Mastürbasyon zarı bozmaz

Vajinanızdan içeri birşey sokmuyorsanız, kızlık zarınız bozulmaz. Cinsel partneriniz yoksa istediğiniz kadar mastürbasyon yapabilirsiniz

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Haziran 2009 Güncelleme 03 Haziran 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

24 yaşında bir kızım. Mastürbasyon yapmak kızlık zarını bozar mı gerçekten? Ben de sürekli yapıyorum. Sizin yazılarınızdan sonra korkmaya başladım.
Kızlık zarı genelde ilk ilişki ya da yabancı bir cisim (parmak veya muayene aletleri) girişi ile yırtılır. Eğer içinize bir şey sokmadan sadece sürtünme yoluyla mastürbasyon yapıyorsanız, kızlık zarı yırtılmaz. Kadın veya erkeğin cinsel partneri yoksa; arzu ettiği sürece, hissettiği sıklıkta mastürbasyon yapabilir ve aşırıya kaçılmadığı sürece cinsel sağlık açısından bir problem teşkil etmez, ileride sorun yaratmaz. Bakire olan kadınların yaptığı mastürbasyonun kızlık zarına bir zararı yoktur.

28 yaşındayım. 1.5 yıllık evliyim, evlendiğimden beri hiç ara vermeden doğum kontrol hapı kullanıyorum. Ara vermeden sürekli doğum kontrol hapı kullanmam, ileride hamile kalmamda sorun yapar mı?
Doğum kontrol hapları ilerideki gebe kalabilirliğinizi kesinlikle etkilemez. Bazı kadınlar rahmi dinlendirmek için ara verirler, ancak bu gerekli değildir ve önermeyiz.

37 yaşındayım. Bir süredir cinsel isteğimde bir azalma oldu. Mastürbasyon yaparken sorun yok, ama ilişkiye girmekte sıkıntı çekiyorum. Hormon tahlillerim normal çıktı. Ne yapabilirim?
Cinsel isteğin kısa bir süre içinde azalmasının nedenleri hem psikolojik hem de fizyolojik olabilir. Hormon tahlili normal çıktığına göre sorununuzun psikolojik olma olasılığı yüksektir.

Spiral ektin bir koruma yöntemi
Spiral nasıl takılıyor. Hamileliği kesin önler mi? Yan etkileri nelerdir?
Spiral (RİA-Rahim İçi Araç) tüm dünyada en fazla tercih edilen geri dönüşümlü doğum kontrol yöntemidir. RİA'nın bir başka özelliği de uzun süreli geri dönebilir yöntemler içinde maliyeti en düşük olan yöntem olmasıdır. RİA tüm doğum kontrol yöntemleri içinde etkinliği en yüksek olanlardan birisidir. Koruyuculuk araç takıldığı andan itibaren başlar. Spiralin koruyuculuğu çıkarıldığı anda biter. Yumurtlama üzerinde bir etkisi olmadığından kişi hamile kalabilir. RİA'nın cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı hiçbir koruyuculuğu yoktur. Bu nedenle bu hastalıklar açısından yüksek risk grubunda olan kadınlar mutlaka prezervatif kullanmalıdır.

Kist her kadında görülür
42 yaşında bir bayanım. Son zamanlarda adet kanamam çok arttı. Doktora gittim, yumurtalıklarımda kist var dedi. Menopoza da yaklaştığım için yumurtalıklarımı almak istiyor. Bu kistler tek tedavisi bu mudur?
İçi sıvı dolu olan keseciklere "kist" adı verilir ve vücudun herhangi bir yerinde olabilir. Birçok kadında sıkça gördüğümüz bu durum için endişelenmenize gerek yok. Çünkü menopoza girmemiş kadınlarda görülen kistlerin çoğu kötü huylu olmayan ve zamanla kendi kendine kaybolabilecek türdendir. Bunlar çoğu zaman adet düzensizliği, aybaşı döneminde fazla kanama, tüylenme, ses kalınlaşması, karında şişlik, karın veya kasık ağrısı, sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma, kabızlık, ağrılı dışkılama gibi sorunlara yol açsa da genellikle herhangi bir belirti vermezler. Kistlerin tümü ameliyat gerektirmez.

Alkol cinsel performansı etkiler
Merhaba hocam, evde pek sorunum olmuyor, ama başka kadınlarla ilişkiye girdiğimde erken boşalıyorum. Dışarıda iken alkol alıyorum buna bağlı olabilir mi?
Erkeklerde sık görülen cinsel sorunların başında erken boşalma gelmektedir. Cinsel ilişkide erkeğin kontrolü dışında boşlamaya "erken boşalma" denir. Erkeklerin bir kısmında erken boşalma her ilişkide problem olabilirken, bazılarında ise ara ara olmaktadır. Bazı erkeklerde cinsel ilişkiye başlamadan önce bile boşalma olmaktadır. Bir erkeğin boşalma süresini istemli olarak denetleyememesi sonucu erken boşalma oluşur. Bu kontrolün sağlıklı olması, saatlerce boşalmadan kalmak, eşinin orgazm olmasını beklemek anlamına gelmez. Normal boşalma erkeğin, uyarılma ve haz durumunda iken cinsel ilişkiyi sürdürebilme ve istediği zaman boşalma demektir. Erken boşalmanın en önemli sebebi düzensiz cinsel ilişkidir.

Düzensiz adet
44 yaşında bir kadınım. Bu zamana kadar adetlerim hep düzenli seyrediyordu. Ancak son iki adettir kanamalarım çok fazla olmaya başladı. Bunun için bir doktora gitmeli miyim?
40 yaşından sonraki dönemde kanamalarda düzensizlikler olabilir. İster doğum yapmış, ister doğum yapmamış olsun kadınlarda rahim ve yumurtalılara ait hastalıklar en çok bu dönemde karşımıza çıkar. Yazılara başladığımız ilk günlerden beri sürekli söylediğimiz bir konu var: Her kadın şikayeti olsun veya olmasın yılda bir kez mutlaka bir jinekoloji muayenesine gitmelidir.