'Rüşvet almadım'

12 Eylül darbesinin komutanlarından Tahsin Şahinkaya, 30 yıl sonra ilk kez konuştu: Uçak ihalesinde rüşvet almadım. Ama alanlar beni kullandı. Çocuklarım borç batağında

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Eylül 2010 Güncelleme 24 Eylül 2010, 10:38
’Rüşvet almadım’

İÇİNDEKİLER

Ünlü Time Dergisi'nin "Dünyanın en zengin 50 generali" arasında gösterdiği Hava Kuvvetleri eski Komutanı Tahsin Şahinkaya, Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Yiğit Bulut'un sorularını yanıtladı. Şahinkaya, 30 yıl süren konuşmama nedenini, "Karar verdik sadece Kenan Paşa konuşacaktı. Fakat artık geçici 15. madde de kalktıktan sonra konuşmaya karar verdim" diye açıkladı. O dönemde F-16 uçaklarının alımı sırasında rüşvet aldığı iddialarına yanıt veren Şahinkaya, "Ben Türkiye'de rüşvet verildiğine ihtimal vermiyorum ama verildiyse alanlar tarafından bu iş karmaşıklaştırılıyor. Beni de kullandılar" dedi.

ABD'NİN ÇOCUĞU DEĞİLİZ
Şahinkaya, Kenan Evren'e gelen bir mektupta uçak alım ihalesi işinden faydalanan kişi olarak kendisinin tarif edildiği iddiasına ise "Bir karmaşa içerisinde bu iş devam edip duruyor. Bir söyledikleriyle bir söyledikleri tutmuyor. Benim Hava Kuvvetleri Komutanlığım sırasında alınan hiçbir karar şahsi değildir. Öyle bir entrikalar dönüyor ki... Şerefsizliktir, haysiyetsizliktir" yanıtını verdi. Depremde hasar gördüğü için yıkılması beklenen evi dışında gayrimenkulu olmadığını söyleyen Şahinkaya, "Hiç bir firmaya ortaklığım yok. Çocuklarım da bu piyasada bocalayıp duruyorlar, paraya ihtiyaçları var. Bloke edilmiş durumda bazı paraları, borçları var, banka borçlarından dolayı ipotekli ev var. Bankaya olan kredi borcundan dolayı paralarımız ipotekli. Dışarı gitmem mümkün değil çünkü param yok. Böyle bir şeye de tenezzül etmezdim zaten" ifadesini kullandı. Şahinkaya, 12 Eylül için Amerikalılar'a atfedilen "Bizim çocuklar başardı" söylemine de tepki gösterdi: "Bu çok garip, bunu kendimize yediremiyoruz. Biz onların çocukları değiliz. Kendi başlarına gelin güvey oluyolar. Amerikalıların sözüyle hareket edecek halimiz yok.