Emeklilik torbası

Yeni torbadan emeklilik müjdesi çıktı. Prim günü eksiği nedeniyle emekli olamayan 100 bin kişi için Bakan Çelik'in talimatıyla çalışma başlatıldı. Belli bir yaşın üzerindekilere borçlanma imkanı getirilmesi öngörülüyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Eylül 2014 Güncelleme 15 Eylül 2014, 02:04
Emeklilik torbası

İÇİNDEKİLER

Hükümet, 7'den 70'e toplumun her kesimini ilgilendiren torba yasanın ardından, yeni bir paket için düğmeye bastı. Emeklilikte prim gün sayısını doldurduğu halde yaşı bekleyenler ve yaşı doldurup prim gün sayısına takılanların gözü de yeni torbaya çevrildi. Yaşı bekleyen 500 bin, prim günü şartına takılan da 100 bine yakın vatandaş bulunuyor. Yasal düzenleme ile belli bir yaşın üzerindekilere eksik primini borçlanma imkanı getirilmesi öngörülüyor.

YAŞ SINIRI GÜNDEMDE
Yeni yasama döneminde Meclis'e gelecek torbada, başta emeklilik olmak üzere toplumun çeşitli kesimlerinden gelen taleplere yanıt verilecek. Bu torbanın en önemli ayağını emeklilikle ilgili düzenlemelerin oluşturması bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in talimatı ile belli bir yaşın üzerinde olup prim günü eksik olanlar için çalışma başlatıldı. Hizmet borçlanması anlamına gelen çalışma kapsamında eksik primi olana borçlanma imkanı öngörülüyor. Muhalefet partileri de emeklilik konusundaki talepleri Bakan Çelik'e ileterek, bu konuda bir adım atılmasını istedi. Bakan Çelik de bu konuda gerçekten mağdur olan kesime yönelik düzenleme sinyali verdi. Emeklilik konusundaki çalışma, Maliye Bakanlığı ile de paylaşılacak. Maliyeti dikkate alınarak hizmet borçlanmasında bir yaş sınırı konulması öngörülüyor. "60 yaşını doldurup da prim günü eksik olanlar" gibi bir ifade kullanılması planlanıyor.

BEDELLİ ASKERLİK DE GELİYOR
Ekim'de Meclis'e gönderilmesi beklenen torba, bedelli askerlik, askeri hakimler, disiplin konusu yanında astsubayların özlük hakları konusunda da düzenlemeler içerecek. Yüz bine yakın yükümlünün beklediği bedelli askerlik konusunda Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay'dan görüş istedi. AK Parti Kırıkkale Milletvekili ve Milli Savunma Komisyonu Başkanı Oğuz Kağan Köksal'ın yaptığı açıklamaya göre, bedelli askerlik için tespitler yapıldı. Köksal, "Milli Savunma Bakanlığı bu konuda çalışma yapıyor. Genelkurmay'la temas halindeler.
İhtiyaçlar belirleniyor" dedi.


Hazal ATEŞ