'Rüşvet yiyen az ceza alsın'

Ak Parti K.Maraş Milletvekili Veysi Kaynak'ın TBMM'ye sunduğu yasa teklifi tartışma yaratacağa benziyor.

Giriş Tarihi 27 Ekim 2010, 00:00 Güncelleme 27 Ekim 2010, 17:41
’Rüşvet yiyen az ceza alsın’

İÇİNDEKİLER

AK Parti, halen parlamentoda bulunan çok sayıda milletvekili hakkında dokunulmazlık fezlekesi düzenlenmesine yol açan, yine çok sayıda belediye başkanının da hakkında dava açılmasına neden olan "görevi kötüye kullanma" suçunda cezaların indirilmesi için yasa teklifi verdi.

Vatan'ın haberine göre, AK Parti K.Maraş Milletvekili Veysi Kaynak imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan teklif yasalaşırsa, "görevi kötüye kullanma" suçunda cezalar kamu görevlilerinin bu suçtan dolayı hapse girmelerini neredeyse imkansız hale getirecek.

TCK'nın "görevi kötüye kullanma" başlıklı mevcut 257. maddesinde, kamu görevlilerinin görevi kötüye kullanmaktan ceza verilebilmesi için kişilere haksız bir kazanç sağlayıp sağlayamadıklarına bakılıyor. Teklif ile yasa maddesindeki "kazanç" ifadesi çıkartılarak yerine kapsamı daha geniş olan "menfaat" kelimesi konuluyor.

Kapsamı bu çerçevede genişletilen görevi kötüye kullanma suçunda cezalar ise büyük ölçüde indiriliyor. Teklif ile "görevinin gereklerine aykırı hareket ederek kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan" kamu görevlisine, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörüldü.

Mevcut yasada ise bu suçun cezası "1 yıldan 3 yıla kadar hapis" şeklinde düzenleniyor. Buna göre, haksız menfaat sağlanmasına ya da kamunun zarara uğramasına yol açan kamu görevlisi, üst sınırdan ceza verilse bile, cezası 2 yıl sınırında olacağı için "erteleme" hükümlerinden yararlanabilecek.