Çalışmadan emeklilik

Çalışmayanlar ve çalışmaya ara verenler de emekli olma imkanına sahip. Bunun yolu, isteğe bağlı sigortadan geçiyor. Primler de ayda 363 liradan başlıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Ekim 2014 Güncelleme 17 Ekim 2014, 01:18
Çalışmadan emeklilik

İÇİNDEKİLER

Ülkemizde sadece çalışanların değil, çalışmayanların da emekli olma imkanı var. İş hayatına hiç adım atmayanlara ve bir dönem çalışmayanlara emeklilik yolu isteğe bağlı sigorta ile açılıyor. Çalışmadan emeklilik için yapılması gereken işlem çok kolay, ancak belli şartlar var. İlk şart, bir işyerinde zorunlu sigorta kapsamında çalışmıyor olmak ya da 30 günden az çalışıyor olmak. Diğer şartlar ise 18 yaşını doldurmak, kendi sigortalılığı dolayısıyla bir maaş almamak ve Türkiye'de ikamet etmek. Bu şartları taşıyanların, isteğe bağlı sigorta ödeyerek emekli olması için dilekçesini hazırlayıp en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğü'ne gitmesi yeterli. Çalışmaya ara verenler de bu dönemler için başvuru yaparak isteğe bağlı sigorta primi ödeyebiliyor.

SAĞLIK KAPSAMINDA
Prim tutarı ise değişkenlik gösteriyor. Ödenebilecek en düşük tutar, brüt asgari ücretin yüzde 32'si... Bunun yüzde 20'si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi, yüzde 12'si de sağlık hizmetlerinden faydalanmayı sağlayan genel sağlık sigortası primi olarak alınıyor. 2014 yılının ikinci 6 aylık dönemi için belirlenen brüt asgari ücret bin 134 lira. Bunun yüzde 32'si ise 362.88 liraya denk geliyor. Yani isteğe bağlı sigorta primi için alt sınır aylık 362.88 lira... Primde üst sınır ise 2 bin 358 lira... İsteğe bağlı sigorta yaptıranlar, bu aralıkta bütçesine uyan tutarda aylık prim yatırabiliyor.

'PART-TİME'DA BU HAK VAR
İsteğe bağlı sigortalılık imkanı, yarı zamanlı çalışanlara da yarıyor. Çünkü yarı zamanlı çalışanlar için 30 günden az sigortalılıklarını 30 güne tamamlamaları çok önemli. Bu durumda olanlar, isteğe bağlı sigortalı olmazsa, genel sağlık sigortası primi ödemek durumunda.