Şimdi ceviz zamanı

Doğada saklı binlerce bitki bin bir türlü hastalığa iyi geliyor... Bunlardan biri de CEVİZ... Kalp krizinden ve kanserden koruyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Eylül 2010 Güncelleme 23 Eylül 2010, 10:09
Şimdi ceviz zamanı

İÇİNDEKİLER

Cevizin kabuğunu kırıp da özüne inmeyen, onun hepsini kabuk zanneder.' İçinde derin bir hayat felsefesi barındıran bu sözü, cevizin fazlasıyla hak ettiğini düşünüyorum.
Her birinin ayrı ayrı küçücük kapalı sandıklarda korunuyor olasıyla sanki Tanrı'nın bize ne kadar değerli olduğunu işaret ettiği bu mistik meyvenin Kuran'da, İncil'de ve Tevrat'da adı geçer. Roma medeniyetinde de 'kraliyet meyvesi'imiş bu kıymetli yağlı tohum.
FDA (Dünya Gıda ve İlaç Birliği) son yayınlarından birinde günde bir avuç ceviz yemenin kandaki zararlı yağları ve kötü kolesterolü düşürüp, iyi kolesterolü artırarak kalp ve damar sağlığını koruduğunu onayladığını bildirdi. Bunu içerdiği yüksek doz omega 3, omega 6 ve güçlü antioksidan maddelere borçlu ceviz. Bu konuda en güçlüsü omega 3. Bu madde, vücudun kendisinin üretemediği ve dışarıdan almasının zorunlu olduğu çok önemli bir yağ asidi ve aynı zamanda çok önemli bir antioksidan.

GÜNDE ÇEYREK FİNCAN
Çeyrek fincan dolusu ceviz tek başına bir erişkinin günlük omega 3 ihtiyacını karşılıyor.
Antioksidanlar, oksijenin damarlar üzerindeki olumsuz etkilerini, yani damarların paslanmasını engelleyen maddeler. Bu sürecin sonu da damar sertliği ve damar tıkanıklığı.
Omega 3'ün yangı giderici bir özelliği de var bu yüzden kronik yangısal hastalıklardan olan egzama, sedef, bronşit-astım ve romatizma hastalarının diyetlerinde bolca bulunması çok önemli.

Ünlü bir Amerikan tıp dergisinde 2006 yılında yayınlanan bir bilimsel çalışmada, içerisinde zararlı yağ bulunan bir yemeğin ardından birkaç adet taze ceviz yenmesinin bu yağların kan damarlarına üzerindeki hasar verici etkilerini bir miktar azalttığı sonucuna varılmış.
Cevizin damar sağlığı üzerindeki olumlu etkileri bunlarla da sınırlı değil, damar elastikiyetini artırıcı etkisi de var, yani herhangi bir basınç artışı durumunda damarların hemen genişleyip sonra da kolayca eski haline dönebilmesini sağlıyor, böylece kalp krizi ve inme gibi kötü sonuçlar engellenmiş oluyor.

Cevizin faydaları bunlarla sınırlı değil, ellajik ve gallik asit adlarında iki asit içeriyor ki bunlar bağışıklık sistemini kamçılayan maddeler.

KANSERDEN KORUYOR!
Bağışıklık sisteminin de kanserden korunmadaki önemi malum, dolayısıyla cevizin faydaları kanserden korumaya kadar uzanıyor.
Son bilimsel çalışmalar ise ceviz yapraklarının şeker hastalığına iyi geldiği yönünde.
Geçen yıl önemli bir tıp dergisinde diabetik fareler üzerinde yapılmış bir çalışma yayınlandı. Bu çalışmada ceviz yaprağı ekstresi verilen diabetik farelerin kan şekerlerinin düştüğü saptandı, bununla da kalınmadı bu farelerin pankreaslarından parçalar alınıp mikroskopta incelendi, sonuçlar ise oldukça heyecan verici… Bu farelerin pankreaslarında insülin yapımında artış saptandı, yani yalnızca geçici bir kan şekeri düşüklüğü değil, hastalığın kökenine yönelik bir düzelme söz konusu.

GECE UYKUSUNA HASRET MİSİNİZ?
Ceviz buna da birebir. Akşam yemeğinizdeki salatanıza ekleyeceğiniz birkaç ceviz o gece daha rahat uykuya dalmanıza sebep oluyor. Beynimizdeki minik bir bezeden 'melatonin' denen bir hormon salgınanıyor ki bu madde hem rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıyor, daha da önemlisi uyku esnasında o gün yıpranan tüm organlarımızı tamir ediyor. İşte bu mucizevi uyku hormonu, hem de en aktif formuyla bolca bulunuyor cevizde. Çağımızda özellikle entelektüel kesiminin korkulu rüyası haline gelen Alzheimer hastalığını önleyici etkisi de var cevizin. Bize ise sadece her gün birkaç adet taze kırılmış ceviz yemek düşüyor. Siz işinizi şansa bırakmayın, cevizinizi kendiniz kırın, sağlıkla ve güzellikle kalın.