Eklem hastalıkları tedavisinde yeni uygulama

Eklemlerimizin zaman zaman çeşitli nedenlerle zarar görebildiğini belirten uzmanlar, bu zararların tedavisinde ise uygulama alanları giderek artan artroskopik cerrahi yönteminin başarılı sonuçlar verdiği bildirildi.

Giriş Tarihi 07 Mart 2019, 11:15 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15
Eklem hastalıkları tedavisinde yeni uygulama

İÇİNDEKİLER

Artroskopinin; vücudumuzun diz, omuz, kalça gibi hareketi tüm eklem hasarlarının tedavisinde uygulandığın belirten Adana Özel Medline Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Sercan Akpınar, bu yöntemin açık cerrahi ameliyatlarına göre birçok üstünlüğü olduğunu kaydetti.
Aynı zamanda Omuz ve Dirsek Cerrahisi Derneği Başkanı da olan Dr. Akpınar, artroskopinin küçük bir delikten optik cihazlarla eklem içerisine girilerek, hasarlı bölgenin monitörden görülerek onarıldığı bir cerrahi işlem olduğunu belirtti.

TABURCU SÜRESİ KISALIYOR

Akpınar, eklemi açmadan, kesmeden yapılan artroskopik müdahalelerde hasarlı bölgeleri rahatça görebilmenin tedavi başarısını arttırdığını, vücutta kesi olmamasının ise hastanın taburcu olma süresini açık ameliyatlara göre çok kısalttığını söyledi. Prof. Dr. Sercan Akpınar, "Artroskopi, çevre dokulara zarar vermeden, büyük kas kesileri yapmadan, doğrudan eklem içine girilmesine ve sadece hasta olan dokulara müdahale edilmesine olanak sağlıyor. Böylece operasyon sonrası iyileşme süreci çok daha rahat ve ağrısız geçiyor. Artroskopik cerrahi sırasında eklem içi yapıları çok yakın ve büyütülmüş olarak görülüyor. Bu sayede hastalıklı dokular çok daha iyi teşhis ve tedavi edilebiliyor. Ameliyat kesikleri küçük olduğu için yara problemi olmuyor, iyileşme çabuk sağlanıyor dedi.

SPORCULAR VE 50 YAŞ ÜZERİ RİSK GRUBU

Akpınar, eklem rahatsızlıklarının kolunu çok kullananlarda daha sık görüldüğünü bu nedenle tenis, basketbol, hentbol, voleybol ve yüzme sporlarıyla uğraşanların eklem yakınmalarıyla daha çok karşılaştıklarını belirtti. Sporcuların yanı sıra özellikle ağır kaldıranlar ve 50 yaş üstündeki kişilerde liflerin, kasların zorlanıp yırtılmasıyla da eklem ağrılarının ortaya çıkabildiğini anlatan Prof. Dr. Sercan Akpınar, omuz bölgesindeki hasarlara da dikkat çekti.

OMUZ ÇIKIKLARINA DİKKAT

Omuzun, yapısı itibariyle vücudumuzun en hareketli aynı zamanda da en çok hasarla karşılaşan bölgelerinden birisi olduğunu ifade eden Adana Özel Medline Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Sercan Akpınar, omuz çıkıklarına dikkati çekti.
Eklem rahatsızlıklarının en önemlilerinden birisi omuz çıkıkları olduğunu vurgulayan Akpınar, "Omuz eklemleri vücudun en hareketli eklemleridir. Küçük bir yuva ve o küçük yuvaya giren büyük bir baştan oluşuyor. Omuz başının sağlamlığını çevresindeki dokular sağlar. Omuz bir kere çıktığı zaman tekrar çıkma ihtimali artar. Özellikle kişi 25 yaşının altındaysa tekrarlama ihtimali fazlalaşır. Çünkü omuzu yerinde tutan kas ve yumuşak dokular yırtılınca kendisine yer yapar. Çuval genişlemesi gibi bir boşluk oluşunca omzun bu yuvaya daha rahat girip çıkması sonucu doğurur " diye konuştu.

ARTROSKOPİ BURADA DA DEVREDE

Dr. Akpınar, artroskopik cerrahi yönteminin, omzun bu çok rahatsız edici durumunda devreye girdiğini kaydederek şöyle dedi:
"İnsanın hem kolunu kullanmasını engelleyen hem de ağrı ve güvensizlik veren bu durumda, yırtılmış ve kopmuş eklem kapsülünü yine artroskopi ile tamir edebiliyoruz.
Akpınar, ayrıca omzu döndüren ya da kalkmasını sağlayan eklemlerdeki hasarın tedavisi, omuzdaki sıkışmanın giderilmesi, eklemlerdeki kireç tabakalarının temizlenmesi gerektiği durumlarda da artroskopinin kullanıldığını sözlerini ekledi.