İftara davet var icabet yok

Bakan Fatma Şahin, Tunceli'nin BDP'li Belediye Başkanı Edibe Şahin'i "Sizi de bekliyoruz" diyerek valiliğin iftarına davet etti. Kadın Başkanın yanıtı Bakan Şahin'i şok etti:

Giriş Tarihi 07 Ağustos 2011, 00:00 Güncelleme 07 Ağustos 2011, 12:02
İftara davet var icabet yok

İÇİNDEKİLER

Fatma Şahin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olur olmaz yollara düştü; iktidar partisinin genel seçimde az oy aldığı illeri geziyor. Şahin'le (Hakkari ve Van'ın ardından gittiği) AK Parti'nin milletvekili çıkartamadığı Tunceli'deydik.

Bakan Şahin, Tunceli'nin BDP'li Belediye Başkanı Edibe Şahin'le de görüştü cuma günü. Kabinenin tek kadın bakanı ile BDP'li kadın belediye başkanı...

Tunceli Belediye Başkanlığı'nda gerçekleşen görüşmede, konuşmasına Tunceli'yi diğer illerden ayırt etmediklerini söyleyerek başlayan Şahin şöyle devam etti, 'Biz etnik, bölgesel, dinsel milliyetçiliği reddediyoruz. Tunceli ne kadar mutluysa İzmir, Ankara, İstanbul da o kadar mutludur. Toplumsal barış ve huzur birliktelikten geçer.'

Bakan Şahin, Tunceli Belediye Başkanı'nı Vali Mustafa Taşkesen'in vereceği iftara davet etti. Herkes davetliydi o iftara... Milletvekilleri, mülki amirler, kentin ileri gelenleri, huzurevinin ve çocuk yuvasının sakinleri, engelliler, şehit yakınları, gaziler... 'Sizi de bekliyoruz' dedi Fatma Şahin, belediye başkanına... Yanıt kısa ve netti: İftar yemeği bize ters düşer!

Bakan Şahin anlamaya çalışan gözlerle bakınca BDP'li Tunceli Belediye Başkanı devam etti, 'Bizim için oruç yani Muharrem, matem anlamına gelir. Yas orucu olduğu için en mütevazı şekilde yapılır.'

Fatma Şahin, 'Bizim için de iftar, bütün gün aç kalıp sonra masadaki her şeyi silip
süpürmek değildir' dedi gülümseyerek. Belediye Başkanı bir kez daha, 'Beni zorlar.
İftara gelmem. Gelmeyeyim' dedi.

Vali espriyle konuyu geçiştirmeye çalıştı... Kendisi de Tuncelili olan AK Parti MKYK üyesi Füsun Kümet açıklamalara girişti... Sonuçta sohbetin tadı kaçtı!

ALLAH, BAŞBAKAN'DAN RAZI OLSUN
Yıldız Güngör (AK Parti Tunceli İl Teşkilatı-Kadın Kolları Başkanı) 'Tunceli'de Alevi bir kadının AK Parti yöneticisi olması ne anlamaya geliyor? Tepki görmediniz mi yakın çevrenizden?' soruma gülerek yanıt veriyor Yıldız Güngör, 'Hem de nasıl! İlk 3-4 yıl çok zorluk yaşadık ama artık alıştılar. Sayın Başbakanımız, Tunceli'den milletvekili çıkartamadık demeden her türlü yatırımı yapıyor buraya. Allah ondan razı olsun.'

Tunceli valisi: Amac Ocalan'ı madara etmek
Tuncelİ Valisi Mustafa Taşkesen ile eşi Betül Hanım alıştığımız 'vali ve eşi' prototipinden çok farklılar...

Öğretmen Betül Taşkesen, en çok kitap okuyan öğrencileri evine yemeğe çağıran, eğitim panelleri düzenleyen, yoksul ailelere yardım için kapı kapı gezen bir vali eşi. 'Irkın değil insanın iyisi kötüsü olur' diyen Mustafa Taşkesen ise 'amatör ruhla profesyonelce çalışan' bir vali. Tunceli'ye karşı önyargılar olduğunu ve Tuncelililere haksızlık yapıldığını söyleyecek kadar sahiplenmiş görev yaptığı ili.

Tunceli Valisi katıldığı bir panelde, 'Devlet artık doğusuna namlunun ucundan bakmıyor' demişti. Merak ettim, son gelişmeler düşüncelerini değiştirdi mi?
- Terörle mücadelede eskiye mi dönülüyor?
Konsept değişmedi bence. Devletin hak ve özgürlükler konusunda geri adım atacağını zannetmiyorum. Açılım devam ediyor. Ben hala umutluyum, iyi şeyler olacak.
- Ama ölümler biteceğine artıyor...
Terör sorununun çözülmesinin önündeki en büyük engel, teröristlerin ne olacağı ile ilgili sorundur. Dağda gezen insanlar ne olacak? Dağdaki adamın 30 yıldır alıştığı bir hayat var, ellerinde büyük bir rant var.
- Seçimden bu yana neden arttı saldırılar?
Seçimden bu yana terörün tırmanması Öcalan'ı madara etme faaliyeti diye düşünüyorum.
- Güvenlik güçlerinin durumu?
Güvenlik birimlerinin, tayinlerinin yaz dönemine denk gelmesi terörle mücadelede zafiyet oluşturuyor. Terörün en hareketli zamanında askerler ve polisler tayin telaşına düşüyorlar. Bu konuda yeni bir düzenleme lazım.

BEN İŞİMİ YAPMAYA DEVAM EDİYORUM
Ak Parti Kadın Kollarında Fatma Şahin'le birlikte önemli işlere imza atan Ayşe Keşir, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda bakan danışmanı olarak görev yapıyor. Bakan yardımcısı yapılacağına ilişkin iddiaları hatırlattığım Keşir kısa bir yanıt verdi, 'Bu haberlerle ilgim de yok, haberler hakkında bilgim de. Ben işimi yapmaya devam ediyorum.'
Gazeteci kökenli Keşir, eli kalem tutan, ikna gücü yüksek, samimi, çalışkan ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden bir siyasetçi. Kendisini yakından tanıyanlar onun için 'başı örtülü-zihni açık' ifadesini kullanıyorlar. Keşir gerçekten de zihni açık bir siyasetçi ve bakan yardımcılığını hak eden bir isim.

AK Parti rüzgarı esti
Şahin'e, Tunceliziyaretinde AK Parti milletvekilleri Oya Eronat ile İbrahim Yiğit ve bürokratlar da eşlik etti.

Şahin, Cemevi'ni, esnafı, Çocuk Esirgeme Kurumu'nu, huzurevini, rehabilitasyon merkezini sivil toplum örgütlerini ve daha bir çok yeri ziyaret etti, Tunceliler'i dinledi.

Bakan Şahin Tunceli ziyaretini AKŞAM'a şu sözlerle anlattı: İki nedenle buradayız. Bir, 2012 planlamasını yaparken eksiklerimizi yerinde tespit etmek istedik. İkinci buradan milletvekili çıkartamamış olsak da buradaki vatandaşlarımızın desteğe ihtiyacı var. Çok sıcak ilgi gösterdiler. Biz 74 milyonu da kucaklıyoruz. Bunu görüyorlar. Sosyal politikalar açısından Tunceli çok önemli. Buranın on yıllara dayanan sorunları var. En çok şikayet edilen konu ise işsizlik. Ancak çatışma bölgelerinde yatırım istediğimiz seviyeye ulaşmıyor. Çatışmanın bitmesi lazım. Konuştuğumuz herkes de bundan rahatsız olduğunu söylüyor. Halk o çatışmaya prim vermediğini, huzur, barış istediğini söylüyor.

Bu kadar uzun nişanlılık mı olur
- Fatma Şahin herkesten aynı sözü duydu: İş istiyoruz Bakanım!
- 8 yıldır evlenemeyen işsiz nişanlılara söz veren Şahin, 'Bu kadar uzun nişanlılık olmaz! Ne yapıp edip sizi evlendirelim!' dedi.
- Sokaklar işsizlerle doluyken dışarıdan işçi getiren taşeron firmalara tepki var.
- Bitki örtüsüne, hayvanlara zarar verir diye 'baraj istemiyoruz' diyorlar.
- BDP seçimde milletvekili çıkaramayınca PKK esnaftan aldığı haracı yükseltmiş.
- Birçok ile göre az da olsa dağa çıkan gençler var ve hepsi Emniyet'in yakın takibinde.
- Bir elde pankart diğer elde bebek görüntüsü sıradan... Her gün bir basın açıklaması var.
- Bakan Şahin'in 'İşler nasıl, memnun musun?' dediği pazarcının yanıtı: Ben okumuş insanım. Kendimi mutlu etmeyi bilirim!
- 'Kürt müsün?' sorusuna herkes şu yanıtı veriyor: Aleviyim!