SGK'dan bağkur emeklilerine müjde

Prim borcu olduğu için bir yakının üzerinden sağlık hizmeti alan Bağ-Kur'lular, SGK tarafından bu konuda kendilerine çıkarılacak borçları ödemeyecek.

Giriş Tarihi 05 Aralık 2012, 00:00 Güncelleme 05 Aralık 2012, 12:26
SGK’dan bağkur emeklilerine müjde

İÇİNDEKİLER

TBMM'ye sevk edilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na göre, kendi sigortalılığı bulunduğu halde başkası üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanmış olanlara Ocak 2012 tarihine kadar çıkarılan veye çıkarılacak sağlık harcamalarına ilişkin borçlar affedilecek.

Bu kapsamda özellikle 4B kapsamındaki Bağ-Kur sigortalıları yer alıyor. Örneğin, 60 gün ve daha fazla prim borcu bulunması nedeniyle sağlık hizmetlerinden yararlanamayan Bağ-Kur'lular, bir yakının üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanıyordu. SGK'nın bu durumda olanları tespit ettiğinde yapılan sağlık ödemelerini geri istemesi gerekiyordu.
Tasarı bu şekliyle uygulamaya girerse prim borcu olduğu için anne veya babasının üzerinden sağlık hizmeti alan Bağ-Kur'lular Ocak 2012'den önce SGK tarafından kendilerine çıkarılacak borçları ödemeyecek.

EMEKLİ OLUPTA ÇALIŞMAYA DEVAM EDENLER
4A, 4B ve 4C'den emekli olan ve ticari faaliyet yürütenlerin ödemesi gereken sosyal güvenlik primleri, 6111 sayılı kanuna göre yeniden yapılandırılacak. Buna göre, kamuda avukat olarak çalıştıktan sonra emekli olan ve daha sonra büro açarak avukatlık yapmaya devam eden bir kişinin sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekiyor. SGK tarafından sosyal güvenlik primini ödemediği tespit edilen bu durumdaki kişilerin sözkonusu borçlarını yapılandırılmasına imkan tanınacak.
Mevcut durumda kamudan emekli olduktan sonra kamuya ait bir iş yerinde çalışmaya devam eden memurlar, emekli aylığı alamıyor. Ancak SGK, bu durumda olup da bildirim yapılmadığı için maaşının yanı sıra emekli aylığı da alan çok sayıda memur bulunduğunu tespit etti. Tasarıyla bu kişilere yersiz aldıkları aylıkları, 6111 sayılı kanuna göre yeniden yapılandırarak kuruma olan borçlarını taksitle geri ödeme şansı tanınacak.

İSTİKLAL sAVAŞI GAZİLERİNE SEVKSİZ ÖZEL HASTANE İMKANI
Tasarı yasalaşırsa İstiklal Savaşı, Kore ve Kıbrıs gazileri ve eşleri, güvenlik ve asayiş görevleri nedeniyle vazife malulü olanlar ve hak sahipleriyle harp malulleri ve hak sahiplerinin özel hastanelerden fark ödemeden yararlanmalarına imkan sağlanacak. Mevcut durumda bu kişilerin kamu hastanelerinden sevk almadan özel hastanelere gitmesi durumunda fark ücreti ödemeleri gerekiyor. Tasarı, söz konusu kişilerin özel hastanelere gitmek için kamu hastanelerinden sevk alma zorunluluğunu kaldırıyor.