Esad'ın en büyük şansı Erdoğan

USAK Kurucu Başkanı Laçiner, kısa zamanda Suriye'de reformist hareketlere tanık olunacağını söyledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Şubat 2011 Güncelleme 07 Şubat 2011, 00:00
Esad’ın en büyük şansı Erdoğan

İÇİNDEKİLER

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) kurucu Başkanı Prof. Dr. Sedat Laçiner, Başbakan Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın Halep görüşmelerinin şifrelerini Takvim'e açıkladı. Prof. Dr. Laçiner, "Türk devleti tarafından Suriye'ye yapılan son gezilere üç kez katıldım, kapalı toplantılarda yapılan değerlendirmelere tanık oldum. Beşar Esad çok zeki bir insan. Batı kafası var. En büyük şansı Başbakan Erdoğan'dır. Erdoğan'ın dost ve kardeş duygularla yaklaşımından Başkan Beşşar Esad çok etkilendiğini gösterdi, bu nedenle Suriye'de reformist hareketlere kısa zamanda tanık olunacaktır" dedi. '

MODEL' GÜNDEMDEYDİ
"Suriye'ye yönelik Amerika'nın rahatsızlık yaratacak muhtemel hamlesini Türkiye önlemiştir" diyen Prof. Laçiner, bir detayı açıkladı: "Amerika, Irak sonrası gözünü Suriye'ye dikmişti. İşte bu sıralarda Başbakan Erdoğan, ABD'nin bu hamlelerine karşı Esad'a bazı tavsiyelerde bulundu. Bu arada; Suriye Türkiye üzerinden, Batı ile ilişkilerini düzeltti. ABD hamlesi bertaraf edilmiş oldu. Esad'a, çok önceden beri Erdoğan'ın reform çağrıları oldu ve olmaktadır. Başkan Esad zeki bir siyasetçi, Mısır'daki olaylardan çok önce gelişmelere Türkiye kendisini hazırladı. Basın önünde değil ama kapalı toplantılarda reform konuşuldu. Erdoğan'ın Türkiye'deki siyasi hamlelerinin sonuçlarını Başkan Esad'la sık sık değerlendirdiğini tahmin ediyorum. Aralarında, (Türkiye modeli) çok önceden beri konuşuluyordu."

PKK OPERASYONLARI
Erdoğan-Esad görüşmelerinde ele alınan konuları, "Suriye'deki demokratik evrim projesi. Lübnan'daki gelişmeler. Mısır'da ortaya çıkacak yeni yönetim ile işbirliği, Türkiye-Suriye ekonomik ilişkileri, PKK dosyası" olarak sıralayan Prof. Laçiner, bazı detayları şöyle yorumladı: "Halep-Gaziantep arasındaki sıkı ticari faaliyetler PKK'ya ekonomik darbe vurmaktadır. Başkan Esad, PKK'nın Suriye'de barınmasına imkan vermemekte, ciddi tedbirler almakta, PKK ve siyasi uzantısı oluşumlara yönelik operasyonlarını aralıksız sürdürmektedir. Suriye'nin çeşitli kentlerinde aralıksız devam eden operasyonlarda önemli adımlar yakalanmıştır."

MÜSLÜMAN KARDEŞLER 'AKILLI'
Laçiner'e göre, Mısır'da son durum: "Mübarek'in gidişi planlanıyor. Mısır ordusu kontrolünde geçiş hükümeti kurulacak. Müslüman Kardeşler akıllı davranışını sürdürüyor. Sıkıntı yaratmıyorlar.
Biliyorlar ki, Mısır'ın yönetimi sadece onlara verilmez. Herkes seçimlere hazırlanır. Mısır, birkaç yıl koalisyonla idare edilecektir. Ilımlı batı yanlısı yönetim olacak, Müslüman Kardeşler tek hakim güç olmadan burada yerini alacaktır. Çevre ülkelere zarar verecek hamleler görülmeyecektir."

YEMEN ÇOK ÖNEMLİ
Prof. Laçiner, "Yemen Türkiye için çok önemlidir" dedi, muhtemel bir gelişmeyi şöyle açıkladı: "Osmanlı, Yemen'in Arabistan, Akdeniz ve Afrika'nın giriş kapısı olduğunu biliyordu.
Osmanlı'nın en sıkı durmaya çalıştığı yerlerden biri de Yemen oldu. Osmanlı'nın direnişinde Kâbe'yi korumak gibi kutsal bir hedef elbette vardı. Ancak bunun ötesinde Hicaz düşerse Akdeniz yolunun ve Suriye'nin de düşeceği biliniyordu. Bu ise Anadolu'nun güneyden savunmasız kalması anlamına gelirdi. Kısacası Yemen savunması, Akdeniz ve Anadolu savunmasıydı. Yemen geçmişte olduğu gibi bugün de Anadolu için hayati bir konuma sahip. Ne mutlu ki devlet bunun farkında. ABD politikalarını Türkiye'nin etkilemesi ve kılavuz kargaların yerini Türk Aklı'nın alması gerekiyor."
Bugün hala pek çok ülke ve grup Yemen'i ele geçirmek için kıran kırana mücadele veriyor. İran, Şiiler üzerinden Yemen'de... Ülke ajan kaynıyor. Yemen semalarında hala pek çok Amerikan insansız hava saldırı araçları dolaşıyor. İsrail ve Washington'daki bazı neo-conlar ülkedeki küçük terör gruplarını bahane ederek bir an önce Yemen'e müdahale edilmesi gerektiğini seslendiriyorlar.