Bakan Şimşek: Erken emeklilik...

Maliye Bakanı Şimşek, erken emeklilikle ilgili,“Ne bütçe ne de sosyal güvenlik bu yükü kaldırabilecek durumda değil” dedi.

Giriş Tarihi 16 Nisan 2013, 00:00 Güncelleme 16 Nisan 2013, 12:20
Bakan Şimşek: Erken emeklilik...

İÇİNDEKİLER

Yılın ilk çeyrek bütçe rakamlarını düzenlediği basın toplantısı ile açıklayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, erken emeklilik ve memurların rotasyonu tartışmaları da değerlendirdi. Erken emeklilik konusunda üzerinde çalıştıkları bir çalışma olmadığını söyleyen Şimşek, Türkiye'nin bu yükü kaldıramayacağını söyledi. Şimşek "Emeklilikte yaş bekleyen diye bir şey olmaz. Emekli olmak için iki şart gerekir. Prim gün sayısını ve yaşı doldurmak. 1999'da rasyonel bir adım atılarak sosyal güvenlik reformu yapıldı. Şu anda ne bütçenin ne de sosyal güvenlik yapısının bu kişiler için yaşı aşağıya çekme yükünü kaldırabilecek durumda değil" dedi.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM? TIKLAYIN, ÖĞRENİN


Şimşek, SGK yöneticilerine de tepki göstererek, "Bu tür açıklamaları hangi üst düzey bürokrat yapıyor bilemem. Ama bu ülkenin hayrına değil" diye konuştu. Şimşek, 657 sayılı devlet memurları yasasında yapılacak değişiklik ile birlikte gündeme gelen rotasyon uygulamasını da savundu. Şimşek "Biz kamu hizmeti verenler millete hizmet için varız. Bunun için de yurdun her tarafından çalışmakla mükellefiz. Milliyetçiliğimiz vatan ülke sevgimiz, sadece kağıt üzerinde olmamalı. Yurdun dört bir köşesinde gönüllü olarak çalışmamız lazım" dedi. Şimşek, kamu hizmete vermede yeterli performansı göstermeyenlere bir şekilde müeyyide uygulanması gerektiğini de vurguladı. Şimşek, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde görev yapan memurlara ek ücret ödenmesine ilişkin önerilere de karşı çıktı. Çözüm sürecinin ekonomi üzerindeki olası etkilerini de değerlendiren Şimşek "Türkiye uzun vadede yeni bir çıkış sürecine girecek, bölgesel kalkınmışlık farkları azalacak. Türkiye de hızlı bir şekilde Almanya ile arayı kapatmaya devam edecek" dedi.