'Kalp' minik yürekleri de vuruyor!

Türkiye'de 3 bin ile 3 bin 500 arası bebek, doğuştan kalp hastası olarak dünyaya geliyor. Bu durum çeşitli nedenlerden kaynaklanırken hastalığın tedavisi çoğunlukla mümkün

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Ocak 2010 Güncelleme 31 Ocak 2010, 02:06
’Kalp’ minik yürekleri de vuruyor!

İÇİNDEKİLER

Doç. Dr. Süleyman Özkan, doğumsal kalp hastalığıyla doğan bebeklerin ne zaman ameliyat edileceğine ilişkin şu bilgileri veriyor:
Doğduğunda ameliyat olacaklar: Atreziler, kalpten kanın vücuda ya da akciğere gitmeme durumunun olduğu hastalardır. Ameliyat sırasında bu hastalara ek damar konuluyor ya da kapaklar açılıyor. Anjiyografi esnasında da bu hastalara müdahale şansı mevcut.
Doğduktan sonra ilk 5-15. günde olacaklar: Büyük arter transpozisyonu (TGA) denilen, damarların ters çıktığı ameliyatta başarı oranı yüzde 95'i geçiyor. 3. ayda ameliyat yapılırsa başarı oranı yüzde 50'ye düşebiliyor.
İlk bir ayda olması gerekenler: Damarları ters ve kalbinde delik olanlara, ilk bir ayda ameliyat gerekiyor.
ASD ve VSD'nin beraber olduğu AVSD'ler: 3-6 ayda ameliyat edilmesi en doğrusudur. Daha sonra yüksek akciğer basıncı problem yaratıyor.
Kalbinde delik olan, kalp yetmezliği nedeniyle kilo alamayan, tekrarlayan akciğer enfeksiyonu olanlar: Delik birden fazla veya çok büyük olabilir. Çünkü kanın akciğere bir defa gitmesi gerekirken delikten geçip normalden 3-6 kat fazla gitmesi durumu gerçekleşiyor. 6 aydan sonra akciğer hasarına neden oluyor, 7-8 yaşında ameliyat şansı neredeyse kalmıyor. Bu hastaların 1 yaşın altında ameliyat olmaları önem taşıyor.
İki yaşından sonra ameliyat olması gerekenler: Kalbin bir bölümü gelişmemiş hastalardır, aşamalı yapılabilir, birinci basamak 6 ay-1 yaş arasındayken, son aşama iki yaşındayken yapılabiliyor. Doç. Dr. Süleyman Özkan bunların dışında çocukluk döneminde görülen kalp kapak hastalıklarına da dikkat çekiyor ve şunları söylüyor: "Her kapağa göre ameliyatın dönemi farklıdır. Tüm çocukluk çağlarında görülebilir. Balonlarla geçici ameliyatlar yapılabilir veya ilerde kapak değişimi ya da tamiri yapılabilir. Bazıları ilkokul çağına kadar bulgu vermeyebilir. Çocuğun kalbinde dört kapakçık bulunur; her kapakçığın kalbe verdiği zarara göre ameliyat yaşı belli olur. Gerekirse 5-10 yıl sonra da kapak değişimi ameliyatına gidilebilir." Bunların yanı sıra kalbi saran zarın hastalıkları da olabiliyor. Perikard (kalp zarı) ve myokard hastalıkları (kalp kasının hastalıkları), kalp nakline kadar gidebiliyor. Bu durumdaki çocuklara kalp nakli yapılabiliyor ve gayet iyi sonuçlar alınıyor.

İZMİR'İN ÜNLÜ GÜZELLERİ

GENÇ SEVGİLİNİN DAYANILMAZ CAZİBESİ

EN ÇOK ONLAR ARZULANIYOR

İSTANBUL'UN SEMT İSİMLERİ NEREDEN GELİYOR

ÜNLÜLERİN 2010 KARARLARI