Kaburgalar böbreği koruyor

Düşme ve çarpmalarda böbrekler koruma altında olmalarına rağmen nadir de olsa etkilenebiliyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Ocak 2010 Güncelleme 23 Ocak 2010, 00:47

İÇİNDEKİLER

* 7 yaşında ki oğlum 20 gün önce okulda arkadaşları ile oynarken düşmüş, hastanede çekilen filmlerde böbrekte kanama olduğu saptandı. 3 gün hastanede yattı. Allahtan kanama kendiliğinden durdu ve ameliyat olmasına gerek kalmadı. Bundan sonra problem yaşar mıyız takip altında olmamıza gerek var mı?
Böbrekler her ne kadar kaburga kemikleri tarafından korunsalar da düşme, çarpma gibi travmalarla yaralanmaları çok nadir değildir. Böbrek yaralanmalarında ciddi kanamalar ortaya çıkabilmektedir, şanslısınız ki sizin çocuğunuz da böbrek kapsülü tampon görevi yapıp kanamayı sınırlamış yoksa hayati tehlike yaratabilecek ve böbreğin alınmasını gerektirecek kadar ciddi tablolarda ortaya çıkmaktadır. Çocuğunuzun önümüzdeki 1 yıl içinde en azından birkaç kez aralıklı olarak ultrason yaptırmasında, tansiyonun takip edilmesinde fayda var. Ağır sportif faaliyetlerden, okulda yada dışarıda düşme, çarpma tehlikesi içeren hareketlerden, bisiklet kullanımı gibi durumlardan biraz uzak kalmasını sağlayın ve anne baba olarak gözünüzün ucuyla sürekli takip edin. Ters bir durum olursa hekime başvurun.

Hemen sünnet yaptırın
* 4 yaşındaki oğlumun sünnet derisi çok kızarık ve şiş. Ucundan koyu renkli akıntıda geliyor. İdrar yaparken acıdığını söylüyor ne olabilir?
Çocuğunuzda sünnet derisinde ve penis ucunda bir enfeksiyon durumu mevcut. Altta yatan en önemli sebepte sünnet derisinin ucunda darlık olması ve burada bazı salgıların birikip iltihap kapmasıdır. Antibiotik tedavisi ile tablo kısa sürede geriler ancak iyileşir iyileşmez sünnet yaptırın yoksa aynı durumla tekrar karşı karşıya kalabilirsiniz.

Teşhis için endoskopi şart
* 25 yıldır sigara içiyorum. İdrarımda kan var, mesane kanseri olabilirsin dediler. İnternetten araştırdım ama ciddi şekilde korkuyorum ne yapmam gerekir?
Sigara kullanımı maalesef mesane tümörünün en önemli sebebidir, kanlı idrar yapma da bu riski güçlendiren bir bulgudur. En kısa sürede idrar yolu ultrasonu yaptırmanız, üroloji uzmanı ile görüşmeniz gerekir. Eğer radyolojik olarak herhangi bir şey tesbit edilemez ise mesaneye endoskopi yapılıp kamera vasıtası ile mesane içinin görülmesi gerekir.

Eşler destek olmalı
* 2 yıllık evliyim ve çoçuğum olmuyor. Doktor PKO teşhisi koydu, adet düzenleyici verdi ancak eşim tahlil yaptırmak istemiyor. Benim merak ettiğim bundan sonra ne yapmalıyım.
Eşinizin bu dönemde kendisiyle ilgili her konuda fedakârlık yapması tedavinizin gidişatı için büyük önem taşıyor. Doktorunuzun eşinize verdiği testler çok önemli. Alınacak sonuçlara göre eşinizin sperm problemi varsa vakit kaybetmeden tüp bebek tedavisine başlarsınız, normalse yumurtlama tedavisi veya aşılama denenebilir. İlerleyen tıp teknikleri sayesinde artık bebek sahibi olmak çok zor değil. Endişeye kapılmayın ve tedaviyi bırakmayın.

Kararı doktora bırakın
* Oğlumun kuyruk sokumunda kıl dönmesi var, doktora gittik iltihaplı olduğu için sıkıp rahatlattı ve antibiyotik verdi ama şikayetler devam etti. Salı günü ameliyat olacak bu operasyonlarda lokal anestezimi, genel anestezimi daha güvenilirdir.
Kıl dönmesi günümüzde kolay tedavi edilen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıkta enfeksiyon yatışmadan operasyon yapılamaz zaten bunu doktorunuz değerlendirip, bildirir. Bu ameliyatlar çoğunlukla bel bölgesinden uyuşturularak yapılır, bazı özel durumlarda genel anestezi ile de yapılabilir ama bu uzman hekimin hastalığın gidişatı karşısında vereceği karara bağlıdır.

HAMİLELER DİKKAT!


TOK TUTAN DİYET

GÜZEL BİR CİLT İÇİN PÜF NOKTALAR

EN İLGİNÇ SAĞLIK SORULARI

DAHA İYİ BİR CİNSEL HAYAT İÇİN!