Erken emeklilik

Emeklilik bekleyenler için borçlanma fırsatı var. Erkekler askerlik borçlanması ile 1 yıl, kadınlar da doğum borçlanması ile 6 yıl erken emekli olabiliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Ekim 2014 Güncelleme 19 Ekim 2014, 17:52
Erken emeklilik

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca çalışan emekli olup maaşa kavuşma hayali kuruyor. Ama bunun için de üç şartı yerine getirmek gerekiyor. Öncelikle işe giriş tarihine göre belli bir yaşa ulaşma zorunluluğu var. Yine belirlenen miktarda primi ödeyerek çalışmış olmak şart. Ayrıca erkekler için 25, kadınlar için ise 20 yıl sigortalı olmak gerekiyor. Bu üç şartı tamamlayanlar emekli olarak maaş almaya başlıyorlar. Maaşlar ise yatırılan prime esas kazançlar üzerinden hesaplanıyor. Bu şartları tamamlamamış olanlar için ise sistem bazı imkanlar getiriyor. Bu borçlanma imkanları sayesinde erkekler ortalama 1 yıl daha erken emekli olurken kadınlar eğer üç çocuk sahibi ise 6 yıla kadar erken emeklilik kazanabiliyor.

YAŞI GERİ ÇEKİYOR
Erkekler için askerlik borçlanması imkanı bulunuyor. Askerliğini sigortaya başlamadan önce yapan birisi borçlanma ile işe giriş tarihini geri çekebiliyor. Bu geri çekme çalışana hem yaş, olarak hem de prim olarak avantaj sağlıyor. Askerliğini 18 ay yapmış birisi 540 gün borçlanarak işe giriş tarihini geri çekebiliyor. Bu borçlanma 18 ay olabildiği gibi zaman zaman 1 ay bile olabiliyor. Borçlanılacak süreyi tamamen işe giriş tarihi belirliyor. Eğer askerliği sigortadan sonra yapmışsanız bu kez de askerlik borçlanması ile eksik primlerinizi tamamlayabiliyorsunuz. Kadınların ise borçlanma süreleri erkeklere göre daha uzun. Fakat kadınlarda sigortalılıktan önceki çocuklar için doğum borçlanması yapılamıyor. Kadınlar sigortalı olduktan sonra dünyaya getirdikleri 3 çocuk için borçlanma yaparak prim günlerini artırabiliyorlar. Doğum borçlanması yaş şartını etkilememesine rağmen, primi eksik bir kadın için 6 yıl kadar erken emeklilik sağlayabiliyor. Kadınlar her çocuk için 2 yıl (720) gün borçlanma yapabiliyor.