Toksinlere veda!

Yaz mevsiminin C vitamini zengini meyvesi yeşil elma, vücudunuzu toksinlerden arındırırken cildiniz için de mucizevi bir doğal kozmetik

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Haziran 2011 Güncelleme 27 Haziran 2011, 00:00
Toksinlere veda!

İÇİNDEKİLER

Artık elmalar buzluktan çıkarılıp raflara diziliyor ve yavaş yavaş iç kısımlarında yumuşamalar başlıyor. Kütür kütür, kocaman, yemyeşil yaz elmalarının çıkmasını iple çekiyorum. Yaz mevsiminin yüzlerce armağanından yalnızca biri olan bu güzel meyvenin diğer elmalardan ayıran en önemli özelliği etkili bir toksin attırıcı olması. Bu elma tek başına günlük detoksunuzu yapar, hem bağırsakları hem de böbrekleri çalıştırır.

Elma zaten iyi bir C vitamini kaynağı ancak ekşi yaz elması, çok daha zengin bu vitamin açısından. Ekşi yaz elması diğer elma cinslerine oranla folik asit açısından da daha zengin. C vitamininin diğer adı da askorbik asit, yani folik asitin de askorbik asidin de ekşi elmalarda daha fazla bulunuyor olması sürpriz değil zaten. Bol miktarda 'pektin' içeren bu elma yaz ishallerinde de çok faydalı, kabızlığı önlemekte de oldukça becerikli. Bu size ilk etapta tezat oluşturuyor gibi gelebilir ancak öyle değil, fitoterapide buna 'adaptojenik etki' deniyor. Özetle, dengeleyici anlamına geliyor. Hem bağırsakları hem de böbrekleri çalıştıran bu meyvenin detoks etkisinden faydalanmak istiyorsanız onu açken tüketin ve üzerine de bir koca bardak su için.

CİLDİNİZİ OVALAYIN!
Bu detoks uygulamasını hem sabah kahvaltısı ile öğle yemeği arasında hem de sabah aç karna yapabilirsiniz. Sabah aç karna uyguladığınızda güne detoksla başlamış ve bir gün öncenin toksinlerinden arınmış olursunuz. Bu uygulamayı sabahla öğlen arasındaki ara öğünde yaptığınızda ise kahvaltıda tükettiğiniz protein artıklarını, azotu atmış olursunuz vücudunuzdan öğle yemeğinden önce. Çünkü öğlen tekrar protein alacaksınız ve bu proteinin sindirim artıkları yeniden birikecek vücudunuzda. Yaz elmasının kabukları da çok kıymetli bir 'doğal kozmetik' aslında.
İçerdiği bitkisel liflerle cildinizin yüzeyinde birikmiş ölü deri artıklarını mekanik olarak adeta bir kese etkisiyle arındırırken, içeriğindeki meyve asitleri de cilt yüzeyinde birikmiş keratin tıkaçların erimesine yardım eder. Bu doğal 'peeling' uygulaması o kadar basit ki, tüm yapacağınız şey elmayı soyduktan sonra kabuklarının iç yüzeyi ile dairesel hareketlerle cildinizi ovmak. Bu işlemi yaklaşık beş dakika kadar yaptıktan sonra cildinizi soğuk su ile yıkamalısınız.