'Muhalefet' çıkış arıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Mayıs 2011 Güncelleme 15 Mayıs 2011, 00:00
’Muhalefet’ çıkış arıyor

İÇİNDEKİLER

Türkiye' nin oksijeni en yüksek, en "havalı" illerinden birindeyiz. Bolu, AK Parti'nin açık ara önde olduğu bir şehir. Son genel seçimde AK Parti yüzde 54.89 oy alırken, CHP yüzde 14, MHP yüzde 12, DP yüzde 6, SP ise yüzde 3'te kalmış.
İktidarın ezici üstünlüğü, 2009'daki il genel meclisi seçiminde azalmaya başlamış. AK Parti yüzde 45'e düşerken, CHP yüzde 32'ye yükselmiş. MHP 1 puanlık kayıpla yüzde 11'e, Saadet Partisi ise 2 puanlık artışla yüzde 5'e çıkmış.
Ancak, il genel meclisinde yükselişe geçen muhalefetin, "referandum"da yeniden gerileme sürecine girdiği dikkat çekiyor. Çünkü Bolu'da referandum yüzde 65 "Evet"le sonuçlanmış. Muhalefet partilerinin ortaklaşa yürüttükleri "Hayır" kampanyası ancak yüzde 34 destek görebilmiş.

3. KEZ "TULUM" ÇIKAR MI?
AK Parti, tıpkı Düzce gibi Bolu'da da 2002 ve 2007 genel seçimlerini 3-0 kazanmış. İl Başkanı Ömer Sayın, "Üçüncü defa seçimi kazanacağız. Hedefimiz 3'te 3 yapmak" diyor.
Sayın, 2007'de AK Parti'nin 90 bin, CHP'nin 24, MHP'nin 20 bin oy aldığını hatırlatarak şu değerlendirmeyi yapıyor: "Milletvekili çıkarabilmek için en az 33 bin oy lazım. Muhalefet bu güce sahip değil. Ama MHP oylarını artırabilir. Çünkü Kardiyolog Murat Yapıcı'yı aday gösterdiler. Sevilen bir isim." Bolu'nun oy depolarından biri Gerede ilçesi. Yaklaşık 25 bin seçmeni var. AK Parti'nin bu ilçedeki desteğinin yüzde 90 olduğuna dikkat çekiyor İl Başkanı Sayın.

CHP NE YAPAR?
CHP Bolu İl Başkan Yardımcısı Murat Gücüm ve Merkez İlçe Başkanı Cemal Özsoy ise bu seçimde 1 milletvekili çıkaracaklarından emin konuşuyor.
Dayanakları 2009 İl Genel Meclisi seçiminde 38 bin oy almaları. Bu sayıyı korumanın bile kendilerine 1 milletvekilliği kazandıracağını söylüyorlar. Murat Gücüm, 2007'de Genç Parti'nin 4 bin oy aldığını, Demokrat Parti'nin ise 12 bin oyu bulunduğunu, bu seçimde o oyların da kendilerine akacağını öne sürüyor.
Ayrıca Bolu'da seçmen sayısı 197 binden 200 bine çıkmış durumda.
CHP "Yeni seçmenler bize gelir" derken, AK Parti yöneticileri de göçle gelen nüfusun genellikle kendilerine yöneldiğine dikkat çekiyor.

MHP ÖDÜNÇ OY VERDİ Mİ?

AK Parti İl Başkanı Ömer Sayın, İl Genel Meclisi'nde CHP'nin yüksek oy almasını "MHP'den gelen ödünç oylara" bağlıyor.
CHP İl Başkan Vekili Murat Gücüm ise, "MHP, belediye başkanlığı seçiminde CHP'ye oy verdi ama İl Genel Meclisi'nde herkes kendi oyunu aldı. Dolayısıyla gelen oylar bizimdir" diyor.