Diabet ile yaşamak

Şeker hastalığı insanların yaşam kalitesini düşürüyor. Jinemed Hastanesi doktorlarından Nihal Gök, 'Diabet gruplarını ve yaşam kalitesini düşürmeden mücadele etmenin yöntemlerini' açıklıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Şubat 2010 Güncelleme 08 Şubat 2010, 00:53
Diabet ile yaşamak

İÇİNDEKİLER

Diabetin zararları
şeker hastalarının büyük bir kısmında uzun süreli kan şekeri yüksekliğine bağlı zararlar ortaya çıkmaktadır. Bu zararlar yaşam süresi ve kalitesini etkilediğinden risk grubunda olanların (şişmanlar, ailesinde şeker hastalığı olanlar) taranarak hastalığın erken teşhisi önem taşır. Çünkü diabet gelecekteki zararları önceden bilinen ender hastalıklardandır.
Diabette oluşabilecek zararlar iki grupta toplanır.

Akut (kısa süreli) zararlar
Hiperglisemi: Kan şekeri değerinin normalin üstüne çıkmasıdır. Bulantı, kusma, yorgunluk, dalgınlık, karında ağrı, düşük kan basıncı, kırmızı ve soluk deri başlıca görülen belirtilerdir.
Hipoglisemi: Kanda şekerin düşmesidir. Huzursuzluk, baş ağrısı, titreme, terleme, çarpıntı, uyuşma, acıkma, nemli soluk deri, şuur kaybına kadar giden tablo oluşabilir. Diabetik kişiler ve çevresindekiler hipoglisemi belirtileri ve tedavisi konusunda bilgilendirilmelidir. Diabetliler yanlarında tüm bilgileri ve acil önlemleri içeren diabet kartı taşımalıdır.
Ketoasidoz: İnsülin yetersizliği nedeniyle enerji yapımında karbonhidratlar yerine yağların kullanımı sonucu kanda aseton gibi keton cisimlerinin yükselmesi durumudur.

Kronik (uzun süreli) zararlar
Kalp-damar hastalıkları
Nefropati: Böbrekte oluşan zarara bağlı böbrek fonksiyon bozukluğu gelişir.
Noropati: Sinirlerde oluşan hasarlara bağlı ellerde, ayaklarda uyuşma, his kusuru, ağrı görülebilir.
Retinopati: Gözde oluşan hasarlardır.

Diabet tedavisi
Diabet tedavisinde amaç kişinin ideal kilosunu korumak, kan şekerini normal veya normale yakın değerlerde tutmak, komplikasyonları önleyerek hastanın yaşam süresini ve kalitesini yükseltmektir
.
Diyet: Tedavinin ilk basamağını oluşturur. Kişinin fizyolojik yapısına (cinsiyet, yaş, kilo), sağlık durumuna (Tip 1 veya Tip 2 Diabet, gebelik, eşlik eden hastalık) ve toplumsal konumuna (okul, meslek, yaşam biçimi) göre düzenlenir.

Fizik aktivite: Tedavinin ikinci aşamasını oluşturur. Bilerek yapılan egzersiz kaslarda birikmiş glukozun yakılmasını sağlayarak kan şekerinin düzenlenmesini ve kilo verilmesini sağlar. Çok düşük ve yüksek (200 mg/dl) kan şekeri değerlerinde aktif egzersiz önerilmez.

İlaç tedavisi: Şeker düşürücü tabletler ve insülin kullanılır.

Eğitim: Diabetik hastalar diabetin nedenleri, kan şekeri ölçümü, insülin kullanımı, diabetin komplikasyonları, beslenme ilkeleri, göz muayeneleri, ayak bakımı konusunda eğitilmelidir. Diabetik hastalar sadece açlık kan şekeri ile değil tokluk kan şekeri (yemekten 2 saat sonra) ve son 2-3 aylık kan şekeri regülasyonunu gösteren Hb A1c değerleriyle kontrollerini yaptırmalıdır. Eğitimle kazandığı alışkanlıkları günlük yaşamlarına uyarlayarak diabetle yaşamı öğrenmeliler.


ORTA YAŞLI ÜNLÜLER


KADINLARIN EN ÇOK DEĞER VERDİKLERİ...


ÜNLÜLERİN EN BÜYÜK PİŞMANLIKLARI

SON 10 YILIN GÜZELLİK İKONLARI