Kırmızı biber yorgunluğu gider

Bahar aylarında yorgunluk ve bitkinlikle baş edebilmek için doğru besinleri tüketmek gerekiyor. Uzm. Diyetisyen Barış, 'Zinde olmanın yolu sabah kırmızı biber, gece kefirden geçiyor' diyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Mart 2015 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15
Kırmızı biber yorgunluğu gider

İÇİNDEKİLER

Her bahar havaların ısınmasıyla insan metabolizmasında oluşan değişiklikler; yorgunluk, eklem ağrıları, bitkinlik, güçsüzlük ve uyuma isteğini de beraberinde getiriyor. Hava değişimi sonucu hormonların salgılarındaki farklılık ve birçok etkenin neden olduğu bahar yorgunluğuyla baş etmenizin öncelikli yolu ise doğru besinleri, doğru miktarda tüketmekten geçiyor. Acıbadem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Olcay Barış, baharı zinde geçirmenin 10 formülünü sıralıyor...

Güne mutlaka kahvaltıyla başlayın
Besin tüketmek sindirim sistemini aktive ettiği için sabah yapacağınız dengeli bir kahvaltı metabolizmanızın çalışmasını sağlayarak, sabah yorgunluğunuzu atmanıza destek olacak. Yağlı, ağır bir kahvaltıdan kaçınarak et ve süt grubundan yumurta ile peynir, tam tahıllı ekmek, mevsim yeşilliklerine sofranızda mutlaka yer verin. Özellikle C vitamini açısından zengin olan kırmızıbiber ve yeşillikler vücudunuzu zinde tutacaktır.

Kafeinli içecekleri sınırlayın
Kafein, vücutta demir ve diğer besinlerin emilmesini önlemesinin yanı sıra vücuttan su atımını da attırarak bahar yorgunluğunu tetikliyor. Bu yüzden çay, kahve, kakao ve benzeri kafeinli içecekleri günde 2-3 fincandan fazla tüketmeyin.

Yoğurt ve kefiri unutmayın
Yoğurt ve kefir gibi fermente süt ürünlerinin düzenli tüketimi bağırsak florasını güçlendirerek bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor. Güçlü bir bağışıklık sistemi de bahar yorgunluğunu kolay atlatmanızı sağlıyor. Her gece bir bardak kefir ve ana öğünlerde bir kase yoğurt tüketmeniz, bağışıklığı güçlendirir.

Antioksidanlar çok değerli
A vitamini bağışıklık sistemi hücrelerinin sayısında önemli derecede artış sağlıyor. Havuç, ıspanak, kabak, marul, brokoli, karaciğer ve domateste bulunuyor.

C vitamini, serbest radikallere karşı savunma mekanizmasını geliştiriyor. Bu vitamin limon, portakal, çilek, greyfurt, kivi, dolmalık biber, enginar, fasulye, maydanoz, ahududu ve kuşburnunda bolca mevcut.

Her öğünde tam tahıllı besinler
Tam buğday, çavdar ve yulaf gibi tam tahıl ürünleri; zengin lif içerikleri, kan şekerini düzenlemeleri ve yüksek oranda B vitamini içermeleri nedeniyle bahar mevsiminde her öğünde sofranızda bulunması gereken besinlerden.

Ara öğünlerde kuruyemiş
Özellikle fındık, badem ve ceviz içerdikleri E vitamini, lif, magnezyum ve Omega-3 yağ asitleri sayesinde yorgunluğun düşmanı olan besinler. Günde 10 fındık veya 6-8 adet badem ya da 2 adet ceviz tüketmek, baharı enerjik geçirmeniz için gerekiyor.

Tatlı ve hamur işlerinden kaçının

Pasta, kek ve bisküvi gibi besinleri mümkün olduğunca tüketmeyin. Bu ürünlerde bolca bulunan basit şeker, kan şekeri seviyenizin birden yükselmesine yol açıyor. Ardından kan şekeriniz yükseldiği gibi hızla da düşüyor. Pankreas da bunun sonucunda yüksek dozda insülin salgılayarak kendinizi iyice bitkin hissetmenize neden oluyor.

Bitki çaylarını ihmal etmeyin
Bitki çayları lenf dolaşımımızı düzene koyup, bağırsak hareketlerini kolaylaştırıcı etkiye sahip. Ekinezya, kuşburnu veya adaçayından günde bir fincan içmek, bahar yorgunluğunu atlatmaya yardımcı olur.

Hızlı tempoda yürüyüş yapın
Spor insanı hem dinlendiriyor, hem sinir sistemini rahatlatıyor, hem de bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Açık havada yapacağınız hızlı tempolu bir yürüyüş, güne zinde başlamanızı sağlar.