Anne adayları bol bol çikolata yiyin!

Bilim adamları, çikolata yemenin preeklampsi olarak bilinen ve erken doğuma neden olan durumu azalttığını belirlediler.

Giriş Tarihi 07 Mart 2019, 11:16 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:16
Anne adayları bol bol çikolata yiyin!

İÇİNDEKİLER

Daily Mail'de yer alan habere göre, Yale Üniversitesi'nde görevli araştırmacılar tarafından yürütülen çalışmada, haftada en az 3 kez çikolata yiyen hamile kadınların potansiyel ölüm riskinin yarı yarıya düştüğü tespit edildi.

Preeklampsiye yol açan nedenler henüz belirlenemezken, bazı nedenlerle plasenta içindeki kan damarları uygun şekilde gelişmiyor. Bu da anne adayının kan basıncını yükseltiyor, bebeğe giden gıda ve oksijeni azaltıyor. Sonuç olarak, bebekler çoğunlukla erken ve olması gerekenden daha küçük doğuyorlar. Bu durumda, annelere uzun süreli yatak istirahatı ile tansiyon düşürücü ilaçlar tavsiye ediliyor. Bunlar hastalığı tedavi etmese de, doğumda (daha çok sezaryende) bebeğin hayatta kalması için ona güç toparlama şansı veriyor.

Araştırmacılar, 2 bin 500 kadına hamilelik döneminde beslenme alışkanlıklarını sordular. Her birine ne tür yiyecekleri ve özellikle çikolatalı atıştırmalıklar ve içeceklerden haftada kaç kez tükettikleri soruldu.

Sonuçları analiz eden araştırmacılar, yüksek oranda çikolata tüketen kadınlarda preeklampsi şikâyeti görülmediğini belirlediler. Yüksek tansiyon görülmeyen kadınların yarısının hamilelikleri süresince düzenli olarak çikolata yedikleri kaydedildi. Buna karşılık, preeklampsi görülen kadınların sadece yüzde 36'sı düzenli çikolata yediklerini doğruladı.

Haftada 3 porsiyondan fazla çikolata tükettiklerini belirten kadınlarda preeklampsi görülme riskinin yüzde 50 azaldığı açıklandı. Ayrıca düzenli çikolata yenmesinin hamileliğin birinci ve üçüncü 3 aylık döneminde (trimestr) eşit miktarda koruyucu olduğu kaydedildi.