Hijyenik olmaya dikkat edin

HPV bulaşıcı bir virüstür Kadınlarda rahim ağzı kanserine sebep olabilmektedir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Ocak 2010 Güncelleme 22 Ocak 2010, 00:00

İÇİNDEKİLER

* Kasık bölgemde et benine benzer yapılar var, bunlar bir iki tane iken son 3 ayda sayıları artı ve büyüdüler karnabahar gibi şekilleri oldu. Bu konuda bilgi verebilir misiniz?
Tarif ettiğiniz lezyonlar human papilloma virüsü (HPV) sebebiyle oluşan ve genelde cinsel ilişkile bulaşan condylom olarak bilinen bir hastalığa işaret etmektedir. HPV çok bulaşıcı bir virüstür hatta bazen umumi kullanılan tuvaletler, sauna ve benzeri yerler, hijyene dikkat etmeyen epilasyon vb uygulamalar yapılan merkezler aracılığı ile de bulaşabilir. HPV nin bazı tipleri özellikle kadınlarda rahim ağzı kanseri sebebi olabilmektedir. Eğer evli iseniz eşinizin mutlaka kadın doğum uzmanı ile görüşüp smear testi yaptırması lazım, son yıllarda bu alt tipler için geliştirilen aşılardan da faydalanmanızı öneririm. Sizin içinde uygun üroloji veya dermatoloji uzmanına başvurup bu lezyonlardan kurtulmanızdır. İşlem sonrası da en önemli sıkıntı bu genital siğillerin tekrarlamaya eğilimli olmasıdır dolayısı ile tekrar bir lezyon saptarsanız bu defa yayılmasını beklemeden en erken şekilde hekime başvurmanız uygun olacaktır.

Kontrollü olmayı öğrenmeliyiz
* İlişkiye girer girmez kendime hakim olamadan boşalıyorum. Önceden bu durumla kendi kendime başa çıkabilirim sanıyordum ama yapamıyorum, bana ne öneriyorsunuz?
Aslında yaşınızı ve evli olup olmadığınızı da bilseydik değerlendirmek daha kolay olacaktı ama kısaca söylemek gerekirse erken boşalma sık rastlanan bir cinsel fonksiyon bozukluğudur. Özellikle bekar ve düzenli bir cinsel hayatı olmayan kişilerde sıklığı artar, bazen ilerleyen yaşla beraber prostat hastalıklarına eşlik eden sonradan ortaya çıkan erken boşalma sorunları da görmekteyiz. Psikolojik ve organik temelleri olan erkeğin özgüvenini yıpratan erken boşalma probleminin maalesef bir hap yutup tamamen ortadan kaldırılması mümkün olmamaktadır. Bu rahatsızlık için uygulanan medikal tedaviler mevcuttur ancak hasta boşalma kontrolünü öğrenemez ise ilaç tedavisi kesilir kesilmez yakınmaları tekrarlar. Çözüm için ilaç tedavisi ve kontrol sağlamaya yönelik birtakım hareketler ve belirli antremanların öğretilmesi ve bu uygulamalar ile zamanla ortaya çıkan gelişmelerin düzenli değerlendirilmesi gerekir. Derdiniz çaresiz değil, hemen hallolsun denecek durumda da değil belirli bir süre terapi görmeniz gerekir.

Her prostat kanser değildir
* Hocam ben de prostat büyümesi var bu durum kansere çevirebilir mi?
Prostat erkeklerde ilerleyen yaş ve erkeklik hormunun etkisiyle ortaya çıkan, idrar yolunun daralmasına bağlı işeme güçlüğü ile kendini belli eden bir hastalıktır. Her prostat büyümesi kanser anlamına gelmez, iyi ve kötü huylu büyümeleri mevcuttur. Büyümenin ne şekilde olduğunun aydınlatılması için ürolojik muayene ve kan testleri yapılması ve bu incelemelerin yılda bir kez tekrarlanması lazımdır. Şu an iyi huylu prostat hastalığınızın olması ileride kanserleşme olmayacağı anlamınada gelmez, mutlaka düzenli olarak kontrol yaptırın.

Risk her zaman vardır
* Hocam 2 ay önce kapalı prostat ameliyatı oldum ilerde kanser olurmuyum?
Kapalı prostat ameliyatı olduğunuza göre mutlaka ameliyat öncesi bazı muayeneler ve testlerden geçmişsinizdir ve eğer bu testlerde şüpheli bir durum olsaydı emin olun doktorunuz ameliyat öncesi mutlaka biopsi yapılmasını isterdi. Ancak kapalı prostat ameliyatlarında prostat dokusunun sadece idrar yolunu kapatan kısmının temizlendiğini ve geri kalan dokuda her zaman bir risk olduğunu unutmamak lazım. Sizden ricam yine de yıllık kontrolü ihmal etmeyin.

İNSAN VÜCUDUNUN 24 SAATİ


SİZİN DE ÇOCUĞUNUZ ÜSTÜN ZEKALI OLABİLİR

ZAMLI SİGARAYI BIRAKMANIN FAYDALARI

YİYECEKLER HAKKINDA BİLMEDİKLERİNİZ

HAYAT KURTARAN 16 İPUCU!