İntibakta başvuru tarihine bakılıyor

Emeklilerin intibak zammı alması için başvuru tarihi önemli. Emekli aylığını 2000 yılında almaya başlayan SSK'lılar, başvuruyu 1999'da yapmışsa intibaktan yararlanıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Kasım 2012 Güncelleme 23 Kasım 2012, 04:48
İntibakta başvuru tarihine bakılıyor

İÇİNDEKİLER

1.9 milyonu aşkın SSK emeklisi ile 12 bin Bağ-Kur emeklisini kapsayan intibak zammı Ocak 2013'te maaşlara yansıtılacak. Emekliler zammı heyecanla bekliyor. İntibak zammını, hazırladığımız tablolardan şimdiden öğrenme imkanına kavuşan emekliler, diğer sorularını ise gazetemizi arayarak iletiyor. Emeklilerimizi aydınlatmak için bu soruların yanıtlarına sayfalarımızda da yer veriyoruz. İşte bazı sorular ve yanıtları:

* İşçi emeklisiyim. Emeklilik başvurumu Aralık 1999'da yaptım. Maaşım Mayıs 2000'de bağlandı. İntibak zammı alır mıyım? Reşat T.
2000 yılından önce emekli olan ya da emeklilik başvurusunda bulunan tüm SSK'lılar intibak zammı alabiliyor. Siz emeklilik başvurunuzu 2000 yılından önce, yani 1999 yılında yaptığınız için intibak zammından yararlanabiliyorsunuz.

* Bağ-Kur emeklisiyim. İntibak zammı bana da verilecek mi? Kemal K.
Bağ-Kur'lulardan 12 bin emekli intibak zammı alacak. 1 Mart-30 Mayıs 2002 tarihleri arasında emeklilik başvurusu yapan veya aylığı bağlanan Bağ-Kur'lulara intibak zammı var. Bağ- Kur'lularda da söz konusu tarihlerde emeklilik başvurusunu yapmış olmak intibak zammını alabilmek için yeterli.

* Eşim 2000 yılından önce SSK'dan emekli oldu. Vefatının ardından maaşını kızım ve ben almaya başladık. İntibak zammı bizi de kapsıyor mu? Lütfü M.
2000 yılından önce emekli olan veya emeklilik başvurusunda bulunan vefat etmiş SSK'lıların yakınları ile 1 Mart- 30 Mayıs 2002 tarihleri arasında emekli olan veya başvuruda bulunmuş olan vefat etmiş Bağ-Kur'luların yakınları da intibaktan faydalanabiliyor. Eşinizin intibak zammı kızınız ve sizin aranızda paylaştırılacak.

* İntibak zammı kapsamındayım. Ayrıca başka zam alacak mıyım? Özlem S.
İntibak kapsamındaki emeklilere Ocak 2013'te çifte zam var. Yaklaşık 2 milyon emekli Ocak'ta intibak artışı alacak. Bu emekliler intibak artışına ek olarak Ocak'ta tüm SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zamdan da yararlanacak. Bu zammın, bir önceki 6 aylık enflasyon tahminine göre yüzde 5.32 olması öngörülüyor. Enflasyon beklentileri aşarsa, bu da maaşlara yansıyacak.

2 BİN 500 KİŞİYE TOPLU ÖDEME VAR
* Maaşlarda bir kereye mahsus mu artış olacak? Nurettin K.
İntibak, tek seferlik bir ödeme değil, zam. Yani maaşınız intibak zammı kadar artacak. İntibak zammınız 2013'ün Ocak ayında maaşınıza yansıyacak. Diğer aylarda da bu parayı alacaksınız.

* 2000 yılından önce SSK'dan emekli oldum. Toplu para ödemesi var mı? Sevim T.
İntibak kapsamında yaklaşık 2 milyon emekliye zam yapılacak. Bu kişilere geriye dönük toplu para ödemesi yok. 'Toplu ödeme' diye duyduğunuz para, sadece 2 bin 500 kişiyi kapsıyor. İntibak çalışmaları sırasında 2 bin 500 emeklinin maaşının yanlış hesaplandığı ortaya çıktı. Bu kişilere yıllardır eksik aldıkları tutar toplu olarak veriliyor. Bu kişilerin kim olduğu açıklanmadı. Maaş hesaplarında toplu parayı gören durumu anlıyor.

KAÇIRANLAR ÜZÜLMESİN

Emekliler, alacakları intibak zammını TAKVİM'in tabloları sayesinde öğreniyor. Uzmanlarımızın prim günlerini baz alarak hazırladığı intibak zammı tablolarını gazetemizde yayınladık. Ancak kaçıranlar üzülmesin. Onlar için bu tabloları en baştan tekrar yayınlıyoruz. Halen üst göstergeden emekli olanların tablosu sayfalarımızda yayınlanıyor. Ardından 9 bin, 7 bin 400, 5 bin ve 3 bin 600 prim gününden emekli olanların intibak zammı tablolarını da yeniden vereceğiz. Zammınızı öğrenmek istiyorsanız, kendi prim gününüzü içeren tabloları takip edin. Gösterge rakamınız düşük kalmışsa yenilenmiş demektir. Tablolarımızdan zammınızı görebilmek için yeni gösterge rakamınızı Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan öğrenebilirsiniz.

* * *

İNTİBAK ZAMMI TABLOLARINI BUGÜN GAZETEMİZDE BULABİLİRSİNİZ.

DİĞER SORULAR İÇİN GAZETEMİZİ ARAYABİLİRSİNİZ: 0212 354 37 25 - 0212 354 37 80 - 0212 354 37 34 - 0212 354 37 09