Sözleşmeye yaz kart aidatı ödeme

TAKVİM'in gündeme getirdiği 'kart aidatları' için BDDK Başkanı Bilgin'den ilginç tavsiye: Sözleşmeye 'aidat ödemeyeceğim' diye yazın, para vermeyin

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Mart 2012 Güncelleme 25 Mart 2012, 11:46
Sözleşmeye yaz kart aidatı ödeme

İÇİNDEKİLER

Kredi kartı aidatlarıyla ilgili tartışmalar sürüyor. Uzun zamandır TAKVİM'in gündeme getirdiği 'kredi kartı aidatları' için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) bir öneri geldi. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, "Kredi kartı sözleşmesine el yazınızla 'aidatı ödemeyeceğim' yazın ve ödemeyi kabul etmeyin" dedi. Konuya ilişkin çözümü nasıl bulduğunu da açıklayan Bilgin, "Cuma günü benzin almak için girdiğim istasyonda pompacı, kredi kartı aidatını ödemediğini söyledi. 'Nasıl ödemiyorsun?' diye sorduğumda, 'Sözleşme geldiğinde arkasına aidatı ödemeyeceğim diye not düşüp öyle imzaladım' dedi. Bu kadar basit. Bankacı kredi kartı için geldiğinde bu notu ekleme şartı koyun. İzin vermiyorsa başka bankaya gidersiniz" diye konuştu.

TAKVİM GÜNDEME GETİRDİ
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi daha önce aldığı karar ile kredi kartı aidatlarının 10 yıl geriye doğru alınabileceğini duyurmuştu. Konuyu gündeme taşıyan TAKVİM, aidatı almanın yasal yollarını da haberleştirdi. Vatandaşların Tüketici Hakem Heyetleri'ne açtıkları davalarda bankalar aidatların sözleşme gereğince alındığı savunmasını yapmıştı. TAKVİM'e konuşan uzmanlar ise sözleşmelerdeki kredi kartı aidatı maddesinin de ayrıca imzalanması gerektiğini, bu maddede kart aidatı miktar ve artış oranının da belirtilmesinin şart olduğunu ifade etmişlerdi. Birçok dava sözleşmelerdeki bu eksiklik yüzünden tüketici lehine sonuçlanıyor. BDDK Başkanı'nın açıklamalarıyla tüketici için yeni bir aidat alma yöntemi de başlamış oldu.

KURYE SÖZLEŞME İMZALATIYOR
Bankalar, sözleşmelerde ilginç bir yöntem daha başlattı. Yeni kredi kartı alan ya da kartını yenileyenlere kartı getiren kurye ile sözleşme de gönderiliyor. Kuyeler bu sözleşmeyi tüketiciye imzalatırken, tüm kişisel bilgilerini de alıyor. Tüketiciler okumadan imzaladıkları sözleşmeyle birçok yükümlülüğü bilmeden kabul ederken, kişisel bilgileri de tanımadığı insanların eline geçiyor.