Somali'ye Ramazan yardımı çağrısı

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, 'Vatandaşlarımızın kendi yapacağı iftar sofralarını Somali'de yaşayan çocuklarla, kadınlarla, insanlarla paylaşmalarını istiyoruz' dedi.

Giriş Tarihi 19 Temmuz 2012, 00:00 Güncelleme 19 Temmuz 2012, 10:29
Somali’ye Ramazan yardımı çağrısı

İÇİNDEKİLER

Akar, Somali'nin başkenti Mogadişu'da, Wadajır Bölgesinde kurulu Kızılay Hayat Çadır Kenti'ni gezdi. Kızılay personeli ve "Hoşgeldin başkanım, hoşgeldin Türkiye" diye bağıran Somalili çocuklar tarafından karşılanan Akar, bir süre çocuklarla sohbet etti.

Ardından çadır kentteki mobil mutfağı gezen Akar, buradaki fırını denetledi. Akar, burada Kızılay'da aşçı olarak çalışan Somalili Hassan Omar ile sohbet etti. Akar'ın "Nerelisin" sorusuna "Çorumluyum" yanıtını veren Hassan, gülüşmelere neden oldu. Hassan, Suudi Arabistan'da 8 yıl Çorumlu bir pide ustasının yanında çalıştığını söyledi.

Ahmet Lütfi Akar, daha sonra çadır kentteki çadırların son durumunu inceledi, çamaşırhane ve su depolarını gezerek, yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Çadır kentteki mescidi ziyaret eden Akar, burada bir süre Kuran-ı Kerim dinledi.

GÖNÜLLÜ PERSONELE İŞ İMKANI

Akar, çadır kent içerisinde Sağlık Bakanlığı polikliniğini ziyaret ederek personelle bir süre sohbet etti. Poliklinikte gönüllü çalışan Somalili Şükriye Haci'yi gören Akar, Şükriye'yi Kızılay kadrosundan işe aldı. Bunun üzerine sevinen Şükriye, sağlık çalışanlarına sarıldı. Şükriye'nin polikliniğe gelen hastaların düzenini sağladığı, sorunlarını anlatmakta yardımcı olduğu ve aynı zamanda polikliniğin temizliğini yaptığı öğrenildi.

RAMAZAN BOYUNCA 26 BİN KİŞİYE YEMEK DAĞITILACAK

Akar, incelemelerin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Hayat Çadır Kenti'nin 100 bin metrekare alan üzerinde kurulduğunu belirterek, bir yıl önce 250 çadırla başladıklarını, gelinen noktada 2 bin 600 çadırda 15 bin 600 kişinin yaşadığını, çadırların yanına yerleşen insanlarla birlikte hizmet verilen insan sayısının 26 bin kişi olduğunu söyledi.

Çadır kentte 10 su tankı, 50 duş kabini, 80 tuvalet, 5 su dağıtım noktası, çamaşırhane ve ibadethane bulunduğunu ifade eden Akar, "Çadır kentte kalan misafirlerimizin bütün ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Gıda ihtiyaçları için yemek veriyorduk. Artık kuru gıda maddesi de dağıtıyoruz. Çadırların önünde yapmış olduğumuz ocaklarda yemeklerini yapabiliyorlar. Çadır kentte kurduğumuz su alanlarında, su kuyruklarını ortadan kaldırdık. Her yerde su akıtıyoruz. İçmek, yıkanmak, çamaşır için. Su ihtiyacı sıfıra inmiş vaziyette. İstedikleri anda iki adet su kuyusundan bunları karşılıyoruz" dedi.

Kendi ülkelerinde insanların evlerinden, yurtlarından edilerek göçmen duruma düşürüldüğünü kaydeden Akar, "Türk milleti olarak yaptığımız hizmetlerin tamamını gönüllülük üzerine yapıyoruz. Allah rızası dışında hiçbir hissiyatımız, hiçbir amacımız yok. Farklı işlerin peşinde değiliz. Kardeşlerimizin insanca bir yaşam sürmelerine gayret ediyoruz. Biz Türk milletinin merhamet eliyiz" diye konuştu.

Ramazan ayının geldiğini anımsatan Akar, şunları söyledi:

"Ramazan nedeniyle verilen ikramlara ilaveler yapacağız. Ramazan ayının tamamında meyve ikram edeceğiz. Haftada birkaç gün et ikram edeceğiz. Yapacağımız takviyeler için vatandaşlarımızın desteğine ihtiyacımız var. Vatandaşlarımızın kendi yapacağı iftar sofralarını Somali'de yaşayan çocuklarla, kadınlarla, insanlarla paylaşmalarını istiyoruz. Bağışlarının ve yardımlarının devamını istiyoruz ki buraya daha fazla hizmet verelim. Bizim yediklerimizden onlar da yesin, doyduklarımızdan onlar da doysun. Türk Kızılayı olarak elimizden gelenin fazlasını yapmak istiyoruz.''

Mogadişu'nun çok önemli güzelliklere sahip olduğunu belirten Akar, "İnşallah bir gün kardeşlerimizin ülkesine yardım getirmek yerine turizm için, tatil için geliriz. İnşallah burası da muasır medeniyetler seviyesine ulaşır. Ancak o gün gelinceye kadar Türk milletinin merhamet eli ve diğer teşkilatlarımızın eli buranın üzerinde olacaktır" diye konuştu.