Bugün referandum olsa %70 'Evet'

Kılıçdaroğlu'nun atamadığı oy, birçok 'Hayır'cının tepesini attırdı! Bu skandal kimisini şaşkına uğrattı, kimisine de isyan bayrağı açtırdı. Araştırmacılar ise bugün sandığa gidilse oyların yüzde 70'inin 'Evet' çıkacağını vurguladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Eylül 2010 Güncelleme 14 Eylül 2010, 00:00
Bugün referandum olsa %70 ’Evet’

İÇİNDEKİLER

Türkiye bir referandumu daha geride bıraktı! Ancak dillere dolanan sonuçlar değil, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy kullanamaması oldu. Ocak 2009'da Büyükşehir Belediye Başkanlığı için ikametini İstanbul'a aldıran Kılıçdaroğlu, Temmuz 2009'da adresini Ankara'ya taşımıştı. "Adrese Dayalı Seçmen Listesi" gereği İstanbul'daki kayıttan silinen ana muhalefet lideri, adres değişikliğini bildirmediği için yeni kayıt altına da alınmayınca, oy kullanamamıştı. Kılıçdaroğlu ve kurmaylarının düştüğü bu gaflet, özellikle "Hayır" diyenleri şaşkına uğrattı! Ana muhalefetin böylesi ihmaline akıl sır erdiremeyen vatandaşların güveni sarsıldı. Sokaktaki halk, refedandumda sandıktan "yüzde 57.88 Evet, yüzde 42.2 Hayır" çıkmasından çok Kılıçdaroğlu'nun oy kullanamamasını konuşunca da söz, araştırma şirketlerine düştü.
Referandum sonucunu çok yakın tahmin eden şirketler, oy skandalının ardından bugün referandum yapılsa "Evet" oranının yükseleceğini savundu. İşte Kemal Kılıçdaroğlu'nun kullanamadığı bir oyun getirdiği birçok sonuç:

AZİZ NESİN'LİK BİR FİYASKO
Metropol Genel Müdürü Prof. Özer Sencar: Bu olay tam bir fiyasko. Aziz Nesin olsaydı birkaç hikaye yazardı. Liderin oyunu kullanamaması rezalettir. Suçlu aramaya gerek yok. Kendisi, eşi, çocukları, partinin genel sekreteri, kendi özel sekreterleri suçlu. Akıl alır şey değil. "Muhalefeti temsil eden, 'Hayır' diyen, 200 miting yapan bir lider kendi oyuna sahip çıkamıyor" derler. Şükretsin sandık sırasında ortaya çıktı. Oylara negatif etki yapardı. Bu adamın nesine itibar edeceğim deyip "Evet"e kayma olabilirdi. Bu durum, Kılıçdaroğlu ve CHP'nin imajına çok zarar verdi.

SEÇMEN ÜZERİNDE KAZA
ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu:
Kılıçdaroğlu'nun sandığa gidememesi seçmen üzerinde "kaza" olarak yorumlanabilir. Belli bir seçmen grubu "Hayır oyu istedi ama kendisi oy kullanmadı" diye düşünür ve oylarını ona göre kullanırdı. Bugün seçim olsa AKP yüzde 44 oyla yeniden tek başına iktidar olur. CHP yüzde 25 ile ikinci parti çıkar, MHP ise barajın altında kalır.

329 LİRA CEZA YOLDA
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy kullanamama nedeni yeni Adres Kayıt Sistemi'ne (AKS) dayanıyor. AKS'ye göre ikametgah değiştirenlerin 20 iş günü içinde ilçe nüfus müdürlüklerine başvurarak yeni adreslerini kayıt ettirmeleri gerekiyor. Aksi halde kişi, sistemde yok görünüyor ve "oy kullanma" gibi bazı haklardan yoksun kalıyor. Adres değişikliğini zamanında bildirmeyenler 329 lira para cezasına çarptırılıyor. Nüfus Müdürlüğü verilerine göre, 2010'da adres bildimeyen 29 bin 554 kişiye 9 milyon 723 bin 266 TL ceza kesildi.