Hiçbir şey sürpriz olmamalı bu dönemde. 'Ya biz bu kadarını da beklemiyorduk' dememeli kimse, öyle bir dönemden geçiyoruz. Ve içinden geçmekte olduğumuz dönem son yüzyılın hiç bir dönemi ile mukayese edilemeyecek karmaşıklıkta bir dönem'' dedi.

"BİZ AVRUPA'NIN GÜÇLÜ OLMASINI İSTİYORUZ"
Bugün AB'nin temellerinin, ''Avro devam etsin mi etmesin mi?'' diye sorgulanır hale geldiğini belirten Babacan, şunları söyledi: ''Biz ne olursa olsun Avrupa'nın başarılı olmasını, güçlü olmasını istiyoruz. Ve Türkiye'nin de içinde olacağı bir Avrupa'nın hele dünyanın barışı, istikrarı ve güvenliği için de son derece hayati bir önem taşıdığını düşünüyoruz. Yoksa 'oranın bir parçası olalım, illa bir kapağı atalım da rahat edelim', öyle bir durum yok. Çünkü biz katkı vereceğiz, kazan kazan sonucu olacak ve daha güçlü bir Avrupa ama daha farklı bir Avrupa olacak. Çünkü Türkiye AB'ye üye olduğu anda artık biraz daha farklı bir Avrupa olur. Ama bu bölge için de dünya için de iyidir.''

''KENDİ İÇİNE KAPANAN BİR AVRUPA ZAYIFLAYACAKTIR"
Son 6 aydır Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da olanlara baktıklarında, Türkiye'nin tek başına, blok olarak dünyanın en önemli gücü olan 27 ülkeli AB blokundan çok daha etkili olduğuna dikkati çeken Ali Babacan, ''Kendi içine kapanan bir Avrupa zayıflayacaktır ve dünyadaki etkinliği de azalacaktır. Ama bu dünya için iyi olmayacaktır. Dolayısıyla biz bu görüşlerimizi, politikalarımızı bu zor şartlarda dahi açıkça söylüyoruz, konuşuyoruz. 'Ne halleri varsa görsünler' diye bir duruşumuz yok. Çünkü hep beraber koordinasyon içinde politikalar uygulandığı zaman ancak dünya bu sıkıntılı ortamdan çıkabilir'' dedi.
Babacan, çözümlerin ülkelerin hükümetleri, parlamentoları ve toplumları tarafından sahiplenilmesi gerektiğini belirterek, "Dışarıdan empoze edilmiş bazı tedbirlerle bu ekonomik sorunların bazı Avrupa ülkelerinde çözüleceğine inanmıyoruz" dedi.

"BANKACILIKLA İLGİLİ SIKI DURUŞA DEVAM EDİLECEK"
Ali Babacan, ''3. Karadeniz Enerji ve Ekonomik Forumu''nun açılışında yaptığı konuşmada da Türkiye'de sağlam bir kamu maliye yapısı ve bankacılıkla ilgili sıkı duruşa devam edeceklerini belirterek, ''Türkiye'de uygulamakta olduğumuz katı düzenleme ve denetleme çerçevesi mutlaka devam edecek'' diye konuştu.

"3,5 MİLYON İSTİHDAM ARTIŞI OLDU"
Babacan, krizin en tepe noktası ile bugünün karşılaştırılması durumunda Türkiye'de 3,5 milyon istihdam artışı olduğunu kaydetti. Başbakan Yardımcısı Babacan, hem Merkez Bankası hem BDDK'nın düzenlemelerine bankaların uyum konusunda çok iyi bir performans gösterdiklerini ve karşılığını da aldıklarını kaydederek, bunun ciddi bir karlılık ve çok yüksek bir itibar olduğunu söyledi.