Emekli maaşı kira ve gıdaya

Ülkemizde emeklileri en çok barınma harcamaları zorluyor. Emekliler, aylıklarının yüzde 30.4'ünü konut ve kiraya, yüzde 24.8'ini ise gıdaya veriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Eylül 2014 Güncelleme 10 Eylül 2014, 01:41
Emekli maaşı kira ve gıdaya

İÇİNDEKİLER

Promosyon, intibak, zam gibi beklentileri olan emekliler, Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, aylıklarının yarıdan fazlasını barınma ve gıda harcamalarına ayırıyor. Hanehalkının temel gelir kaynağına göre tüketim harcamalarına bakıldığında, çalışma hayatını tamamlayarak emekliliği hak edenleri, maddi olarak, en çok barınma için yaptıkları harcamaların zorladığı görülüyor. Emekli aylığını hak edene kadar kendi evinin sahibi olamayanlar, emeklilik dönemlerinde aylıklarının yüzde 30.4'ünü konut ve kira harcamasına ayırmak durumunda kalıyor. Emekliler kiranın ardından en fazla harcamayı gıda ve alkolsüz içecekler için yapıyor.

SAĞLIĞIN PAYI YÜZDE 2.2
Bu temel ihtiyaçlar için yapılan harcamalar, emekli aylığının yüzde 24.8'ine karşılık geliyor. Ulaştırma harcaması, 65 yaş üstündekilerin toplu taşıma hizmetinden ücretsiz yararlanabilmesine rağmen, emeklilerin bütçesinde önemli yer tutuyor. Emekliler ulaştırma için bütçesinden yüzde 12.9 pay ayırıyor. Mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri emekli aylığında yüzde 6.7, giyim ve ayakkabı yüzde 4.3, alkollü içecekler, sigara ve tütün yüzde 3.8, haberleşme yüzde 3.7, lokanta ve oteller yüzde 3.6 yer tutuyor. Eğlence ve kültür harcamalarının payı yüzde 2.9 iken, sağlıkta bu oran yüzde 2.2'ye kadar geriliyor.

HARCAMA TÜRLERİ DAĞILIMI (%)
Gıda ve alkolsüz içecekler.......24.8
Alkollü içecekler, sigara ve tütün ...........................3.8
Giyim ve ayakkabı......................4.3
Konut ve kira............................30.4
Mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri..............6.7
Sağlık ...........................................2.2
Ulaştırma...................................12.9
Haberleşme ................................3.7
Eğlence ve kültür .......................2.9
Eğitim hizmetleri .......................1.3
Lokanta ve oteller......................3.6
Çeşitli mal ve hizmetler.............3.5