Babacan'dan teşvik müjdesi

Ali Babacan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinasyonunda istihdam teşviki konusunda bir paket üzerinde çalıştıklarını açıkladı...

Giriş Tarihi 25 Ocak 2013, 00:00 Güncelleme 25 Ocak 2013, 17:52
Babacan’dan teşvik müjdesi

İÇİNDEKİLER

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dünya Ekonomik Forumu toplantılarına katılmak üzere geldiği İsviçre'nin Davos kasabasında, CNN Türk televizyonunda soruları yanıtladı.

Küresel ekonomik gelişmeleri değerlendiren Babacan, 2013 yılının AB'de risklerin nispeten daha az olacağı bir yıl olacağını düşündüğünü söyledi. Avrupa Merkez Bankası'nın hükümetler için problemleri biraz ötelediğini kaydeden Babacan, bu süre içerisinde ülkelerin gerekli yapısal reformları yapmaları gerektiğine işaret etti.

Türkiye'nin AB'ye ihracatının 3'te 1'lere kadar indiğini söyleyen Babacan, dolayısıyla Avrupa'nın iç pazarından kaynaklanan sorunların Türkiye'ye etkilerinin şu anda daha sınırlı olduğunu kaydetti. Avrupa'yla ilgili ticaret kanalından fazla endişesi bulunmadığını belirten Babacan, burada Türkiye'yi olumsuz etkileyebilecek asıl problemin finansman kanalından olabileceğini bildirdi.

Türkiye'ye gelen doğrudan sermayenin 2012 yılında 2011 yılına göre azaldığını belirten Babacan, Türkiye'de yatırımcıların karşı karşıya kaldığı ciddi yapısal problem alanları olduğunu söyledi.

Bu konuda özellikle yargı ve yerel yönetimler konusunda öngörülebilirlikle ilgili sorunlar bulunduğunu anlatan Babacan, şöyle konuştu:

''Türkiye'de bir yatırımcı yola çıktıktan sonra başına çok iş gelebiliyor. Her aşamada ummadığı, beklemediği sorunlarla karşı karşıya kalabiliyor. Diyelim ki ÇED raporunu aldı, her şeyi tamamladı, yatırıma başladı. Yüz milyonlarca dolar harcadı. Bir devlet biriminin aldığı bir kararla birden bire o yatırım duruyor. Yatırımcı para yatırmış, onun karşılığını alamıyor. Bu tür şeyler çok sık karşılaştığımız sorunlar haline geldi. Hem yerli yatırımcımız için hem de uluslararası yatırımcılar için kötü bir tablo. Bunun hızla üzerine gitmemiz gerekiyor. Sorun alanlarını kökünden çözecek adımlar atmamız gerekiyor. Yasa değişikliği gerektiren, belki Anayasa'ya ucunun dokunması gerekecek adımlar atılması gerekiyor. Yani bir devlet bir yatırımcıya (tamam, hayırlı olsun, sen iznini aldın, yatırımını yapabilirsin) dedikten sonra artık kimsenin engel olmaması lazım. Tabii ki kurallara uyduğu sürece.''

İSTİHDAM TEŞVİKİ İÇİN HAZIRLIK
Türkiye'de işsizliğin azaltılabilmesi için işgücü piyasalarına yönelik çalışmaların mutlaka devam etmesi gerektiğini kaydeden Babacan, 2009 yılında kadınların ve gençlerin daha kolay işe girmelerini sağlayacak bazı tedbirler aldıklarını ve 4 milyon 600 bin ilave istihdam oluştuğunu bildirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinasyonunda istihdam teşvikiyle alakalı şu anda bir paket üzerinde çalıştıklarını açıklayan Babacan, ''O paket üzerinde geçen hafta bir toplantı yaptık. Detaylarını şimdiden vermeyeyim, ama istihdam teşviki ile alakalı ilave birtakım adımlarımız daha olacak'' dedi.

Babacan, Türkiye'deki işgücü piyasasının en önemli sorunlarından birinin de işgücü piyasasındaki katılıklar olduğunu belirterek, hem çalışanların haklarının korunacağı hem de bu katılıkların giderileceği bir yapı için adımların atılmaya devam edilmesi gerektiğini kaydetti.

Yargı reformuna sadece yatırım ortamı açısından bakılmaması gerektiğini, yargı reformuna Türkiye'nin büyük ihtiyacı olduğunu ifade eden Ali Babacan, memnuniyet araştırmalarında yargının en alt sıralarda çıktığını kaydetti.

Babacan, ''Halka soruyorsunuz (en çok neden memnunsunuz) diye. En az memnun olduğu alanlardan biri şu anda yargı. En az güvendiği alanlardan biri de yargı oldu. Güven araştırmalarına bakın, halkın yargıya güveni şu anda en alt seviyelere indi'' diye konuştu.