Kışı bitki çayıyla geçirin!

Mevsim geçişlerinden hasarsız çıkmak için bitki çayı içmek yürümek, sebze ve meyve tüketmek gibi önlemler yeterli!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Ekim 2009 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15

İÇİNDEKİLER

Ani mevsim değişiklerini çabuk atlatıp sonbahara alışabilmek için neler yapmalıyız? Mevsime uygun giyinmenin yanında, sağlıklı beslenmek de çok önemli. Basit önlemlerle sonbaharın sorunsuz geçmesini sağlamak mümkün. Evde yaptığınız bir ıhlamur çayı veya C vitaminli meyveler soğuklara karşı koruyacak ve zinde hissettirecek basit yöntemler.

Zencefil, isveç şurubu

Zencefil, adaçayı ve ıhlamurun soğuk havalardan korunmak için en iyi çaylardan olduğunu belirtiyor uzmanlar... Ayrıca bunların bazılarını da baharatlarla da karıştırıp içilebilirsiniz... "Bisina macunu, keçiboynuzu pekmezi iyi gider bu havalarda. Keçiboynuzunu kaynatırsanız sizi ısıtır. Bağışıklık sistemini koruyan ek gıdalar var. Polene karşı alerjisi olmayanlar polen kullanabilir. Üzüm çekirdeği, nar çekirdeği çok iyi antioksidanlardır. Ekinezya çayı bu mevsim için çok ideal bir çay. Zencefil, tarçın gibi baharatlarla da çay yapılabilir. Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için İsveç iksiri kullanılabilir. Hasta olmayı beklemek gerekmiyor, rahat bir kış geçirmek istiyorsak her gün bir kaşık İsveç iksiri...

Yatmak yerine yürüyün!

Vücudun ısıyı ayarlamakta zorlanmasıyla oluşan durum, bağışıklık sistemini etkiliyor ve grip gibi viral enfeksiyonların böyle dönemlerde görülüyor. Önce ritmik, doğal, temiz yaşamayı seçmek gerekiyor. Yatmak yerine yürümek gerek. Soğuk-sıcak su banyosu yapılmalı. Mümkün olduğunca aynı saatlerde yatıp aynı saatlerde kalkmaya çalışmalı. Çok etli, çok yağlı, çok şekerli besinler yerine sebze- meyve beslenmesine ağırlık verilmeli, günde 1 gram C vitamini desteği alınmalı. Vücudu hastalanmasını önleyen asit-baz dengesinin sağlanması için alkol, sigara, çay ve kahve tüketiminin de bırakılması gerekiyor.

Kaynatmak çayı bozuyor

Bitki çayı siyah çay gibi haşlanarak demlenmiyor. Çok sıcak suda hazırlanan bitki çaylarının etkisi kayboluyor. Öncelikle kaynamış suyu bir iki dakika dinlendirmek, sonra porselen ya da cam demliğe önce çayını hazırlayacağınız bitkiyi sonra suyu ilave etmek gerekiyor. Bir tatlı kaşığı kuru ya da taze ot için bir litre su yeterli. Çayı demlemek 2-5 dakika sürüyor. Çayları tadlandırmak için, yine doğal yöntemler kullanmak en ideali. Özellikle ıhlamur, rezene, adaçayı çayıyla bal iyi bir ikili. Bunun dışında ıhlamur demlerken, koku ve tat vermek için karanfil, portakal, limon kabuğu kullanılıyor ama ıhlamuru da kaynatmak etkisini yok ediyor. İdeal ıhlamur kıvamı kehribar rengi.