Prostat önceden teşhis edilebilecek

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde prostat kanserini önceden teşhis edecek bir çalışmaya imza atıldı.

Giriş Tarihi 07 Mart 2019, 11:15 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15
Prostat önceden teşhis edilebilecek

İÇİNDEKİLER

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde prostat kanserini önceden teşhis edecek bir çalışmaya imza atıldı.

Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmanı Kerem Şenvardar, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde prostat teşhisinde önemli bir çalışmaya imza attı. Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmanı Şenvardar, ''Bu çalışma ile hem ülkemizde büyük bir başarıya imza atmış hem de prostat kanserinin ülke içinde tedavi edilmesine olanak ve kolaylık sağladık'' dedi.

EN SIK GÖRÜLEN İKİNCİ KANSER TÜRÜ
Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre prostat kanseri, görülme sıklığı açısından 100 binde 19.39 oranıyla akciğer kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser türü olarak görülüyor. Prostat kanseri, kanserli hücreler prostat dokularından başka dokulara geçmediği sürece cerrahi müdahale veya radyasyon terapisi yöntemleri ile tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu dile getiren Kerem Şenvardar, bu durumun kendisi erken teşhisi önemli kıldığını söyledi. Hastalıkla ilgili kısa bilgi veren Şenvardar, şunları kaydetti: "PSA (Prostat Spesifik Antijen) prostatın epitel hücreleri tarafından üretilen ve seminal sıvıda yüksek oranda bulunan protein yapısında bir enzimdir. Normal durumdaki prostattan seruma az miktarda karışmaktadır. Kandaki yükselme, prostat hastalığının göstergesidir. PSA normalde, 4 ng/ml'nin altında olmalıdır. 4 ng/ml altındaki değerler normal olarak kabul edilmektedir. 4-10 ng/ml arasındaki değerler şüpheli sınır değerler olarak kabul edilmektedir. 10 ng/ml üzerinde elde edilen PSA değeri ise yüksek olarak değerlendirilmektedir. "

HASTALAR İÇİN BÜYÜK KOLAYLIK
Teşhisin bu kadar önemli olduğu bir durumda, teşhis amacı ile kandan alınan örnek yapılan teşhis sonucunda yüzde 75'e varan hatalı sonuçlar ortaya çıktığını kaydeden Şenvardar, erken teşhisin artık daha kolay ve hata oranının daha az olduğunu kaydederek şu bilgileri verdi: "PSA'dan farklı, başka bir marker prostat kanseri teşhisini daha hassaslaştırabildiği gibi erken teşhisin de önünü açabilecektir. Bizim teşhis için düşündüğümüz marker PCA3 adlı markerdır. Bu markerın doğruluk oranının sınır değerlerde yüzde 75-80 arasında olması ve idrardan bakılabilmesi, hassasiyeti arttırdığı gibi aynı zamanda hastalar içinde kolaylık sağlamaktadır. "

DÜNYADA SADECE İKİ ÜLKEDE YAPILIYORDU ŞİMDİ TÜRKİYE'DE YAPILACAK
Bu testin şu an dünyada iki ülkede yapıldığın belirten Şenvardar, kendilerinin geliştirdiği proje sayesinde ülkede ki sağlık çalışmalarına büyük katkı sağladıklarının altınız çizdi.