'112'nin numarası kaç?

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Şubat 2010 Güncelleme 01 Şubat 2010, 00:52
’112’nin numarası kaç?

İÇİNDEKİLER

Ne olduğunu anlayamadan aracınız ters döndü ve kenardaki bariyerlere çarptınız! Araca sıkışmanız tüm bedeninizi kaplayan ağrı ve uyuşukluk hissetmeye başladığınız anda kaza öncesini hatırladınız. Nasıl oldu diye düşünürken, ölüm dâhil ihtimaller, hayatınıza dair önemli her şey aklınızdan geçmeye başladı… Hayatınızdaki en önemli rakamlar hangileriydi? Doğum gününüzün tarihi mi? Evlilik yıldönümünüz mü? Çocuğunuzun doğum günü mü? Şimdi hayatınıza girecek olan "112 mi?" ve artık belki de hepsi.

EN GÜVENİLİR DESTEK

Ani ve acil gelişen hele sağlıkla ilgili durumlar hayatımızın dönüm noktalarıdır. Geçirilen bir kazanın ardından yıkılan yuvalar, yok olan gelecekler, farklı ve zorlu dönemler şahit olduğumuz durumlardır. Kaza ve hastalık durumlarında konunun seyri, bu duruma şahit olanların yapacaklarıyla çok ilgilidir. Hiç tanımadığımız biri hayatımızın en önemli insanı olabilir. Ya da biz biri için çok önemli biri haline gelebiliriz. Nasıl mı? Sağlık ile ilgili bozulmaya neden olan her türlü kaza, hastalık ve benzeri durumların düzeltilmesinde birinci adım, hastanın en hızlı ve sağlıklı şekilde müdahale edilebilecek sağlık kuruluşuna nakil edilmesidir. Şartlar uygunsa hasta nakil edilirken tıbbi yardım alması en doğrusu olacaktır. Bu yardımın sağlanmasında en hızlı ve güvenilir destek için aranacak numara "112". "112" tüm Türkiye'de hizmet sunan Hızır Acil Ambulans Servisi'nin numarasıdır." "112", hayatınızdaki en önemli rakam olabilir. Sağlık ile ilgili karşılaştığımız acil bir durumda ilk olarak eğer şartlar uygunsa "112" yi aramaktır. "112" yi aradığınızda vereceğiniz ilk ve en önemli bilgi ise bulunduğunuz "Adres" olacaktır. Adres bilgisi yanlış, yetersiz verilirse ya da verilmezse doğru adrese doğru zamanda ulaşılamayacaktır. Bu nedenle daha sonra verilen bilgiler değerlendirilemeyecektir. Ambulans sağlık ekibinin gelmesi sağlanamadıysa mevcut bilgi ve şartlarımızla emniyetli ve hızlı bir şekilde hasta nakli sağlanmalıdır. Ve bu uygulamalar soğukkanlı, sakin bir şekilde yapılmalı.

CEVİZ
Manganez ve bakır içerir. Yağlı meyveler ve tohumlar arasında en yüksek E vitamini aktivitesine sahiptir. Antioksidandır. Yani vücudun bir nevi paslanmasını engeller. Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıkların gelişimini erteleyebilir. Depresyonu azaltır. Çocuklarda hiperaktifliği, daha fazla öğrenimi ve davranış bozukluklarını, uyku düzensizliklerini önleyen omega-3 bakımından zengindir. Kavrama ve anlamayı geliştirir. Omega 3 yağ asitleri kalp hastalıklarını, inmeyi, diyabeti, hipertansiyonu azaltır. Damar içi pıhtılaşmayı azaltan madde üretimine katkıda bulunur. İyi kolesterol oranını arttırır. Cevizde bulunan L-Arginin damar sertliğini azaltır. Safra taşı oluşumunu engeller. Gıdaların sindirilmesini kolaylaştırır. Bal ile karışımı kabızlığı önler. Kanserden korunmaya yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Cevizdeki melatonin, gece çalışan, zaman farkından uyku düzensizliği çeken kişilerde uyuma rahatsızlıklarını düzeltmeye katkıda bulunur.

BİR FIKRA
Bir sağlık çalışanı anılarını anlattı. Yerde biri baygın yatıyormuş. Etraftakiler panik halinde. Telaşlı bir hareketlilik var. Yerde yatan hastanın yanındakilerden biri etrafa bağırıyormuş. "112'nin numarası kaç? 112'nin numarası kaç?" !!! Gülelim mi?? Ağlayalım mı??

BİR DOĞRU: Şuuru kapalı birine ağız yoluyla herhangi bir madde verilmez. Şuur kapalı olduğundan verilen ne olursa olsun soluk yoluna kaçabilir. Yardım etmeye çalışırken boğulmasına neden olabiliriz.

BİR YANLIŞ: "Ya yüksek çıkarsa?" diye düşünüp tansiyonumuzu ölçmemek yanlıştır. Tansiyonumuzu ölçmezsek tedbir alamayız. Tedbir almazsak felç, kalp krizi gibi ihtimalleri davet etmiş oluruz.

BİR NASİHAT: "Bende bir yumurta var. Sende bir yumurta var. Eğer, sen bana bir yumurta verirsen, ben sana bir yumurta verirsem, Yine sende bir yumurta, bende bir yumurta olur. Sende bir bilgi var. Bende bir bilgi var. Eğer, ben sana bir bilgi verirsem, sen bana bir bilgi verirsen, Sende iki bilgi, bende iki bilgi olur."


YAŞLANDIKLARINDA BÖYLE OLACAKLAR


ÜNLÜLERİN İLK SEVGİLİLERİ

ÜNLÜLERİN BOYLARINI MERAK EDİYOR MUSUNUZ?

ÜNLÜLERİN BABA MESLEKLERİ

ESMER ÜNLÜLER