İntibak zammı hesaba yatacak

Ocak 2013'te 2 milyon emekliye intibak zammı verilecek. Zammı almak için başvuru yapmaya gerek yok. İntibak kapsamda bulunan emeklilerin hesabına paralar yatacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Kasım 2012 Güncelleme 27 Kasım 2012, 01:24
İntibak zammı hesaba yatacak

İÇİNDEKİLER

Yaklaşık 2 milyon emekli heyecanla intibak zammını bekliyor. Ocak 2013'te maaşlarına yansıtılacak zammı TAKVİM'in yayınladığı tablolar sayesinde şimdiden öğrenen emekliler, diğer sorularını da telefonla iletiyor. Uzmanlarımız, emekli okurlarımızdan gelen soruları tek tek yanıtlıyor. İşte bu sorulardan bazıları ve yanıtları:

İntibak zammını kimler alıyor? Suat Ç. İntibak
düzenlemesi yaklaşık 2 milyon emekliyi ilgilendiriyor. 2000 yılından önce emekli olmuş tüm SSK'lılar intibak zammı alacak. Emeklilik kararını 1999'da aldırmış ama maaşını 2000'de almaya başlamış SSK'lılar da intibaktan faydalanacak. SSK'dan malulen emekli olanlara ve yurt dışından gelip isteğe bağlı emekli olanlara da eğer 2000'den önce emekli olmuşlarsa intibak zammı var. Bağ- Kur'lulardan ise 12 bin emekli intibak zammı alacak. 1 Mart-30 Mayıs 2002 tarihleri arasında emeklilik dilekçesi veren veya emekli aylığı bağlanan Bağ-Kur'lulara intibak zammı verilecek.

Ben babamın emekli maaşını alıyorum. Bana da intibak zammı var mı? Filiz K.
2000 yılından önce emekli olan veya emeklilik başvurusunda bulunan vefat etmiş SSK'lıların yakınları ile 1 Mart-30 Mayıs 2002 arasında emekli olan veya başvuruda bulunmuş olan vefat etmiş Bağ- Kur'luların yakınları da intibaktan faydalanabiliyor.

İntibak zammı almak için başvuru yapmak gerekiyor mu? Kemal T. İntibak
kapsamına giren tüm emekliler Ocak 2013'te zam alacak. Bunun için bir başvuru yapılması gerekmiyor.

Memur emeklisiyim. 1999'da emekli oldum. Bize de intibak zammı var mı? Mahmut Ş.
İntibak zammı kapsamında memur emeklileri yer almıyor. Memur emeklilerine, 2013'ün Ocak ayında toplu sözleşme çerçevesinde yüzde 3 zam yapılacak. Ayrıca bu zamma ek olarak enflasyon farkı verilmesi de gündemde. Toplu sözleşmede, 6 aylık zammın enflasyonun altında kaldığı durumlarda 'aradaki fark kadar ilave zam yapılacağı' hüküm altına alınmıştı. 2012'nin ikinci yarısında enflasyonun yüzde 5.3 olacağı öngörülüyor. Bu gerçekleşirse, Temmuz 2012'de yüzde 4 zam alan memur emeklileri, Ocak 2013'te yüzde 3'lük zamma ek olarak yüzde 1.3 de enflasyon farkı alacak.

İntibak kapsamında emeklilere toplu ödeme yapılacak mı? Adnan B.
İntibak kapsamında yer alan yaklaşık 2 milyon emekliye sadece Ocak 2013'ten itibaren zam alacak. Toplu para ödemesi yok. Geriye dönük bir ödeme yapılmayacak. Sosyal Güvenlik Kurumu, çalışmalar sırasında 2 bin 500 emeklinin maaşının eksik hesaplandığını belirledi. Sadece bu kişilere toplu ödeme yapılacak. Bu kişilerin kim olduğu açıklanmadı. Kişiler, maaş hesaplarına toplu para yattığında durumu görüyor.

GÖSTERGENİZİ SGK'DAN ÖĞRENİN
Tabloda kendimi bulamadım. Ne yapmam gerekiyor? Özlem K.
Uzmanlarımızın hazırladığı tablolardan intibak zammınızı görebilmeniz için prim günü, gösterge, derece ve kademenizi bilmeniz gerekiyor. Bunları bilmiyorsanız size en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müdürlüğünden bilgi alabilirsiniz. Uzmanlarımız tabloları prim günlerini baz alarak hazırladı. Kendi prim gününüze uyan tablolara bakıp, zammınızı öğrenebilirsiniz. Ayrıca çok sayıda emekliden gösterge rakamlarının tablolardakinden çok düşük olduğu yönünde telefon alıyoruz. Gösterge rakamınız düşük kalmışsa, güncellenmiştir. Yeni gösterge rakamınızı Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüklerinden öğrenmeniz mümkün. Ayrıca e-Devlet şifresiyle de internetten gösterge rakamınızı öğrenebilirsiniz. Yeni göstergenizi öğrendikten sonra kendi prim gününüze uygun tablodan intibak zammınıza bakabilirsiniz.

TABLOLARSÜRECEK
Emekliler, intibak zammını TAKVİM'in hazırladığı tablolardan öğreniyor. Bugüne kadar üst göstergeden, 3 bin 600, 5 bin, 7 bin 400 ve 9 bin prim günlerinden emekli olanların intibak zammı tablolarını gazetemizde yayınladık. Ancak kaçıran okurlarımız için bu tablolara sayfalarımızda yeniden yer veriyoruz. Ne kadar intibak zammı alacağını merak eden emekliler, kendi prim günlerine uygun tablolara bakarak intibak zammını görebilir. Tabloları yayınlamaya devam edeceğiz. İntibak zammınızı öğrenmek için TAKVİM'i takip etmeye devam edin.