Dağlar kızı reyhan

Dağ reyhanının vücuda yararları saymakla bitmiyor. Hazmı kolaylaştırıyor, tansiyonu düşürüyor ve idrar söktürüyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Ocak 2010 Güncelleme 31 Ocak 2010, 02:06
Dağlar kızı reyhan

İÇİNDEKİLER

Ballıbabagiller familyasında yer alan dağ reyhanının çevreye yaydığı güzel kokusu dışında vücuda yararları saymakla bitmiyor. Bu bitki dağlarda yetişir, hem taze hem de kurutularak tüketilir. En yaygın kullanım yeri yemeklerdir. Dik, dört köşe gövdeli, hoş kokulu, bir ya da çok yıllık, otsu bitkilerdir. İkişerli ve karşılıklı dizilmiş yapraklar kısa saplı, dar uzun, derimsi ve tüylüdür, güçlü kokuları vardır. Çiçekler iki dudaklı, morumsu pembe ya da mavimsi renklidir.

İYİLEŞTİRİCİ ÖZELLİĞİ VAR
Kurak yerlerde, kayalıklarda, genellikle çam ve ardıçlarla birlikte görülür. Bileşiminde uçucu yağ, boyar maddeler, C vitamini, azot ve glikozitler bulunur.
Gövdesi, çiçekleri ve yaprakları kaynatılınca ağrı kesici özelliği taşır.
Bitkinin toprak üstü kısımları, özellikle çiçekli dallar kalp ve damar hastalıklarına, kanla ilgili rahatsızlıklara karşı çok etkilidir.
Hazmı kolaylaştırır.
Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
Ağız kokusunu giderir.
Vücutta oluşan yaralara sürüldüğünde çabuk iyileşme sağlar.
Dağ reyhanından yapılan çay kalbin çalışmasını düzenler, yüksek tansiyonu düşürür, idrar söktürür, bağırsak kurtlarını düşürür.
20 gram (4 yemek kaşığı) dağ reyhanı çiçeği 1 litre (5 bardak) kaynar suyla demlenir, soğutulup süzülür ve yemeklerden önce günde iki-üç kez yarımşar bardak içilir.
Gaz söktürücü olarak kullanılır.
Karın ağrılarına iyi gelir.

PIRIL PIRIL YANAKLAR
Her zaman neden canlı bir cildim yok diye şikayet ediyorsanız, bunu yanıtı bezelye ve pekmezde! 250 gram kadar taze bezelyeyi iyice ezin. Köy pekmezi ile bulamaç yapın. (Köy pekmezi iki çorba kaşığı kadar olabilir) Bu bulamacın için bir de yumurta akı ekleyin. Çok az bir miktarda ayçiçek veya zeytinyağı ekledikten sonra üzerine un serpin. Yumuşak ve yüze sürülebilecek kıvama gelene kadar iyice yoğurun. Bunu gece yatmadan önce yüzünüze sürün. Yarım saat kalsın. Sonra su ile yıkayın. Bu özel maske cilde parlak ve güzel görünüm sağlar.

BESLEYİCİ VE SAĞLIKLI
Son derece besleyici bir meyve olan muz birçok hastalığın tedavisinde fayda sağlıyor. İçerdiği yüksek orandaki potasyum sayesinde, atıkların vücuttan dışarı atılması işlemini kolaylaştırıyor. Muz, alerji tedavisinde de kullanılıyor. İçindeki potasyum, sodyum ile birlikte çalışarak hücre ve kas gelişimini sağlıyor. Vücudun su dengesini ayarlıyor ve kalp atışlarının normale dönmesini sağlıyor. Ayrıca enerji üretimine yardımcı oluyor ve strese karşı dayanıklılık sağlıyor.

İZMİR'İN ÜNLÜ GÜZELLERİ

GENÇ SEVGİLİNİN DAYANILMAZ CAZİBESİ

EN ÇOK ONLAR ARZULANIYOR

İSTANBUL'UN SEMT İSİMLERİ NEREDEN GELİYOR

ÜNLÜLERİN 2010 KARARLARI