İşte hükümetin 'Erken emeklilik' projesi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'ten çok önemli açıklamalar...

Giriş Tarihi 21 Nisan 2013, 00:00 Güncelleme 21 Nisan 2013, 17:26
İşte hükümetin ’Erken emeklilik’ projesi

İÇİNDEKİLER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, AK Parti Genel Merkezi Teşkilat Başkanlığı tarafından düzenlenen ve Nevşehir ve Kırşehir il örgütlerinin katılımı ile Nevşehir'in Kozaklı ilçesinde gerçekleştirilen hizmet içi eğitim toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

PEYGAMBER EFENDİMİZİN BİR GÜNÜ - MUTLAKA OKUMALISINIZ...


İlk olarak çözüm süreci ile ilgili görüşlerini aktaran Bakan Çelik, sürece tüm siyasi partilerin gereken desteği vermeleri gerektiğini vurguladı. Çelik: "Çelik, "Çözüm süreci şu an sağlıklı gidiyor. Siyasi partilerin bu sürece destek vermelerinin önemli olduğunu her defasında vurguladık. Çözüm sürecinin sağlıklı yürürken,çok gereksiz, anlamsız ve içerikten yoksun çözüm sürecine karşı çıkmak, karşı çıkanları çözecek, ben size söylüyorum. Nitekim, bunun işaretlerini siyasi partiler vermektedir. Biz rakip partilerin küçülmesinden, çözülmesinden yana değiliz. Bu durum kaybettirir, bizi de üstelik bu durum üzer. Demokrasilerde muhalefet partilerinin iktidara alternatif olmaları gerekir. Fakat içerikten yoksun, bir yanlış gideni düzeltmeye dönük alternatifliği ortaya koyamama durumu ile karşı karşıyalar. Bence milletin kafasını bulandırmaya kimsenin hakkı yok. Millet acıları yaşadığı, bu terör belasından kurtulmak istiyor. Eğer muhalefetin gördükleri bir yanlış varsa gelip bunu söyleyebilirler. Sürece katkı sağlayarak bu badireden kurtulmanın yollarını el birliği ile aramamız, bulmamız gerekiyor.Yoksa muhalefetin birisi şiddetle karşı.Ne oldu ki, neye karşısın,ne çıktı ki ortaya,hangi veriler ortaya çıktı.Bunun cevabını vermekte zorlanıyorlar.Ana muhalefet bakıyorsunuz, 'Aslında güzel , katılıyoruz ama' şeklinde açıklamaya başlıyorlar,ancak Amanın ötesi nedir,bunu dolduramıyorlar. Bu iç politik mesele değil, 76 milyonun kronik bir sorunu, bir derdi. Bunda el birliğine ihtiyaç var. Netice olarak bu iş çözülecek. Çözülünce de bu işte kimin tuzu biberi, katkısı var,ortaya çıkacak.Ben birlikte çözmemizi,herkesin taşın altına elini koymasında yarar olacağına inanıyorum.Bunun Türkiye'nin yararına olacağı inancındayım. Muhalefetin de bu noktaya gelmesini bekliyoruz" dedi.

MALİ KÜLFETİ VAR
Gazetecilerin erken emeklilik ile ilgili sorularını da yanıtlayan Bakan Çelik, bu konuyla ilgili çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Konunun medya tarafından farklı alanlara çekildiğini ve bunu doğru bulmadığını söyleyen Bakan Çelik, konunun ciddi bir mali boyutu olduğunu ve üzerinde çalışıldığını söyledi. Bakan Çelik, "Türkiye'de yaklaşık 10 milyon emekli var. Bu bahse konu, yaşa takılanlar diye ifade edilen kesimler ise, 2000 yılından önce SSK'lı olarak işe başlayan 5 milyon insan. Bu vatandaşlar ile ilgili olarak o günün hükümeti olan DSP, MHP ve ANAP üçlü koalisyon hükümeti, bir gece yarısı yasa değişikliği ile oyunun kuralını değiştiriyor ve sabah yatağından kalkan vatandaş, 10 yıl sonra emekli olacağını beklerken, emeklilik süresinin 15 yıla çıktığını görüyor. Şimdi vatandaş diyor ki 'Bu oyunun kuralını niye ortadan değiştirdiniz' diye serzenişte bulunuyor. Bu vatandaşları biz dinledik, neden böyle bir kararı devlet almış. Gerçekten devleti duvara toslatmışlar. Çıkış yolu, kapısı kalmamış böyle bir karar alınmış. Bize bazı alternatif çözüm önerilerini vatandaşlarımız getirdi. Dediler ki, "bizim bazı zorluklarımız var, şu şekilde bir formülasyon ile bizim sorunlarımıza çözüm bulunabilir mi?" Bizde kendilerine bir dizi formüller üzerinde çalışabileceğimizi, ama konunun çok zor olduğunu, çünkü mesele netice itibariyle mali bir boyuta gelecek ise, biz 10 yıldır popülist politika uygulamayan bir iktidarız. Dolayısıyla burada popülizme yönelik bir yaklaşım içerisinde olamayacağınızı, mali dengeleri bozacak bir davranışa da içerisinde olamayız. Ama; "Sizin sıkıntılarınızı dinledik, anladık, çözümle ilgili önerileriniz üzerinde de mali projeksiyon çerçevesinde çalışalım, bir çıkış yolu varsa paylaşırız yoksa da yok olduğunu söyleriz" dedik. Bu tabi medya tarafından alındı, bilende, bilmeyende farklı farklı yorumlar getirdi. Bu doğru değil. Olayın özü, bir gecede oyunun kuralının değişmesi neticesinde oluşan bir tablodur. Onunla ilgili o vatandaşlarımızın bize getirdikleri çözüm önerileri üzerindeki gelecekte mali tabloya nasıl yansır diye yaptığımız bir çalışmadır. Bunlar 5 milyon dosyadır. Bunun üzerinde çalışmalar toparlanınca da soru gelirse yine kamuoyu ile paylaşırız" şeklinde konuştu.

"4 C'LİLERE KADRO MÜJDESİ GELMEDİ"
Bir gazetecinin "4 C'li personele kadro müjdesi verecek misiniz?" şeklindeki sorusunu da yanıtlayan Bakan Çelik, "Türkiye'de 4-A, 4-B, 4-C ve sözleşmelilerin olduğu çok parçalı bir sistem var. Bunların toparlanması ile ilgili olarak memur sendikaları ile bir araya geldik, güzel bir çalışma yaptık, bu konuda sona yaklaşmış bulunuyoruz.Yani ne olacağı hususunda nihai bir değerlendirmeyi sayın başbakanımıza takdim edeceğiz ve personel rejimimizde yapılması gereken değişiklikler nelerdir, onun kararını yakın bir gelecekte vereceğiz. Müjdecilik yok, Önce İşi yapacaksınız, yaptıktan sonra çözdük diyeceksiniz, yoksa hesabı kitabı yapmadan müjde verip de yarın olmadı gibi bir anlayış AK Parti döneminde hiçbir zaman olmadı" dedi.