Arif Hoca her derdinize deva oluyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Mart 2010 Güncelleme 14 Mart 2010, 01:20
Arif Hoca her derdinize deva oluyor

İÇİNDEKİLER

1-) 28 yaşında, evli ve 2 çocuk annesiyim. Son bir aydır neredeyse bütün hayat neşemi kaybettim. Sürekli ağlamak ve uyumak istiyorum. Ne yapmalıyım?
Cevap:
Sosyal yaşamdan uzaklaşma, sık sık ağlama isteği, kişisel özensizlik, umutsuzluk, kimsenin kendisiyle ilgilenmediği düşüncesi, alkol ya da madde kullanımına başlama, karamsarlık, yoğun kaygılar, özgüvenin azalması, tekrarlayan ölüm ve intihar düşünceleri, aşırı ya da çok az uyku, iştahın aşırı artması ya da azalması, cinsel istekte azalma, içine dönme, kendini boşlukta hissetme, gibi belirtiler depresyon belirtileridir. En az iki hafta hiç azalmadan devam eden bu yakınmalar mutlaka bir psikiyatrist tarafından tedavi edilmelidir.

2-) 17 yaşındaki erkek kardeşim birkaç aydır son derece agresif hareketlerde bulunuyor. Doktora gitmeyi de kabul etmiyor. Ne yapabiliriz?
Cevap:
Ergenlik, 14-25 yaşları arasında süren uzun ve zor bir süreçtir. 15-18 yaş arasındaki orta ergenlik dönemi ise ergenliğin, deyim yerindeyse en can alıcı dönemidir. Bu dönemde bazı ergenler son derece agresif ve sinirlidir. Bu sebeple fazla üzerine gitmeden doktora danışmaya ikna edebileceğinizi düşünüyorum.

3-) 8 yıllık evliyim. Ancak severek başlayan evliliğimiz kocamın kıskançlığı yüzünden bitme noktasında... Nasıl bir çözüm önerirsiniz?
Cevap:
Size güvenen erkek sizi seviyordur. Siz ne kadar kanıt ileri sürerseniz sürün kıskançlıktan vazgeçmiyorsa o zaman hezeyandan da söz edilebilir ve tedavi edilmelidir. Eşinize psikiyatrik yardım almayı önerin.

4-) 34 yaşındaki oğlum 13 yıldan beri esrar ve bazı uyuşturucu haplar kullanıyor. Evlenmiyor, insan arasına çıkmıyor. Ne yapmalıyız?
Cevap:
Madde kullanımı bozukluğu ve madde bağımlılığı farklı şeyler. Madde kullanım bozukluğu bir davranış bozukluğudur ve önlenebilir. Madde bağımlılığı ise bir beyin hastalığıdır ve tedavi edilmelidir. Öncelikle tedavi olmaya karar verdiğinde kendini rahat ifade edebileceği bir kliniğe götürülmeli. Maddi gücünüz yetmese bile AMATEM'ler size en bilimsel tedavi yollarını gösterecektir.

5-) Sinirli ve sabırsız bir insanım. Daha önce "adam yaralamadan" hapis yattım. Doktor bana kırmızı reçeteli bir ilaç yazdı. 'Sizde dikkat eksikliği bozukluğu var' dedi. Bu hastalık çocuklarda olmaz mı? İlacı alayım mı?
Cevap:
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu bilim çevrelerinde çocukluk hastalığı olarak görülmüyor artık. Hatta "Erişkin dikkat eksikliği ve hiperaktivite kliniklerimiz" var. Bu sebeple doktorunuzun verdiği ilacı mutlaka kullanmanızı tavsiye ediyorum.

6-) 19 yaşında, üniversite öğrencisiyim. Yeni insanlarla tanışmakta zorlanıyorum. Kalbim yerinden çıkacak gibi oluyor, başım dönüyor, yüzüm kızarıyor. Bu sorundan nasıl kurtulabilirim?
Cevap:
Sosyal fobi, başkalarının sürekli kendisine baktığı ve yaptıklarını incelediği korkusu olarak tanımlanabilir. Aşırı utangaçlık da diyebiliriz. Her 100 kişiden 3-5'inde görülen ciddi bir psikiyatrik rahatsızlıktır. En sık rastlanan belirtileri; titreme, çarpıntı, gerginlik, baş ağrısıdır. Tedavisi mümkün olan bir kaygı bozukluğudur.

7-) Bana 2 ay önce depresyon teşhisi konuldu ve ilaç almaya başladım. Ayrıca yoga ve reiki gibi aktivitelere de katılarak depresyonla baş edebileceğime inanıyorum. Yorumunuz nedir?
Cevap:
Depresyon tedavisinde iki yöntem kullanıyoruz: a-) İlaç Tedavisi: Günümüzdeki ilaçlar son derece başarılı sonuçlar almamızı sağlamaktadır. b-) Psikoterapi: Psikiyatrist dışında kesinlikle psikoterapi eğitimi almamış hiç kimse psikoterapi yapamaz. NLP, meditasyon, yoga, akupunktur, hobi kursları, reiki, gibi yollarla depresyon tedavi edilemez. Aksine kimi zaman olumsuz etkiler bırakabilir.

8-) Kız arkadaşımın kişilik bozukluğu var. Hastanede yattı maalesef iyileşemedi beni terketti ama hala görüşüyoruz. Fakat ona nasıl davranayım bilemiyorum! Ne dersiniz?
Cevap:
Eğer anne-babası sağ ve yanındalarsa bence siz, O'na çok fazla yardım etmeye çalışmamalısınız. Hastanede de yatarak düzelmediğini yazmışsınız. Uzman doktorların düzeltemediği bir bozukluğu sizin uğraşarak düzeltmeniz mümkün değil. Sadece sevdiğinizi bilsin...


TÜRKİYE'NİN EN MEDYATİK KADINLARI

TÜRK POPUNUN SEKSİ ANLARI!

DİZİLERİN KÖTÜ KADINLARI

BU DİZİYE PORNO DEDİLER!

ÜNLÜLERİN NOSTALJİK BENZERLERİ