Hangi dönem gebe kalınır?

Takvim yoluyla korunuyorsanız bu durumda belirli günlere dikkat etmeniz şart. İşte size bu yöntemle ilgili önemli tarihler

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Eylül 2009 Güncelleme 25 Eylül 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

* Merhaba, benim 17 yaşında bir kızım var. Henüz adet görmedi. Bugünlerde akıntısı başlamış. Bu adetlerinin başlayacağı anlamına gelir mi?
Akıntı, vajinanın normal ıslaklığından daha fazla sıvı gelmesidir. Akıntı adet görüleceği anlamına gelmez, bir hastalık belirtisidir. Aslında kızınızın adet görmeye başlaması gerekir. Vücudunda kıllanma ve göğüslerde büyüme var mı, ona bakmak gerekir. Bence her ihtimale karşı bir jinekoloji uzmanına başvurmakta fayda var. Ayrıca hormon tahlili de yaptırmak gerekir.

* Eşimle takvim yoluyla korunuyoruz. Bunda dikkat edeceğimiz konu nedir?
Adet dönemi 28 günlük bir dönemdir. Adet kanamasının başladığı gün 1. gün olarak kabul edilir. Yumurtanın çatlama günü 14. gündür. Bu durumda çatlamadan 4 gün önce ve 4 dün sonra cinsel ilişki gerçekleşirse (burada cinsel ilişkiden kasıt, ejakülasyon denen vajene boşalmayı kast ediyoruz) gebelik gerçekleşebilir. Yani adet döneminin 10-18. günleri arası gebelik için en uygun dönemdir. Adet düzeninde olabilecek öncelikler veya gecikmeler bu uygun dönemin günlerini de değiştirebilir. İşte bu dönemlerde ilişkiye girmezseniz eşiniz gebe kalmaz. Ancak unutulmaması gereken iki konu var. Birincisi takvim yöntemi, en güvensiz kontrol yöntemlerinden biridir. İkincisi teorik olarak kadın adet döneminin herhangi bir gününde, hatta kanamanın olduğu günler bile gebe kalabilir.

Aşırı istek normaldir
* 19 yaşındayım. Ne zaman bir kadın görsem uyarılıyorum. Sürekli kadın resimlerine bakıyorum. Kadınlar rüyalarıma giriyor. Bu normal bir durum mu?
Cinsel arzularınızın çok olması abartılacak veya utanılacak bir durum değildir. Aşırı seks düşkünlüğünün temel nedenleri; bastırılmış ve tatmin edilmemiş cinsel istekler ve çocukluğun sevgisiz ve güvensiz bir ortamda yaşanmış olmasıdır. Cinsel dürtülerinizi bastırmak için mastürbasyon yapmanızı, haz alarak boşalmanızı ya da sıkıntılarınızı giderebilmeniz için evlenmenizi önerebilirim.

Uzmana danışılmalı
* Bir süredir tam sertleşmeden boşalıyorum. Bir süredir ailevi sorunlarım var. Buna bağlı diye düşündüm. Ama devam edince endişelenmeye başladım. Bunun için ne yapmalıyım?
Sertleşme bozukluğu, erkeğin cinsel isteğine karşın penis damarlarında kan toplanmaması, penisin sertleşememesi ya da sertliğini yeterli süre koruyamamasına bağlı cinsel birleşmeyi gerçekleştirememesidir. Birçok erkekte olarak . Aşırı stres, depresyon, kötü bir çocukluk, cinsel bilgisizlik, cinsel taciz, genelev ya da benzeri deneyimdeki başarısızlık, eş ile uyumsuzluk sertleşme bozukluğuna neden olabilir.S ertleşme sorunun fiziksel mi yoksa psikolojik mi olduğunun teşhisi önemlidir. Tedavi bu bilgilere göre şekillenir. Bu nedenle sertleşme sorununun saptanması ve tedavisi için muayene olunması gereklidir. Mutlaka doktora danışılmalıdır.

Şüphelerinizi ortadan kaldırın
* 2 ay önce varikosel nedeniyle ameliyat oldum. Ameliyat sonrasında testislerimde şişlik vardı, şimdi geçti. Ama elleyince hala ağrılarım var. Ağrılarım ameliyat öncesine göre az, ama yine de var. Bu ağrılar ne zaman geçer?
Varikosel ameliyatından sonra böyle ağrılar ve şişlikler olabiliyor. Bu ağrılar ve şişlikler kişiden kişiye değişmekle birlikte 3-4 ay içinde tamamen geçer. Biraz sabırlı olmak gerekiyor. Bu arada kontrollerinizi ihmal etmeyin.

* Merhaba, benim bir süre önce şüpheli bir ilişkim oldu. Ama içimde bir korku var, kötü bir hastalık bulaşmış olabilir diye. Bu nedenle bir test yaptırmak istiyorum. En uygun yer neresidir ve hangi tahlilleri yaptırmalıyım?
Bir üroloji hekimine başvurursanız ve durumunuzu anlatırsanız

Nedeni araştırın
* Merhaba, ben 26 yaşındayım. Üç yıldır doğum kontrol hapı kullanıyordum. Üç ay önce bıraktım. Bıraktığım günden beri adetlerim düzensiz. Ne yapmalıyım?
Adet düzensizliğiniz hormonal, psikolojik veya kullanılan başka bir ilaca bağlı olabilir. Öncelikle neden bulunmalıdır. Tedaviler de nedene yönelik yapılmalıdır.

Sekse devam
* Kız arkadaşımla ilişkiye girdim. Bir defa boşaldım, ondan sonra bir daha sertleşemedim. Sizce sorun var mı?
Her erkek, cinsel yaşamı boyunca sertleşme güçlüğü yaşar. Sertleşme olmaz diye, ilişkiye girmekten kaçınmayın. Sevişme sırasında penisin sertleşmesini düşünmeyin, cinsel hazzı yaşayın. Sertleşme bozukluğu, cinsel etkinliklerinizde aynı ise organik bir nedenden kaynaklanabilir. Yani sabahları sertleşme ile uyanmıyorsanız, mastürbasyon yaptığınızda sertleşme olmuyor bir üroloğa başvurun.