Bakan’a 53 yaş mektubu

Çalışma Bakanlığı’nın SGK açıklarını kapatmak için 2015 sonrası aylığa bağlanacaklarda yaş sınırını 53’e yükseltme planı isyan ettirdi.

Giriş Tarihi 07 Eylül 2012, 00:00 Güncelleme 07 Eylül 2012, 09:45
Bakan’a 53 yaş mektubu

İÇİNDEKİLER

Emekli olmayı bekleyen binlerce kişi "karadeliğin sorumlusu biz değiliz" diyerek bakanlığı mektup yağmuruna tuttu.

Emekli olmaya hazırlanan binlerce kişi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na tepkili. Bakanlık, bütçenin karadeliği SGK açıklarını kapatmak için 2015 sonrası aylığa bağlanacaklar için yaş sınırını 53'e yükseltmeyi gündemine aldı.

Bakanlar Kurulu'nda da görüşülen genç emeklilik ve formül arayışları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı mektup yağmuruna tuttu.

Maç sürerken kural değişir mi?

Kadınlarda 44, erkeklerde 48 yaşında emekli olmayı bekleyen 20 bin kişi adına Filiz Saylan, Çelik'e hitaben mektup yazdı. 20 yıl çalışıp 5 bin 420 gün ile emekli olmayı beklerken Yaşar Okuyan'ın bakanlığı döneminde kanun değiştiğini belirten Saylan, "Maç devam ederken yaş bir kez daha yükseltilirse bizler mağdur oluruz" itirazı yaptı.

1999'da çıkarılan yasanın geriye işletilerek emeklilik hakları ellerinden alınan kişiler olduklarını mektubunda anlatan Saylan, kendisi gibi bugün emekli olacak 20 bin kişinin erken emeklilik peşinde değil, haklarının peşinde olduklarına işaret etti.

Genç emeklilik sebebiyle açılan sosyal güvenlik karadeliğinin kendi sorumlulukları olmadığını mektubunda savunan Saylan, BUGÜN Gazetesi'nin haberini de referans göstererek "O karadeliği, devletine 25-30 yıl hizmet etmiş ve hâlâ hizmet eden bizler açmadık.

Bunun vebalini de bizlere yükleyemezsiniz. Bu deliği de bizimelimizden alınan hakkımızın üzerine bir kademe de siz koyup kapatamazsınız" satırlarıyla son verdi.

Çelik Bakanlar Kurulu'na sunmuştu

Bakanlığı mektup ve telefon yağmuruna tutan gelişme Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in Bakanlar Kurulu'na sosyal güvenlik stratejik planıyla ilgili yaptığı sunumla başlamıştı.

Bakan Çelik, Türkiye'de 44 ve 48 yaşında emeklilik yaşandığını kabine üyelerine anlattı. Genç emekliliğin oluşturduğu karadeliğin kapanması için farklı formüller üzerinde çalışıldığı öğrenildi. Ancak yaşın 53'e yükseltilmesi konusunda herhangi bir karar alınmadığını Bakanlık yetkilileri ısrarla vurguladı.

Kaynak: Bugün Gazetesi