Prostat kanserinin nedenleri ve risk faktörleri

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Ekim 2009 Güncelleme 11 Ekim 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

Diğer kanserler gibi prostat kanserine de nelerin yol açtığı tam ve kesin olarak bilinmemektedir. Yaş, genetik, çevresel faktörler ve beslenme alışkanlıkları prostat kanserinde oluşmasında rol oynayabilir.

Yaş: Kansere 40-60 yaş arasında arasında yüzde 2 rastlanırken, 60-80 yaş arasında yüzde 17 oranında görülür.

Genetik: Birinci derece akrabalarında prostat kanseri olanların kansere yakalanma riski 6 kat daha fazladır. Bu yüzden, ailesinde prostat kanseri olanlar için 40 yaşından sonra düzenli kontrol yapılmalıdır. Diğer erkekler için düzenli kontrol 50 yaşında başlamalıdır.

Çevre: Gerek yaşam tarzı, gerekse iklim koşulları ve özellikle maruz kalınan zararlı dış etkiler kansere yol açabilir.

Gıda: Yağlı yemekler prostat kanseri riskini arttırırken, soya ve yeşil çay koruyucu faktör olabileceği dikkati çekmektedir. Benzeri şey domatesteki likopen için de söylenebilir. Bu değerlendirmeler, dünya üzerinde daha çok kanser görülen bölgelerle diğerleri arasında yapılan karşılaştırmalardan çıkarılmıştır.Yoksa direkt olarak bir araştırma yapılmamıştır. Örneğin iyi huylu prostat büyümesi için de, kabak çekirdeği, brokkoli ve ısırgan otu yararlı olabildiği düşünülmektedir.