Zayıflamak için günde 4 öğün

Bugüne kadar kilo problemi olan yaklaşık 40 bin kişiyle çalışan ve bunlardan yüzde doksanını ideal kilosuna kavuşturan Beslenme ve Diyet Uzmanı Selahattin Dönmez, hem bölgesel zayıflamayı sağlayacak hem de vücudu zinde tutacak çok özel bir diyet programı hazırladı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Eylül 2009 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15

İÇİNDEKİLER

Dönmez, 'Ayda 6 Kilo' ismini verdiği bu diyetle 70 ile 90 kilo arasında olan kadın ya da erkek fark etmez, erişkin bir bireyin bir ayda 7 kilo verebileceğini söyledi: "Bu diyetin en önemli özelliği; yüksek antioksidan içermesidir. Ayrıca içinde bitkisel kimyasallar ve prebiyotik dediğimiz bağırsak için yararlı maddeleri bulundurur. Toplamda miktarlar az olarak görünse dahi, bu besinler arasındaki etkileşim, beyin ile mide arasındaki nöral sinyalin hızlı ulaşımını sağlaması açısından önemlidir. Bu da hızlı ve sıkı bir doyuma ulaşmanızı sağlar." Dönmez diyetin ayrıntılarını ise şöyle açıkladı:

AZ YAĞLI SÜT

Yaz aylarına girerken en büyük sorunumuz kısa dönemde fazla kilo verebilmek. Eğer amacımız, koruyarak kilo vermekse, bir ayda 6 kiloya kadar verilebilir. Bu da ciddi bir rakamdır. Ve kadın olsun erkek olsun her yetişkin, eğer herhangi bir rahatsızlığı yoksa, bu kiloyu rahatlıkla verebilir. Önemli olan doğru besin seçimidir. Bunu yapabilirseniz özellikle karın ve basen bölgesindeki yağlanmaları azaltabilirsiniz. Bel ve karın bölgesindeki yağlanmayı azaltmak için az yağlı süt ürünleri tercih etmek çok önemlidir. Ekmek grubunda yulaflı ve çavdarlı ekmek tüketilmelidir. Ama günde üç dilimin üzerine çıkılmamalıdır. Ayrıca tuzu minimum düzeye indirmek gerekir.

BİR KASE ÇORBA

Günde üç ana öğün, bir ara öğün tüketilmelidir. Eskiden 6 öğünden, 8 öğünden bahsediliyordu. Ama, en iyi yağ yakacak öğün sayısı 4'tür. Ana öğünlerden alacağımız toplam enerjiyi azaltmak adına, öncesinde bir kase çorba tüketmek en iyi stratejidir. Bir kase çorbanın enerji yoğunluğu düşüktür ve tok tutucu özelliği vardır. Hazır çorbalar rahatlıkla içilebilir. Bu taktik, yağ yakımını hızlandırır ve hızlı kilo verimini sağlar. Ancak çorbalara pişirirken terbiye ya da sos koymamak gerekir. Çünkü terbiyenin içindeki yumurta- zeytinyağ karışımı vücudun yağlanmasını arttırır. Mutlaka ara öğünlerde her güne farklı yiyecekler koymak gerekir. Mesela badem iyi bir prebiyotiktir ve bağırsak sağlığı açısından olumlu etkileri vardır. İki gün bir avuç içi kadar badem, iki gün de mevsime uygun taze meyve tüketilmelidir. Bunlardan kilo vermede en etkili olanları kiraz, karpuz, çilek ve yeşil eriktir. Kalan üç günde ara öğünlerde bir su bardağı yoğurt veya ayran veya soya sütü kullanmak önemlidir. Haftada üç değişik kahvaltı yapılmalıdır. Birincisi, az yağlı süte tahıllardan oluşan tahıl gevreği veya müsli. İkinci alternatif bir yumurtayla hazırlanmış omlet ve bir dilim ekmek. Üçüncüsü ise bir dilim ekmeğin yanında iki ince dilim peynir ve domates...

SEMİZOTU YE!

Bir öğünde mutlaka tavuk, balık ya da kırmızı et tüketmek önemlidir. Yanında bir ince dilim ekmek yenebilir. Diğer öğünde ise bir küçük tabak kuru baklagil veya nişastalı sebze dediğimiz bezelye veya mevsime uygun taze sebzeler... Bu mevsimde en iyi kilo verdiren sebze semizotudur, yanında yine bir ince dilim ekmek tüketilebilir. Bu diyeti düzgün yapanlar haftada bir-iki kere birer kadeh alkol tüketebilirler. En uygun olanlar beyaz ya da kırmızı şarap ile light biralardır.

BİR HAFTADA ALIŞIR!

Yazın en çok gözlemlenen olay, insanların karbonhidratlarla proteinleri ayırarak diyet yapmalarıdır. Aslında çeşitli besin gruplarını bir arada tüketmek önemlidir. Eti, sütü, meyvesi, sebzesi birarada olmalı. Tek besine dayalı diyet yapmak sakıncalıdır. Üstelik verdiğiniz kilo, kalıcı da olmaz. Vücudunuzun yağ kitlesini değil, su kitlesini kaybedersiniz. İnsanların en büyük korkusu diyet yaparken doyamayacağıyla ilgilidir. Diyete adaptasyon bir haftada olur. Dişinizi sıkıp, listenize uygun diyet yaparsanız, ilk haftanın sonunda, vücudunuz ve mideniz ona göre sinyal verir. Bu nedenle fazla öğün, midenin sık sık sinyal vermesini tetikler.

KAHVALTIDA SALATA

Taze nane, taze maydanoz, tatlı kırmızı biber ve domatesi ince ince doğrayıp üzerine sumak ve bir tatlı kaşığı zeytinyağı... Bu salatayı her sabah kahvaltının yanında yediğinizde çok güzel bir tokluk hissedeceğiniz gibi, gerekli pek çok vitamini ve minerali de alacaksınız. Bu arada light ürünlerin tuzağına da düşmemek gerek. Bu ürünleri kullandığınız zaman, maalesef yağ yakımınız hızlanmıyor. Sütte ve yoğurtta da light yerine az yağlı olanları tercih etmek önemlidir. Az yağlı ürünler özellikle bel ve karın bölgesindeki yağlanmayı azaltır. Light çikolatalar da aslında çok yağlıdır ve içinde bulunan fruktoz ve diğer yapay tatlandırıcılar daha fazla kilo almanıza neden olacaktır.